What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Η ιστορική επίσκεψη Σίσι στην Κύπρο - Διαπραγματεύσεις για αγωγό από το «12» σε αιγυπτιακά τερματικά [pics, vids]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 20.11.2017 | 15:34
Πρώτη δημοσίευση: 20.11.2017 | 07:53

- Βαρυσήμαντη επίσκεψη Σίσι στην Κύπρο σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία ενώ ο χάρτης της περιφέρειας αλλάζει
- Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Κ.Δ.
- Από τις 31/12 διμερείς διαπραγματεύσεις για αγωγό Φ.Α. από το Αφροδίτη προς αιγυπτιακό τερματικό
- Τετραμερής 5/12 Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ για διακρατική συμφωνία για το Φ.Α.
- Η επίσκεψη Σίσι μια ημέρα πριν την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην Λευκωσία
- Στα παραλειπόμενα και παρασκήνια η αιγυπτιακή έκκληση να μην δοθεί σε ανώτατο επίπεδο το αιγυπτιακό αγγείο
- Αποκοπές δρόμων σε Λάρνακα και Λευκωσία, και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λευκωσίας σήμερα κι αύριο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αιγύπτιος Πρόεδρος στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου έφτασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Αιγύπτου και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σίσι κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Άμυνας, Ενέργειας, Μεταφορών και Υγείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Αιγύπτου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σϊσι απένειμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Παράσημο του Νείλου.

Παρασημοφορώντας τον Πρόεδρο Σίσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με τιμή και ιδιαίτερη συγκίνηση σας απονέμω σήμερα την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’. Ένα παράσημο που απονέμεται ως αναγνώριση και ως επισφράγισμα των ιστορικών, στενότατων σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς και της δικής σας καθοριστικής συμβολής στις προσπάθειες για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση τους σε όλους τους τομείς.

Η ανώτατη αυτή διάκριση συμβολίζει επίσης την βαθύτατη εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για τη θέση αρχών και τη διαχρονική στήριξη της Αιγύπτου στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συμβολίζει ακόμη την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης μου, και εμού προσωπικά, για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς προς ευημερία των λαών μας.

Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζετε ταυτόχρονα προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι το παράσημο που απένειμε στον Πρόεδρο συμβολίζει την ευημερία που προσφέρει ο Νείλος, ο οποίος συνδέει τα δύο μέρη της Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι «είναι τιμή και χαρά μου να παρασημοφορηθώ από τον αγαπητό μου φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι η παρασημοφόρηση του συμβολίζει τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Οι δύο Πρόεδροι παρέστησαν στη συνέχεια στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Επιστήμης.


Υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας των Επικοινωνιών.

Υπεγράφη ακόμη Πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου σε Θέματα Ασφάλειας για τα έτη 2018-2019.

Τα μνημόνια και το πρόγραμμα υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Δηλώσεις Αναστασιάδη

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη μου χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο, τον φίλο Αλ-Σίσι, σε αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο.

Η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι δυο γειτονικές χώρες με βαθιές ιστορικές σχέσεις. Συνδεόμαστε με αδελφικούς δεσμούς που πηγάζουν όχι μόνο από τη γεωγραφική μας εγγύτητα και τη συνύπαρξη μας στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο, αλλά που και από μια κοινή ιστορική διαδρομή.

Η ιστορική επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο, αλλά και η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης σε σειρά τριμερούς συνόδου κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας αποτελεί απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.

Κατά τις διαβουλεύσεις μας σήμερα επαναβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων καθώς και την εξαιρετική πολύ-επίπεδη συνεργασία μας, όχι μόνο σε μια πλειάδα θεμάτων που αφορούν την ευημερία των λαών μας, αλλά και που εκτείνεται και στις από κοινού δράσεις στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς: στον πολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό, αμυντικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Οι εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήσαμε σήμερα με τον φίλο Πρόεδρο Σίσι είχαν ως αποτέλεσμα να υπογραφούν, πέραν των 35 υφιστάμενων συμφωνιών, τα ακόλουθα:

 Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής οικονομίας,

 Μνημονίου Συναντίληψης στον Τομέα των Φαρμάκων και της Φαρμακοβιομηχανίας, και

 Εκτελεστικού Προγράμματος για θέματα Συνεργασίας Αστυνομικών Αρχών,

Μνημόνια, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για στενότερη συνεργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και ανάμεσα στις Αρχές των δύο κρατών.

