What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Τα 189 ονόματα Κυπρίων στα Paradise Papers

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 21.11.2017 | 10:20
Πρώτη δημοσίευση: 20.11.2017 | 13:02

- H Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητικών Δημοσιογράφων δημοσιοποίησε και νέα δέσμη στοιχείων για τα Paradise Papers, με έντονο το κυπριακό «άρωμα»
- Περιλαμβάνονται 189 ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, 232 διευθύνσεις οικιών και υποστατικών, καθώς και 42 υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες συνδέονται με την Κύπρο
- Τμήμα Φορολογίας: Θα προβούμε σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες

Τις τελευταίες ώρες, η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητικών Δημοσιογράφων δημοσιοποίησε και μια νέα δέσμη στοιχείων για τα αποκαλούμενα Paradise Papers, με έντονο το κυπριακό "άρωμα".

Πλέον φαίνεται πως στοιχειοθετείται επαρκώς η εμπλοκή της Κύπρου και Κυπρίων πολιτών στο νέο σκάνδαλο των Paradise Papers, με επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων της «Σημερινής» και των ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, της τελευταίας βδομάδας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στα Paradise Papers περιλαμβάνονται 189 ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, 232 διευθύνσεις οικιών και υποστατικών, καθώς και 42 υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες συνδέονται με την Κύπρο.

Τα ονόματα είναι προσβάσιμα σε όλους και μπορεί κάποιος να τα δει στην ιστοσελίδα offshoreleaks στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://offshoreleaks.icij.org/search?c=CYP&cat=3&d=ap&e=&j=&q=&utf8=%E2%9C%93

Στα φίλτρα της μηχανής αναζήτησης επιλέγεις την ένδειξη "Κύπρος" και στη συνέχεια τη βάση δεδομένων των Paradise Papers. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορεί κάποιος να δει και τις βάσεις δεδομένων προηγούμενων αποκαλύψεων, όπως τα Panama Papers.

Εδώ το Σίγμα αναφέρει και τονίζει πως η συμπερίληψη ενός ονόματος στα Paradise Papers δεν αποδεικνύει άμεσα το οτιδήποτε επιλήψιμο ή νομικά κολάσιμο, εξάλλου, η λειτουργία εταιρειών offshore, αλλά και οι καταθέσεις στο εξωτερικό, είναι νόμιμες. Εντούτοις, όπως διαφαίνεται μέσω των διεθνών αποκαλύψεων, τα Paradise Papers είναι ένα αρχείο υψηλού κινδύνου για φοροαποφυγή, το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί από το Τμήμα Φορολογίας.

Πρόκειται περί μιας "υπόσχεσης" για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι, που είναι άλλωστε και ο λόγος που τα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Οι offshore χρησιμοποιούν πολλές φορές περίπλοκες δομές φοροαποφυγής, που στερούν εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του SigmaLive, σε επικοινωνία των δημοσιογράφων του με τον Έφορο Φορολογίας, αυτός δήλωσε ότι μόλις δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία, το Τμήμα του θα προβεί στους κατάλληλους ελέγχους.

Υπενθυμίζεται δε, πως προ μιας βδομάδος, o Will Fitzgibbon, Συντονιστής Αφρικής και Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), μιλώντας αποκλειστικά στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» και το «ΣΙΓΜΑ», ανέτρεψε την εντύπωση που υπήρχε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται στο νέο σκάνδαλο, ενώ ανέφερε, με σιγουριά, ότι θα δημοσιοποιηθούν ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, στις επόμενες μέρες. Πλέον, αυτά τα στοιχεία κυπριακού ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμα και θα πρέπει να διερευνηθούν.

Τμ. Φορολογίας: Θα προβούμε σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για «Paradise Papers»

Το Τμήμα Φορολογίας με σημερινή του ανακοίνωση σημειώνει πως θα προβεί σε «άμεσα σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες» μετά από τη δημοσιοποίηση στα λεγόμενα Paradise Papers ονομάτων αξιωματούχων και οντοτήτων που σχετίζονται με την Κύπρο.

«Το Τμήμα Φορολογίας αναφέρεται στα τελευταία δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με τα ‘Paradise papers’ και ενημερώνει ότι παρακολουθεί στενά και αναλύει όλη την «έγκυρη», σχετική πληροφόρηση γύρω από το θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Paradise Papers: Αποκαλύψεις! Κυπριακό «άρωμα» στα απόρρητα αρχεία

Βαρύς ο πέλεκυς για τον Κώστα Τάκκα της FIFA - Εμφανίστηκε μετανιωμένος για τα σκάνδαλα και το ροζ βιντεάκι [pics]

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Μια θετική ανάγνωση της κρίσης στην ΑΟΖ - Ανάλυση μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου
  2. Συγκλονιστικό! Τα οστά που εντοπίστηκαν σε σπήλαιο μετά από όραμα γυναίκας ανάγονται στον 14ο αιώνα!
  3. Ομόφωνη θέση των «27»: Να τερματιστεί η τουρκική παραβατικότητα στην ΑΟΖ – Στον «αέρα» η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στη Βάρνα
  4. Καταζητείται για απάτες στη Λεμεσό [pic]
  5. Υπό κράτηση ο Νίκος Περατικός για απάτες στη Λεμεσό [pic]
  6. Λεμεσός: «Βραχιόλια» σε 2 απατεώνες που έταζαν αναδιάρθρωση δανείων σε 70χρονο - Απέσπασαν άνω των 2 εκατ. ευρώ