What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Κ.Ε.: Μπορεί να δείτε σύντομα τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και σίγουρα όχι για τις εκλογές

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.11.2017 | 13:48
Πρώτη δημοσίευση: 22.11.2017 | 08:02

- Ο Ν. Χριστοδουλίδης έδωσε σειρά απαντήσεων για τις καταλυτικές ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις
- Από προχθές ραγδαίες είναι οι παρασκηνιακές εξελίξεις για αγωγό από το "12" προς αιγυπτιακά τερματικά
- "Υπάρχει η πολιτική βούληση, σε εκκρεμότητα η τιμή πώλησης..."
- Στην επερχόμενη Τετραμερή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού από Ισραήλ προς  Τουρκία και μάλιστα μέσω Κύπρου
- Δήλωση με νόημα από Χριστοδουλίδη για άφιξη Νετανιάχου στην Κύπρο το προσεχές διάστημα
- Κ.Ε.: Ούτε τυχαία, ούτε αιφνιδιαστική η ενδιάμεση στάση Χαρίρι στην Κύπρο και η συνάντηση με ΠτΔ
- Τοποθέτηση για δημιουργία/επαναλειτουργία τουριστικών υποδομών στην περίκλειστη πόλη


Η εκατέρωθεν πολιτική βούληση μεν υφίσταται για την δημιουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου Κύπρου - Αιγύπτου, από το τεμάχιο "12 - Αφροδίτη" προς τα δύο ημιανενεργά αιγυπτιακά τερματικά, ωστόσο ο Κ.Ε. ξεκαθάρισε ότι εκκρεμούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις, αρχής γενομένης από την 21η Δεκεμβρίου, με συμμετοχή και των εμπλεκομένων εταιρειών, καθώς αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα είναι η τιμή του διοχετευόμενου κυπριακού Φυσικού Αερίου προς την "διψασμένη" αγορά της Αιγύπτου, καθώς η Κύπρος θα θέλει να πουλήσει στην υψηλότερη δυνατή τιμή, ενώ η αιγυπτιακή πλευρά θα θέλει, ως είναι και λογικό, την χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Επίσης σε ερώτηση της Σταυριανής Κωνσταντίνου για το τι χρειάζονται οι Αιγύπτιοι το κυπριακό Φυσικό Αέριο, εφόσον έχει προκύψει η ανακάλυψη του υπερκοιτάσματος "Zohr" στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως από μόνο του το Zohr δεν επαρκεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες μιας μεγάλης χώρας, η οποία κυριολεκτικά "διψά" για ενεργειακούς πόρους, ενώ ενδεχομένως το "Ζορ" να αποτελέσει εν συνεχεία μέρος των διοχετευόμενων ποσοτήτων προς υπό σχεδιασμό EastMed, ως μια επιπλέον αιγυπτιακή "προσθήκη" στις ποσότητες που θα διοχετεύει το Ισραήλ και η Κύπρος σε αυτόν με κατεύθυνση την Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις κάποιων αναλυτών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, επίσης, πέρα από την ιδιότητά του ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, φορώντας το "καπέλο" του έμπειρου διπλωμάτη, ανέφερε με νόημα προς τους δύο δημοσιογράφους της εκπομπής "ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" του ΡΙΚ πως "Ενδεχομένως, μπορεί να δείτε σύντομα τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και σίγουρα δεν θα έλθει για τις εκλογές", στοχεύοντας στην πλευρά του "Ενδιάμεσου χώρου", ο οποίος κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ευκαιριακή κάρπωση των διεθνών επαφών του προς προεκλογικό όφελος. Ο κ. Χριστοδουλίδης ουσιαστικά προανήγγειλε, μετά την Τριμερή με την Αίγυπτο και Ελλάδα, εξελίξεις και με το Ισραήλ, όπου εκεί θα ξεκαθαρίσει πλήρως και η κατάσταση γύρω από το πλαίσιο διμερούς συνεργασίας όσον αφορά στα ενεργειακά, καθώς χθες ανακοινώθηκε σε ανώτατο δυνατό επίπεδο πως επίκειται στις 5 Δεκεμβρίου Τετραμερούς με Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα και Ιταλία και με την Ε.Ε. σε καθεστώς παρατηρητή, για την ανάπτυξη του αγωγού EastMed, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την Τετραμερή αυτή θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της υπογραφής διακρατικών συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών όταν θα δημιουργούνται νέοι αγωγοί στη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, κάτι που είτε θα ρίξει την Τουρκία στο ενεργειακό και κατ' επέκταση γεωπολιτικό καναβάτσο, είτε θα πρέπει να συνυπογράψει και με την Λευκωσία διακρατικές συμφωνίες, άρα αυτομάτως θα οδηγείται και σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται στην επερχόμενη Τετραμερή να ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας και κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία και μάλιστα μέσω Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, κατόπιν, παιρνώντας στο εγχώριο πολιτικό μπρα-ντε-φερ ενόψει προεδρικών εκλογών, πως είναι λάθος να αμφισβητούμε από μόνοι μας τα ασκούμενα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είμαστε η μόνη χώρα που αμφισβητούμε την οντότητα της χώρας μας, καταδεικνύοντας σαφέστατα τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, Νικόλα Παπαδόπουλο και την έντονη κριτική που ασκεί στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με δημιουργία και επαναλειτουργία τουριστικών υποδομών από τους κατοχικούς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε χαρακτηριστικά πως "Δεν δημοσιοποιούμε πάντα τις κινήσεις μας, όπως φερειπείν για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, και για αυτό αυτές αποδίδουν κιόλας τα μέγιστα, περισσότερο προλαβαίνοντας την διαρροή της στρατηγικής μας".

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ ΧΑΡΙΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠτΔ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ
Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο δήλωσε ότι η συνάντηση του παραιτηθέντος Πρωθυπουργού του Λιβάνου με τον ΠτΔ, είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών και οριστικοποιήθηκε χθες στις 10.00 το πρωί, όταν επικοινώνησε με το Προεδρικό το διπλωματικό γραφείο του κ. Χαρίρι, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώθηκε.

Η Λευκωσία, είπε, θα αναλάβει, αρχής γενομένης από σήμερα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τόσο την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε., όσο και τις άριστες σχέσεις της με τις αραβικές χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, συζήτησε χθες εν εκτάσει τις εξελίξεις στο Λίβανο στις διμερείς συναντήσεις, που είχε, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Εξάλλου, ο κ. Χαρίρι πλέον έχει επιστρέψει πίσω στον Λίβανο ενώ διεξάγεται πλέον μια διεθνής προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί στην χώρα - μωσαϊκό θρησκειών και εθνοτήτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τριμερής Σύνοδος: Κύπρος - Αίγυπτος - Ελλάδα προς τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ

Τουρκία: Αντίποινα στην Τριμερή - Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ

Τριμερής: Στοχευμένο; «σαρδάμ» του Προέδρου Αναστασιάδη με την μητέρα...και αδελφή Ελλάδα και το αμήχανο χαμόγελο Τσίπρα [vid]

Αλ Σίσι: «Στηρίζουμε το EuroAfrica Interconnector» - Ο ρόλος της Κύπρου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο