What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Εντόπισαν και στην Κύπρο παρτίδες βρεφικού γάλακτος της Lactalis με σαλμονέλα - Χθες διαβεβαίωναν πως δεν έχουν εισαχθεί...

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2017 | 18:19
Πρώτη δημοσίευση: 11.12.2017 | 09:22

- Χτες, κάποιοι στην Κύπρο μάλλον βιάσθηκαν να αποκλείσουν την πιθανότητα να υπάρχουν παρτίδες του συγκεκριμένου γάλακτος και στο νησί μας
- Το γαλλικό Υπ. Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για μη επαρκή μέτρα που έλαβε ο όμιλος Lactalis
- Τα μέτρα ελήφθησαν αρχές του μήνα ώστε «να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης» από το βακτήριο της σαλμονέλας 
- Διαβάστε την λίστα με τα εμπλεκόμενα προϊόντα και στην κυπριακή αγορά και τις συστάσεις των αρμοδίων

Δυστυχώς, κάποιου είδους ανακολουθία διαπιστώνεται στο σύστημα ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών στην Κύπρο, καθώς ενώ χθες είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις πως οι συγκεκριμένες παρτίδες γάλακτος δεν ανιχνεύονταν στην κυπριακή αγορά, εντούτοις σήμερα, με διορθωτική ανακοίνωση προκύπτει πως εν τέλει προβληματικές παρτίδες έχουν και εδώ εισαχθεί και διατεθεί, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα υπάρξει και λεπτομερειακή ανακοίνωση, με οδηγίες προς τους καταναλωτές... Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Χτες, κάποιοι στην Κύπρο μάλλον βιάσθηκαν να αποκλείσουν την πιθανότητα να υπάρχουν παρτίδες του συγκεκριμένου γάλακτος και στο νησί μας. Χθες το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωσε όπου -μεταξύ άλλων- τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος Lactalis στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε «να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης» από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες προέβησαν σε έρευνες, από τις οποίες διαπιστώθηκε η κυκλοφορία προϊόντων κάποια από τα οποία αποσύρθηκαν προληπτικά ή ανακαλούνται στη Γαλλία, ύστερα από πιθανή εμπλοκή σε περιστατικά σαλμονέλωσης.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες συγκεκριμένα έλαβαν πληροφόρηση μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), η οποία αναφέρει ότι οι Γαλλικές Αρχές, μετά από διερεύνηση περιστατικών σαλμονέλωσης με το στέλεχος Salmonella agona σε βρέφη, έχουν ενδείξεις πως πιθανόν αυτά να σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας LACTALIS στην Γαλλία. Για τον λόγο αυτό, οι Γαλλικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση και προέβησαν σε προληπτική ανάκληση μεγάλου αριθμού προϊόντων βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Παρόλο που δεν υπήρχε ενημέρωση για διανομή των εν λόγω προϊόντων στην κυπριακή αγορά έγινε έρευνα στην κυπριακή αγορά και τα εμπλεκόμενα προϊόντα είναι:

Είδος: Βιολογικό Γάλα για βρέφη από την γέννηση έως τον 6 μήνα:
Εμπορική επωνυμία: Frezy – Lac Pure 1
Καθαρό Βάρος: 400g
Αριθμός Παρτίδας: 17C0012586
Ημερομηνία Λήξης: 05/04/2018

Είδος: Βιολογικό Γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας από τον 6 μήνα:
Εμπορική επωνυμία: Frezy - Lac Pure 2
Καθαρό Βάρος: 400g
Αριθμός Παρτίδας: 17C0013045
Ημερομηνία Λήξης: 04/07/2018

Είδος: Βιολογικό Γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας από τον 6 μήνα:
Εμπορική επωνυμία: Frezy - Lac Pure 2
Καθαρό Βάρος: 27g
Αριθμός Παρτίδας: 17C0012478
Ημερομηνία Λήξης: 16/03/2018


Είδος: Βιολογικό Γάλα μετά το FREZYLAC PURE 2 για βρέφη από τον 10 μήνα ως μέρος μιας μικτής διατροφής:
Εμπορική επωνυμία: Frezy - Lac Pure 3
Καθαρό Βάρος: 400g
Αριθμός Παρτίδας: 17C0012589
Ημερομηνία Λήξης: 06/04/2018

Είδος: Βιολογικό Γάλα μετά το FREZYLAC PURE 2 για βρέφη από τον 10 μήνα ως μέρος μιας μικτής διατροφής:
Εμπορική επωνυμία: Frezy - Lac Pure 3
Καθαρό Βάρος: 400g
Αριθμός Παρτίδας: 17C0012825
Ημερομηνία Λήξης: 25/05/2018

Τονίζεται πως το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και για προληπτικούς λόγους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση από τις Γαλλικές Αρχές.

Οι καταναλωτές / γονείς που τα έχουν στην διάθεσή τους, παρακαλούνται να μην τα χορηγήσουν στα παιδιά τους, προληπτικά.

Επειδή υπάρχουν και άλλα προϊόντα, τα οποία εμπλέκονται στην πιο πάνω περίπτωση (πέραν των πιο πάνω) και πιθανόν κάποιοι να τα έχουν προμηθευτεί μέσω διαδικτύου, το Υπουργείο Υγείας θεωρεί χρήσιμο να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τον πλήρη κατάλογο των προϊόντων που αποσύρονται προληπτικά από τις Γαλλικές Αρχές, στον οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά από τον σύνδεσμο: http://solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/liste_des_references_lns_concernees_par_le_retrait-rappel.pdf


Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Προσοχή! Αυτές οι παρτίδες βρεφικού γάλακτος αποσύρονται [vid]
  2. Προσοχή! Αποσύρεται βρεφικό γάλα από την αγορά
  3. Επικίνδυνο βρεφικό γάλα – Ανακαλούνται παρτίδες της Frezylac
  4. Ανακαλείται πασίγνωστο βρεφικό γάλα - Μολύνθηκε από σαλμονέλα