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την απόφαση μας για θέσπιση μηχανισμού για τακτικές ετήσιες συναντήσεις των Κυβερνήσεων μας με στόχο την παρακολούθηση υλοποίησης των όσων προγραμματίζονται αλλά και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Συμφωνήσαμε επίσης με τον φίλο Πρόεδρο ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, ειδικότερα σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή μας προσπάθεια για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της Ενέργειας που αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες των σχέσεων μας με την Αίγυπτο αλλά και της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Με τον Πρόεδρο αλ Σίσι συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου και συμφωνήσαμε στην ενίσχυση των κοινών δράσεων λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες αγοράς προκειμένου να πετύχουμε τα βέλτιστα προς όφελος του κυπριακού και αιγυπτιακού λαού.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία Κύπρου και Αίγυπτου – αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της Ενέργειας εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όραμα μας είναι όπως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο αλ Σίσι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την ενίσχυση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος αποτελεί απαραίτητο, στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθερότητα στην περιοχή, η Ενέργεια και το μεταναστευτικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η σημερινή μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στον Λίβανο εκφράζοντας την ευχή να ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και δηλώνοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει, στον βαθμό που της είναι επιτρεπτό, στην εν λόγω προσπάθεια.

Ταυτόχρονα εξέφρασα την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή συγχαίροντας παράλληλα τον Πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για την ενδοπαλαιστιακή συμφιλίωση, κάτι που έχει επιτευχθεί προσπάθεια.

Στο πλαίσιο των σημερινών μας διαβουλεύσεων είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο αλ Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και ειδικότερα για τους λόγους που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί έναν θετικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, όπως εξήγησα στον φίλο Πρόεδρο, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη Διάσκεψη σε αποτυχία.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και ειλικρινή εκτίμηση μας προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου για την αμέριστη και διαχρονική σας στήριξη στις προσπάθειες για τερματισμό της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης στην Κύπρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, και για την εξαιρετικά παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που είχαμε.

Η εδώ παρουσία σας, με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικών αδελφικών δεσμών μεταξύ των λαών και των Κυβερνήσεων μας».

Δηλώσεις Σίσι

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην Κύπρο ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του φίλου μου Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίον εκτιμώ ιδιαίτερα και εκτιμώ επίσης ιδιαίτερα τις προσπάθειες του για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είναι πρωτοφανείς οι σχέσεις, διαχρονικές και ιστορικές και είναι η ώρα για να δρέψουν οι λαοί μας τους καρπούς αυτών των σχέσεων ανοίγοντας νέες ευκαιρίες επενδύσεων στις δύο χώρες».

Ο Πρόεδρος Σίσι εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Αιγύπτου για μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Πρόσθεσε ότι κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν τρόπου ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά το επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει απόψε θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες επενδυτικής συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου.

«Η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη σε αυτό το φόρουμ αντανακλά στην επιθυμία του να αρθούν οποιαδήποτε προβλήματα επιχειρηματικής συνεργασίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας της Ενέργειας είναι πολύ σημαντικός και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία.

Ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι «η ανακάλυψη των αποθεμάτων ενέργειας είναι πολύ σημαντική και θα αποφέρει οφέλη στους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Αυτές οι ανακαλύψεις μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τη θέση της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Θέλω να υπογραμμίσω τη θέση της Αιγύπτου που στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο εντός των ορίων της μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, και με την Αίγυπτο.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια των ιδιαίτερων σχέσεων πρέπει να προβάλουμε την ιδιαίτερη συνεργασία τριμερούς μορφής που εγκαθίδρυσε τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή, για την ενίσχυση των σχέσεων στους διάφορους τομείς, αντανακλώντας τα οφέλη για τους λαούς τους οποίους συνδέουν κοινές αρχές. Προσβλέπω στη σύγκληση της τριμερούς συνόδου κορυφής αύριο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για λύση του προβλήματος τυγχάνουν εκτίμησης από τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι «θέλω να επαναβεβαιώσω τη στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επανένωση της νήσου βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ομοσπονδιακής λύσης».

Τέλος, ανέφερε ότι οι σημερινές «συνομιλίες έχουν δείξει την ταυτότητα απόψεων σχετικά με τα θέματα που συζητήσαμε κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην επίτευξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Η αποσταθεροποίηση κάποιων περιοχών ήταν εύφορο έδαφος στην ανάπτυξη του εξτρεμισμού.

Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου», είπε ο Πρόεδρος Σίσι υπενθυμίζοντας «την αμυντική, στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες από το Νοέμβριο 2015 και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών».

Απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Σίσι θα παραστούν και θα μιλήσουν στο κυπρο-αιγυπτιακό επιχειρηματικό φόρουμ, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία».

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Αιγύπτου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Σίσι

13:28: Σημαντικότατη εξέλιξη από καλά ενημερωμένες πηγές του ΡΙΚ που μίλησαν στον Ντίνο Φοινικαρίδη ανέφεραν δύο πολύ συγκεκριμένες κομβικές ημερομηνίες, την 5η Δεκεμβρίου και την 31η Δεκεμβρίου. Στις 5/12 αναμένεται να υπάρξει τετραμερής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος, Ιταλίας και Ισραήλ με παρουσία και της Ε.Ε. για τον αγωγό EastMed, όπου θα υπογραφεί μια συμφωνία - μνημόνιο, που για περαιτέρω δημιουργία αγωγών θα πρέπει να προκύπτουν βάσει υπογραφής διακρατικών συμφωνιών, κάτι που θα αναγκάσει την Τουρκία, εφόσον θέλει να συμμετάσχει σε ενεργειακούς σχεδιασμούς της ευρύτερης περιοχής να αναγνωρίσει και να συνυπογράψει με την Λευκωσία διακρατικές συμφωνίες.  Επίσης, η 21η Δεκεμβρίου συμφωνήθηκε για την έναρξη επαφών την 31η Δεκεμβρίου για διακρατική συμφωνία δημιουργίας αγωγού Φυσικού Αερίου που θα συνδέει το τεμάχιο "12" - "Αφροδίτη" με τα δύο αιγυπτιακά τερματικά.

13:07 - Η πανηγυρική προσφώνηση του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής:

12:38 - Ακολουθούν οι διευρυμένες δηλώσεις των δύο Προέδρων.

Πρόεδρος Σίσι: Κ. Πρόεδρε της Κ.Δ. είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στην Κύπρο, ανταποκρινόμενος στο φίλο Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι σχέσεις φιλίας είναι ιστορικές και διαχρονικές, και είναι ώρα οι λαοί μας να δρέψουν τους καρπούς αυτών των σχέσεων με επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Έχουμε την στήριξή σας και στην οικονομική μεταρρύθμιση, που αντανακλούν και τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις. Αποφασίσαμε την εμβάθυνση των σχέσεών μας σε σειρά ζητημάτων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, με την ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων ενέργειας, που θα αποφέρει οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής, ενώ θα συμβάλλει και στο στόχο της Ε.Ε. για ποικίλες και διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας. Για την αυριανή Τριμερή θα συζητηθούν τα παραπάνω ζητήματα, ενώ για το Κυπριακό θέλω να εκφράσω την στήριξή μου στις προσπάθειες προς επανένωση που καταβάλλετε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, στηρίζοντας μια ομοσπονδιακή λύση. Ο κ. Σίσι αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, με τον κ. Αναστασιάδη αναφερθήκαμε και στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία εκ μέρους σας, αποβλέποντας στην ειρήνη και την ευημερία των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής.

ΠτΔ: Καλωσορίζω τον φίλο Πρόεδρο αλ Σίσι, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου στην Κ.Δ., άλλωστε οι δύο λαοί συνδεόμαστε από μακραίωνους αδελφικούς δεσμούς, και άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς. Η αυριανή Τριμερής και με την Ελλάδα, είναι απτή απόδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου, σήμερα οι διμερείς σχέσεις διευρύνονται και με κοινές δράσεις στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Ενεργειακό, πολιτικό, οικονομικό, αμυντικό και τουριστικό τομέα οι σχέσεις μας διευρύνονται με 35 διαφορετικές συμφωνίες και μνημόνια συναντίληψης. Συμφωνήσαμε ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και Ενέργειας θα αποβούν προς όφελος της σταθερότητας της περιοχής. Συγκεκριμένα στο ενεργειακό, οι περαιτέρω ανακαλύψεις ποσοτήτων υποβοηθούν την περαιτέρω εμβάθυνση και των διμερών μας σχέσεων, και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διμερής μας συνεργασία, εδράζεται και στο δίκαιο της θάλασσας. Όραμά μας η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων να συμβάλλουν στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας. Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Αλ Σίσι ότι η Κύπρος θα συνεχίσει καθοριστικά στην ενίσχυση των σχέσεών της με την Ε.Ε., καθώς ο ρόλος της Αιγύπτου είναι καίριος σε μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, όπως η γεωπολιτική σταθερότητα, η άμυνα, το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία και τα ενεργειακά. Επιπροσθέτως, συνεχάρην το Πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες της ενδοπαλαιστινιακές έριδες, κάτι που επετεύχθη πρόσφατα. Για το Κυπριακό, δυστυχώς όπως εξήγησα στον εξοχότατο Πρόεδρο η εμμονή της Τουρκίας για παραμονή στρατευμάτων και στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων οδήγησαν σε ναυάγιο την Διάσκεψη. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την διαχρονική σας στήριξη στο Κυπριακό, και ευχαριστώ τον Πρόεδρο Σίσι για την επίσκεψή του στην Κύπρο, και για την εξαιρετικά παραγωγική συνάντησή μας και των αντιπροσωπειών μας.

