What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Λίβανος: Ο Σαάντ αλ Χαρίρι ανακάλεσε την παραίτησή του μια ημέρα μετά τη συνάντηση με ΠτΔ [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.11.2017 | 14:02
Πρώτη δημοσίευση: 22.11.2017 | 12:09

- Ο Σαάντ αλ Χαρίρι την ημέρα εθνικής επετείου του Λιβάνου εν τέλει υπαναχώρησε
- Ανακάλεσε την παραίτησή του εισακούοντας την έκκληση του Προέδρου και πρώην ηγέτη των Δρούζων, Μισέλ Αούν
Ο Λιβάνιος Πρόεδρος του είχε ζητήσει να υπαναχωρήσει και να ανακαλέσει την παραίτησή
- Στην μεταξύ τους συνάντηση του ζήτησε να δώσει μια ευκαιρία στον διάλογο, εν μέσω πιέσεων από τη Σιιτική Χεζμπολάχ
- Χθες κατόπιν αιτήματος Χαρίρι διευθετήθηκε συνάντηση με τον ΠτΔ με ενδιάμεση στάση από Κάιρο προς Βηρυτό
- Κ.Ε.: Ούτε τυχαία, ούτε αιφνιδιαστική ήταν η ενδιάμεση στάση Χαρίρι στην Κύπρο και η συνάντηση με ΠτΔ
- Δείτε σχετικές δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλίδη, καθώς και τις διεργασίες εμπλοκής της Ιταλίας στην Τριμερή

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου και πρώην ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου, Μισέλ Αούν είχε ζητήσει από τον παραιτηθέντα Σαάντ αλ Χαρίρι να υπαναχωρήσει και να ανακαλέσει την παραίτησή του δίνοντας ευκαιρία στον διάλογο, εν μέσω όμως έντονων πιέσεων από την φιλοϊρανική σιιτική Χεζμπολάχ καθώς και εν μέσω έντονης φημολογίας για επικείμενη ισραηλινή επέμβαση στο νότιο Λίβανο, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Στην συνάντηση του Χαρίρι με τον Πρόεδρο και ηγέτη των Δρούζων, Μισέλ Αούν, ο Πρόεδρος του Λιβάνου του ζήτησε να περιμένει, προκειμένου να δώσει τόπο στον διάλογο, ανταποκρινόμενος στο Προεδρικό αίτημα, σύμφωνα με ένα πρώτο τηλεγράφημα του Πρακτορείο Reuters. Κατόπιν, ο ίδιος ο αλ Χαρίρι σε τηλεοπτικό του μήνυμα ανέφερε τα ακόλουθα: «Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο Αούν και εκείνος μου ζήτησε να περιμένω για να υπάρξει περαιτέρω διάλογος για τους λόγους (για τους οποίους υποβλήθηκε) και για το πολιτικό υπόβαθρο και ανταποκρίθηκα».

Εξάλλου, πρωτοβουλίες με στόχο να επιτευχθεί σταθερότητα στον Λίβανο, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Χαρίρι, είπε ότι «χθες το πρωί επικοινώνησαν από το Διπλωματικό Γραφείο του κ. Χαρίρι για να μας ενημερώσουν ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διευθετήθηκε η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ. Η συνάντηση, είπε, διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.

«Θεωρούμε καταρχήν ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Χαρίρι επέλεξε πριν να επιστρέψει στον Λίβανο να επισκεφθεί τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «κοινή επιδίωξη είναι η σταθερότητα στον Λίβανο, η σταθερότητα στην περιοχή μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ακριβώς για να επιτευχθεί αυτός ο κοινός στόχος: η σταθερότητα στον Λίβανο.»

Εξήγησε ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία έχει μια ιδιαιτερότητα, από τη μια είναι κράτος μέλος της ΕΕ και από την άλλη διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται, κάτι το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εργαστούμε ώστε να επιτευχθεί αυτή η σταθερότητα στον Λίβανο που επηρεάζει γενικότερα και την ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στον Λίβανο ή στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες ειδικότερα για το θέμα του Λιβάνου».

Για τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε «αποδέκτης πρόσκλησης να επισκεφθεί τη χώρα. Βρισκόμαστε σε επαφές μέσω της διπλωματικής οδού για να καθοριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες».
Ερωτηθείς είπε ότι ίσως αυτή η επίσκεψη γίνει πριν το τέλος του έτους.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι εξελίξεις στον Λίβανο σημαίνουν πολλά και για το ενεργειακό θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε «και όχι μόνον. Και του ενεργειακού και του παράγοντα ασφάλειας στην περιοχή. Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και χθες εν εκτάσει στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αιγύπτου.

Υπενθύμισε ότι «πριν να έρθει την Κύπρο ο κ. Χαρίρι είχε μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή μας». Αξίζει να σημειωθεί πως η ενδιάμεση στάση στην Λάρνκακα και η διευθέτηση της συνάντησης έγινε με πρωτοβουλία του περιβάλλοντος του Λιβάνιο παραιτηθέντος Πρωθυπουργού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επίσης αναφέρθηκε στο "κλείδωμα" νέας Τριμερούς με την Ιορδανία, ενώ το πρωί στο ΡΙΚ ουσιαστικά προανήγγειλε και την έλευση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου στην Λευκωσία το προσεχές διάστημα, ενώ αναφέρθηκε και σε πρόσκληση του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας προς τον ΠτΔ, χωρίς να είναι σίγουρη η αποδοχή της όμως.

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έξω από το Προεδρικό:

Στην επόμενη Τριμερή της Κρήτης θα υπάρξει μετεξέλιξή της με παρουσία και συμμετοχή της Ιταλίας.

Δείτε τα νεότερα για την κατάσταση στο Λίβανο και την ανάκληση παραίτησης Χαρίρι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναστασιάδης: Συναντήθηκε με τον Χαρίρι

Κ.Ε.: Μπορεί να δείτε σύντομα τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και σίγουρα όχι για τις εκλογές

Τριμερής Σύνοδος: Κύπρος - Αίγυπτος - Ελλάδα προς τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ

Τουρκία: Αντίποινα στην Τριμερή - Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ

Τριμερής: Στοχευμένο; «σαρδάμ» του Προέδρου Αναστασιάδη με την μητέρα...και αδελφή Ελλάδα και το αμήχανο χαμόγελο Τσίπρα [vid]

Αλ Σίσι: «Στηρίζουμε το EuroAfrica Interconnector» - Ο ρόλος της Κύπρου

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Μια θετική ανάγνωση της κρίσης στην ΑΟΖ - Ανάλυση μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου
  2. Συγκλονιστικό! Τα οστά που εντοπίστηκαν σε σπήλαιο μετά από όραμα γυναίκας ανάγονται στον 14ο αιώνα!
  3. Ομόφωνη θέση των «27»: Να τερματιστεί η τουρκική παραβατικότητα στην ΑΟΖ – Στον «αέρα» η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στη Βάρνα
  4. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  5. Τούρκος Υπουργός: Λάθος η μονομερής στάση της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο
  6. Τα Ίμια, η Κυπριακή ΑΟΖ και το «χαράτσι» του νεο-οθωμανισμού - Ανάλυση