What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Μέχρι την Κίνα οι έρευνες για πλαστογραφία με την προμήθεια στολών της Ε.Φ. - Κακής ποιότητας και απάτη με την προέλευσή τους

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 19.11.2017 | 09:14
Πρώτη δημοσίευση: 18.11.2017 | 11:13
     

- Στην Κίνα επεκτείνονται οι έρευνες για την προμήθεια 35 χιλ. στολών για την Εθνική Φρουρά
- Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις κινεζικές Αρχές απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης
- Πόρισμα Γεν. Ελεγκτή: Οι στολές προέρχονταν από άλλη χώρα και εργοστάσιο από αυτά που είχαν δηλωθεί
- Τα οικονομικά δεδομένα της αναθεωρημένης σύμβασης και η "καρφωτή" από δικηγορικό γραφείο
- Οι καταγγελίες αφορούν και σε κακή ποιότητα των στολών του Στρατού Ξηράς και του Ναυτικού

Πλέον επεκτείνονται και στην Κίνα οι ποινικές έρευνες οι οποίες είναι εν εξελίξη αναφορικά με την προμήθεια 35 χιλιάδων στολών για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς με αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνηςζητείται η δικαστική συνδρομή των κινεζικών Αρχών, ζητώντας στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με την διεξαγόμενη έρευνα για πλαστογραφία εγγράφων με στόχο την παραπλάνηση των αρμόδιων Αρχών, οι οποίες υποβλήθηκαν ενώπιον των διωκτικών Αρχών από δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί εταιρεία που διεκδικούσε τον διαγωνισμό.

Πλέον στις έρευνες έχει εμπλακεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία, δια του Γεν. Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος, σε επιστολή του προς το Προεδρικό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιβεβαίωνε και αυτός με την σειρά του πως οι στολές που είχαν παραδοθεί από την ανάδοχο εταιρεία η οποία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, προέρχονταν από άλλη χώρα και εργοστάσιο κατασκευής από αυτά που είχε δηλωθεί στην προσφορά του, προφανώς εξαπατώντας το κυπριακό Δημόσιο.

Σύμφωνα με άρθρο του Μιχάλη Χατζηστυλιανού για την εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), ως το αρμόδιο όργανο, ενέκρινε, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Άμυνας και τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Ελεγκτή, αλλαγή της σύμβασης και παραλαβή των στολών, με αποκοπή, όμως, ως πέναλτι ποσοστού 5% επί του συνολικού ποσού της σύμβασης, η οποία κατακυρώθηκε για το ποσό των €695.800 συν ΦΠΑ. Παράλληλα, τόσο η ΚΕΑΑ όσο και ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξαν στο δικηγορικό γραφείο το οποίο παρείχε τις πληροφορίες να προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για πλαστογραφία.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ενώπιον του οποίου έφτασαν οι σχετικές καταγγελίες για πλαστογραφία εγγράφων στην εν λόγω σύμβαση, με επιστολή του, ημερομηνίας 22/8/2017 προς τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των ποινικών ερευνών και κατά πόσο η υπόθεση θα αχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 17/10/2017, ο Αρχηγός Αστυνομίας πληροφόρησε τον κ. Περδίκη ότι για την εν λόγω υπόθεση σχηματίστηκε ποινικός φάκελος, ο οποίος διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για μελέτη. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες όπως η υπόθεση παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι οι κινεζικές Αρχές απαντήσουν στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκε από πλευράς κυπριακών Αρχών. «Έκτοτε, βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησης των κινεζικών Αρχών», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Προσφορά για ποσό €695.800+ΦΠΑ

Η κατακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια των 35.000 στολών έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2014 στον χαμηλότερο προσφοροδότη για το ποσό των €695.800+ΦΠΑ. Η τιμή της προσφοράς του δεύτερου κατά σειρά έγκυρου προσφοροδότη ήταν για το ποσό των €724.500+ΦΠΑ. Τον Ιούλιο του 2015, υποβλήθηκαν ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή καταγγελίες από το δικηγορικό γραφείο «Γιώτα Μιλτιάδου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.» εκ μέρους πελατών τους, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τις οποίες οι στολές τις οποίες είχε παραδώσει ο επιτυχών προσφοροδότης κατασκευάστηκαν σε εργοστάσιο και χώρα κατασκευής διαφορετικά από αυτά τα οποία είχε δηλώσει στην προσφορά του.