12:32 - Ακολουθούν οι υπογραφές των μνημονίων συναντίληψης μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών οι οποίοι και πλαισιώνουν τους δύο Προέδρους. Πρώτο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των δύο Υπουργών Υγείας. Ακολουθεί το Μνημόνιο συναντίληψης σε επίπεδο υπουργείων δικαιοσύνης, μεταξύ των Υπουργών Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης, σε θέματα ασφάλειας για την περίοδο 2018-2019. Ακολουθεί το Μνημόνιο συναντίληψης στην επιχειρηματικότητα, με τον ΥΠΕΜΠ, Γ. Λακκοτρύπη.

12:30 - Δηλώσεις των δύο Προέδρων:
Ο Πρόεδρος Σίσι κάνει αναφορά σε μια ακόμα νέα ώθηση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με απώτερο στόχο την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, απευθύνοντας τις ευχαριστίες του στον ΠτΔ και τον φιλόξενο κυπριακό λαό.

12:28 - Ο ΠτΔ αναφέρεται στην παρασημοφόρηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο ΠτΔ αναφέρεται στην διαχρονική στήριξη του Καΐρου στο Κυπριακό και στην επίλυσή του στην βάση των αρχών των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ. Ο ΠτΔ απονέμει την ανώτερη διάκριση της Κ.Δ. με το μέγα περιδέραιο του Αρχ. Μακαρίου Γ', στον Αιγύπτιο ομόλογό του. Με την σειρά του ο Πρόεδρος αλ Σίσι απονέμει στον ΠτΔ παράσημο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

12:18 - Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των διμερών υπουργικών κλιμακίων, καθώς και των δύο υγετών, οι οποίοι αναμένεται να προβούν και σε δηλώσεις και αλληλοπαρασημοφόρηση, προτού ο κ. Σίσι μεταβεί στην Βουλή προκειμένου να προσφωνήσει περί την μια μετά το μεσημέρι την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ προηγουμένως θα εκφωνήσει ομιλία και ο ΠτΒ, Δημήτρης Συλλούρης.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΠτΔ στον λογαριασμό του στο Twitter, «τιμή και χαρά μου που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι. Η εδώ παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών μας».

Νεότερο ρεπορτάζ από τον Ντίνο Φοινικαρίδη για την εκπομπή του ΡΙΚ "ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ":

10:34 - Οι δύο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις αντιπροσωπείες τους εισήλθαν του Προεδρικού Μεγάρου. Ξεκινά η συνάντηση των δύο ανδρών κεκλεισμένων των θυρών, ενώ εν συνεχεία θα μεταβεί στην Βουλή, όπου θα προσφωνήσει την πανηγυρική Ολομέλεια.10:32 - Μετά από χειραψία εισήλθαν στο Προεδρικό μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών των δυο χωρών όπου οι δύο Πρόεδροι θα παρακαθίσουν σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο παρασκήνιο αναφορά γίνεται και στο ότι εκ παραλλήλου με την επίσημη ατζέντα, θα τεθεί επί τάπητος μεταξύ των δύο ανδρών και το ζήτημα του παραιτηθέντος Πρωθυπουργού του Λιβάνου Αλ Χαρίρι, ο οποίος φημολογείται ότι ενδέχεται να μεταβεί είτε στην Αίγυπτο, είτε ακόμα και στην Κύπρο, ένεκα και των γεωπολιτικών περιπλοκών που έχουν προκύψει από την παραίτησή του με το μπρα-ντε-φερ μεταξύ του Σιιτικού Ιράν και της Σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, στην οποία πρόσκειται ο παραιτηθείς ο Λιβάνιος Πρωθυπουργός.

10:30 - Υποδοχή Αιγύπτιου Προέδρου κι ανάκρουση των εθνικών Ύμνων, ενώ ακολουθείται η πατροπαράδοτη κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

10:18 - Αφίχθη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με μικρή καθυστέρηση στο Προεδρικό Μέγαρο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εκ μέρους Κυπριακής πλευράς θα παρίστανται 7 υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο ΥΠΕΜΠ, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, ο ΥΠΑΜ, Χριστόφορος Φωκαΐδης, και ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο Αλ. Ζήνων Γεν. Δ/ντης ΥΠΕΞ, ένεκα της απουσίας του Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε "φρούριο" έχει μετατραπεί η Λευκωσία καθώς υποδέχεται για πρώτη φορά στην ιστορία Αιγύπτιο Πρόεδρο, καθώς ελικόπτερα και drones υπερίπτανται του Προεδρικού και γενικότερα πάνω από την πρωτεύουσα. Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι καταφθάνει στην Λευκωσία με "βαριά" ατζέντα, με κύριο άξονα την ενεργειακή συνεργασία και την άμυνα και ασφάλεια, με αναλυτές να κάνουν λόγο για δημιουργία Κυπρο-αιγυπτιακού αγωγού με εξαγωγή κυπριακού Φυσικού Αερίου προς τα ημιανενεργά τερματικά της Αιγύπτου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι «σήμερα, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ, και θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο Σίσι. Στη συνέχεια θα υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου και Αναστασιάδης και Σίσι θα προβούν σε δηλώσεις.
Μικρή καθυστέρηση παρουσιάζεται στο πρόγραμμα της άφιξης του Αιγύπτιου Προέδρου:
Εξάλλου, αύριο η Λευκωσία υποδέχεται και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συμμετάσχει και αυτός στην Τριμερή της Λευκωσίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών σε γεωπολιτικό επίπεδο, ενώ Ελλάδα και Αίγυπτος πέρασαν προ μηνός τα δικά τους γεωπολιτικά μηνύματα για την συνεργασία τους, με μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην Ρόδο, η οποία προκάλεσε εντονότατη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα. Σε αυτή την ευρύτερη αμυντική συνεργασία και δομή επιθυμεί να ενταχθεί και η Λευκωσία.

Επίσης, στο παρασκήνιο των σημερινών διμερών επαφών και μετά τον μεγάλο πολιτικό ντόρο που ξέσπασε για την αμφιλεγόμενη επιστροφή του αιγυπτιακού αγγείου, σε ανώτατο επίπεδο στην Αίγυπτο, παραδιδόμενο στα χέρια του Προέδρου Αλ Σίσι, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία διαμήνυσε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να ακολουθηθεί αυτή η οδός, αλλά αντ' αυτού καλό θα ήταν να ακολουθηθεί η πιο χαμηλών τόνων, προβλεπόμενη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του αρχαίου αντικειμένου.
Δείτε το ρεπορτάζ του Ντίνου Φοινικαρίδη από το Προεδρικό για το ΡΙΚ:

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛ ΣΙΣΙ
Σήμερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ενώ θα προσφωνήσει και την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μια ημέρα πριν την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία επίσης θα λάβει χώρα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των Προέδρων Αναστασιάδη και Σίσι και του `Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Σίσι, αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα συμμετάσχει απόψε σε Κυπρο-Αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Φόρουμ και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα υποδεχθεί σήμερα το πρωί τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Προεδρικό, θα παρασημοφορήσει τον κ. Σίσι με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, ενώ θα παρασημοφορηθεί και ο ίδιος από τον Πρόεδρο Σίσι.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει σχετικά με την επίσκεψη Σίσι ότι θα «μας απασχολήσουν σωρεία θεμάτων, μεταξύ των οποίων, τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία, ο πολιτισμός, σωρεία θεμάτων που διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών».

Η Αστυνομία έχει ανακοινώσει τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, λόγω των επισκέψεων Σίσι σήμερα Δευτέρα και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο, Τρίτη. Θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας, καθώς επίσης και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ρυθμίσεις της Αστυνομίας και η κατάσταση στους δρόμους για επίσκεψη Σίσι και την αυριανή Τριμερή [vid]

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Κύπριος παρουσιαστής σε Χριστιάνα Αριστοτέλους: Έχεις παχύνει μήπως είσαι ξανά έγκυος; [vid]
  2. La Stampa: Εντός ολίγων ημερών θα αναχωρήσει για Μαρόκο το SAIPEM12000
  3. Συνεργάτης Αριστοτέλους: Μπήκα στο facebook της και έμαθα ότι με απατά! [vid]
  4. Υπόθεση Novartis: Το FBI στέλνει ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία για Offshore
  5. Τσίπρας από Βρυξέλλες: Έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα [vid]
  6. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018