What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Γνωμάτευση-«χαστούκι» Κληρίδη για τα προεκλογικά έξοδα - «Αναβρασμός» στα επιτελεία για το πλαφόν 1 εκατ. ευρώ

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.12.2017 | 12:15
Πρώτη δημοσίευση: 16.12.2017 | 09:35
     

- Το πλαφόν του 1 εκατ. ευρώ αφορά τόσο τους υποψηφίους, όσο και τα κόμματα
- Έντονη δυσαρέσκεια σε κόμματα και επιτελεία υποψηφίων, ενώ "ξεμένουν" από ρευστό
- Γνωμάτευση Κληρίδη της 11/12/2017 η οποία απεστάλη στον Γενικό Ελεγκτή
- Περισσότερο πλήττεται η υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο συμμαχία του "Ενδιάμεσου"
- Τυχόν πλεόνασμα στην έκτακτη κρατική χορηγία των €2.565.000 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέραν των προεκλογικών αναγκών των κομμάτων

Με γνωμάτευσή του ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου 2017 η οποία ήδη έχει αποσταλεί στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Γεν. Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επιβάλλει ότι στο πλαφόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπως άλλωστε καθορίζεται εκ την κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με τα προεκλογικά έξοδα των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας, θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι δαπάνες των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Ως αναμενόταν η παραπάνω γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, έχει σφόδρα δυσαρεστήσει υποψήφιους και κόμματα τα οποία θεωρούσαν ότι το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τους υποψηφίους, θεωρώντας ότι το κόμμα ή τα κόμματα που τους υποστηρίζουν θα μπορούσαν να δαπανήσουν πρόσθετα από ένα εκατομμύριο το καθένα.

Είναι προφανές ότι βάσει αυτής της γνωμάτευσης η υποψηφιότητα που "πλήττεται" περισσότερο είναι αυτή του Νικόλα Παπαδόπουλου, η οποία υποστηρίζεται από 4 κόμματα, καθώς ο προϋπολογισμός της προεκλογικής καμπάνιας του κάθε υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές ανεξάρτητα από τον αριθμό των κομμάτων που τους στηρίζουν, περιορίζεται στο ποσό του €1 εκατομμυρίου, όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο του Μιχάλη Χατζηστυλιανού για την εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ".

Εξάλλου, πέραν της δυσαρέσκεια προκύπτουν και πρακτικά ζητήματα από την παραπάνω γνωμάτευση Κληρίδη, καθώς τα πλείστα των κομματικών επιτελείων έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετά πρόωρα την κούρσα του προεκλογικού αγώνα, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί σημαντικά τα διαθέσιμα αποθεματικά τους... 

Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας μετακυλύει την ευθύνη για λήψη απόφασης στη διοίκηση για τα τυχόν πλεονάσματα που θα προκύψουν από την προεκλογική εκστρατεία, λόγω του ανώτατου ορίου του ενός εκατ., καθώς τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα μοιράστηκαν, κατά το τρέχον έτος, έκτακτη κρατική χορηγία που ανέρχεται στα €2.565.000. Ποσό, το οποίο σύμφωνα με τη γνωμάτευση, δεν μπορεί να διατεθεί για άλλο σκοπό εκτός από την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προεδρικές εκλογές: Επισήμως στις 29 Δεκεμβρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων - Στις 6.600 οι αιτήσεις νέων ψηφοφόρων

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Γ.Γ. ΟΗΕ: Άρση όλων των περιορισμών στην ελευθερία της λατρείας στην Κύπρο
  2. Αποχετευτικό Λάρνακας: Νέες οδηγίες Γεν. Εισαγγελέα για έρευνες σε 3 χώρες και στο Τμήμα Κτηματολογίου
  3. Νέες αποκαλύψεις για το «υπό διάλυση» Γ.Ν.Λ.: Έχασαν 94 φακέλους ασθενών! Προειδοποιεί η Επ. Προσωπικών Δεδομένων
  4. Όσα «κρύβονται» πίσω από την Τριμερή με Ιορδανία - Αγώνας δρόμου Λευκωσίας-Αθηνών για περιχαράκωση της Άγκυρας [vid]
  5. Παραιτείται από Υφυπουργός Παιδείας μετά τα αχαρακτήριστα σχόλια για τις ομάδες Ολυμπιακού και Άρη
  6. Τέταρτη σερί τριάρα για Ομόνοια στην αναμέτρηση με τον Ερμή