Ο Γενικός Ελεγκτής με επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας Χρίστο Μαληκκίδη, αφού τον ενημέρωσε για τις σχετικές καταγγελίες, ζήτησε όπως ελεγχθεί το βάσιμό τους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Τελωνείων. Αναφορικά με τα θέματα ποιότητας των στολών, που ήγειρε το εν λόγω δικηγορικό γραφείο, ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε ότι αυτά θα πρέπει να τύχουν ενδελεχούς έρευνας κατά τους ελέγχους παραλαβής των στολών.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή επιβεβαίωσε ότι, πράγματι, οι στολές που παραδόθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας από τον προσφοροδότη προέρχονταν από άλλη χώρα και εργοστάσιο κατασκευής από αυτά που είχε δηλώσει στην προσφορά του ο επιτυχών προσφοροδότης. Στις 7/10/2015, η ΚΕΑΑ, ως το αρμόδιο όργανο, αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις του Τμήματος Τελωνείων και την εισήγηση του Υπουργείου Άμυνας, αποφάσισε, αφενός, την τροποποίηση της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του ανάδοχου και του Υπουργείου Άμυνας σε ό,τι αφορά στο εργοστάσιο και τη χώρα κατασκευής των στολών και, αφετέρου, την παραλαβή των εν λόγω στολών, με αποκοπή 5% επί του συνολικού ποσού της σύμβασης. Με τη ρύθμιση αυτή είχε συμφωνήσει και ο Γενικός Ελεγκτής.

Τον Νοέμβριο του 2015, η ΚΕΑΑ, αφού έλαβε υπόψη τη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας, ότι μετά από τους προβλεπόμενους ελέγχους που είχαν διεξαχθεί κατά την παραλαβή των στολών, αυτές κρίθηκαν κατάλληλες, άναψε το πράσινο φως για την καταβολή του 90% του πληρωτέου ποσού, από το οποίο αφαιρέθηκε το 5% ως πέναλτι. Επίσης, η ΚΕΑΑ εισηγήθηκε όπως το Υπουργείο Άμυνας αποστείλει όλα τα στοιχεία τα οποία είχε στην κατοχή του για τη συγκεκριμένη σύμβαση στο Τμήμα Τελωνείων, για περαιτέρω διερεύνηση και, σε περίπτωση κατά την οποία θα προέκυπταν στοιχεία για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, να ενημερωθεί η Αστυνομία.

Πρόσθετα, η ΚΕΑΑ εισηγήθηκε όπως το Υπουργείο Άμυνας υποδείξει στο εν λόγω δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τον παραπονούμενο προσφοροδότη όπως καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία, εφόσον ισχυριζόταν ότι είχε στην κατοχή του στοιχεία, τα οποία αποδείκνυαν τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Στην ίδια εισήγηση προέβη και ο Γενικός Ελεγκτής. Στις 23/12/2015, η ΚΕΑΑ αποφάσισε ότι δεν συνέτρεχε οποιοσδήποτε λόγος για περαιτέρω αναστολή της πληρωμής του υπόλοιπου 10% και ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Άμυνας για εξόφληση της πληρωμής προς τον ανάδοχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έντονη αντίδραση συνδέσμου αξιωματικών κατά Φωκαΐδη για τον φερόμενο ξυλοδαρμό εθνοφρουρού

Στα χέρια του Γεν. Εισαγγελέα το πόρισμα για τον αξιωματικό που φέρεται να έδειρε στρατιώτη - Αναφορές για μονόπλευρη παρουσίαση

Στην «αντεπίθεση» ο Διοικητής που φέρεται να χτύπησε στρατιώτη - Απειλεί με προσφυγή κατά της Κ.Δ.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. H Εθνική αντιμετωπίζει το Λουξεμβούργο για τα προκριματικά του EuroBasket
  2. Υπό κράτηση ύποπτος - «Ξήλωσε» άρμα της Εθνικής Φρουράς
  3. Εθνική Φρουρά: Ισχυρό μήνυμα αποτροπής μετά τα τουρκικά νταηλίκια [vid]
  4. Αφρίν: Μπαίνει ο συριακός στρατός για να απωθήσει τους Τούρκους
  5. Αυτοί είναι οι «πιο γκαφατζήδες ληστές» όλων των εποχών [vid]
  6. Τσαβούσογλου για Αφρίν: Τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες