What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

ΟΠΑΠ Κύπρου: Καταγγέλλει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Ελεγκτική Υπηρεσία: «Δεν εκφοβιζόμαστε»

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 11.01.2018 | 10:36
Πρώτη δημοσίευση: 10.01.2018 | 17:54

- Η ΟΠΑΠ Κύπρου κατήγγειλε στην Αστυνομία, στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων και στην Κεντρική Τράπεζα ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή και τρίτου προσώπου
- «Πιθανόν να αποτελούν ποινικά αδικήματα και παραβιάσεις νομοθεσιών για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τραπεζικού απορρήτου, αλλά και για πιθανή υποκλοπή και μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας»
- Κληρίδης: Απαράδεκτα τα όποια υπονοούμενα περί μη πλήρους διερεύνησης καταγγελιών
- Νέα απάντηση ΟΠΑΠ σε Γενικό Ελεγκτή και Γενικό Εισαγγελέα

Η ΟΠΑΠ Κύπρου κατάγγειλε στην Αστυνομία, την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Κεντρική Τράπεζα ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και τρίτου προσώπου, που πιθανόν, όπως αναφέρει, να αποτελούν ποινικά αδικήματα και παραβιάσεις νομοθεσιών για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τραπεζικού απορρήτου, αλλά και για πιθανή υποκλοπή και μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΑΠ Κύπρου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα 10 Ιανουαρίου 2018, οι νομικοί Σύμβουλοι της ΟΠΑΠ παρέθεσαν τους λόγους που οδήγησαν στις σχετικές καταγγελίες.

`Οπως αναφέρεται "η ΟΠΑΠ Κύπρου δέχεται συστηματικά άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες, για τις οποίες πρώτη φορά θα τοποθετηθεί δημοσίως, στο πλαίσιο της Αρχής της Διαφάνειας, της ανάγκης ενημέρωσης της κοινής γνώμης και της αποκατάστασης της αντικειμενικής αλήθειας".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως "τον Μάρτιο του 2017, η ΟΠΑΠ Κύπρου ενημερώθηκε από τον Τύπο ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε αστυνομική έρευνα στην ΟΠΑΠ Κύπρου, καθώς κατ’ ισχυρισμόν δεν επετράπη στη Γενική Λογίστρια να ελέγξει, εντός της ΟΠΑΠ, τα οικονομικά στοιχεία που η ΟΠΑΠ έδωσε. Για τρεις και πλέον μήνες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 14/06/2017, η Αστυνομία δεν επικοινώνησε με την ΟΠΑΠ για σκοπούς διεξαγωγής έρευνας", προστίθεται και επισημαίνεται ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου είχε υποβάλει γραπτό ερώτημα των Δικηγόρων της κατά πόσον υφίστατο διαδικασία.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση σε γραπτή της καταγγελία προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, η ΟΠΑΠ αναφέρεται στην ένορκη δήλωση Υπαστυνόμου του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας (ΓΔΟΕ), ημερομηνίας 14.06.2017, με την οποία αιτήθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την έκδοση εντάλματος έρευνας στα υποστατικά της εταιρείας. Το εν λόγω ένταλμα εκτελέστηκε την ίδια ημέρα, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε με Απόφαση του στις 08.11.2017 την αίτηση της ΟΠΑΠ για την έκδοση εντάλματος της φύσης certiorari με την οποία ακυρώθηκε το σχετικό ένταλμα.

Σχετική καταγγελία τέθηκε και ενώπιον της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, για ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή και, τρίτων προσώπων για πιθανή παράβαση των προνοιών των περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμων.

Η ΟΠΑΠ υπογραμμίζει ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα πιθανής διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον Γενικό Ελεγκτή και πιθανώς από τρίτα πρόσωπα, κάνοντας λόγο για παραβίαση τραπεζικού απορρήτου. Τονίζει, επίσης, στην επιστολή της προς την Επίτροπο, πως ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει νομική δικαιοδοσία ή δικαίωμα να του παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες.

`Οπως αναφέρεται, η θέση της ΟΠΑΠ είναι ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι ανακριτής, δεν έχει το δικαίωμα να διερευνά ιδιωτικές εταιρείες που συμβάλλονται με και πληρώνουν άλλους ιδιώτες για παροχή υπηρεσιών, και ο ίδιος ο νόμος που διέπει την παροχή πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή όπως ρητώς αναφέρει ότι δεν δικαιούται να ελέγχει ιδιωτικές Κυπριακές τράπεζες και να ζητεί την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 29 Νοεμβρίου 2017, η ΟΠΑΠ προχώρησε με την πρώτη σχετική γραπτή καταγγελία στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας. Έξι μέρες αργότερα, έλαβε επιστολή από το Αρχηγείο της Αστυνομίας με την οποία πληροφορήθηκε ότι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν ότι, μετά από μελέτη, δεν προκύπτει ότι ο Γενικός Ελεγκτής προέβη στη διάπραξη οποιοδήποτε ποινικού αδικήματος. Η ΟΠΑΠ δεν γνωρίζει κατά πόσον η Αστυνομία έλαβε κατάθεση από τον Γενικό Ελεγκτή ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο σχετικά με αυτή την καταγγελία, προσθέτει η ανακοίνωση.

Η ΟΠΑΠ, ωστόσο, σημειώνεται, επέμεινε στη θέση της για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων και στις 04.01.2018 υπέβαλε γραπτή καταγγελία κατά του Γενικού Ελεγκτή και τρίτου προσώπου για παράβαση του Συντάγματος καθώς και ειδικών νομοθεσιών συμπεριλαμβανομένης και παράνομης μετάδοσης ιδιωτικής επικοινωνίας της ΟΠΑΠ, κάτω από τον Νόμο περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) Ν. 92(Ι)/1996.

Εξάλλου η ΟΠΑΠ αναφέρει πως "ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί από τη μια να υποστηρίζει γραπτώς σε επίσημη ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και, σε ζωντανή τηλεφωνική συνομιλία, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ1, ότι `θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τη σημασία να διαφυλάξουμε το κράτος δικαίου ως κόρη οφθαλμού, μακριά από απαράδεκτες προσεγγίσεις ότι δήθεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης ή και φορέας κρατικής εξουσίας να προβαίνει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος` και πως `η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος δεν δικαιολογεί απαλλαγή από την νομιμότητα ούτε καν από τα συντεταγμένα όργανα του Κράτους` και από την άλλη πιθανώς να προβαίνει σε παράνομη μετάδοση καθόλα νόμιμων ιδιωτικών επικοινωνιών".

Η εταιρεία σημειώνει εξάλλου πως "η Αστυνομία, ως ανεξάρτητος θεσμός, καλείται να προβεί σε ουσιαστική και εις βάθος διερεύνηση των Καταγγελιών της ΟΠΑΠ Κύπρου, με τη συνδρομή των ανεξάρτητων θεσμών της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου".

Τέλος αναφέρει πως επιφυλάσσει τα νομικά της δικαιώματα για προσφυγή στα αρμόδια σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κληρίδης: Απαράδεκτα τα όποια υπονοούμενα περί μη πλήρους διερεύνησης καταγγελιών

Οποιαδήποτε υπονοούμενα περί μη πλήρους και / ή αντικειμενικής διερεύνησης καταγγελιών απορρίπτονται ως απαράδεκτα και προσβάλλοντα άμεσα αρχές και θεσμούς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις εκ μέρους της ΟΠΑΠ Κύπρου.

"Τα οποιαδήποτε υπονοούμενα περί μη πλήρους και / ή αντικειμενικής διερεύνησης καταγγελιών, απορρίπτονται ως απαράδεκτα και προσβάλλοντα άμεσα αρχές και θεσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι μακράν από πιέσεις και εκφοβισμούς να επιτελέσουν τα καθήκοντα τα οποία τους έχουν ανατεθεί", ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Υπενθυμίζεται πως όπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η ΟΠΑΠ Κύπρου κατήγγειλε στην Αστυνομία, την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Κεντρική Τράπεζα ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και τρίτου προσώπου, που πιθανόν, όπως αναφέρει, να αποτελούν ποινικά αδικήματα και παραβιάσεις νομοθεσιών για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τραπεζικού απορρήτου, αλλά και για πιθανή υποκλοπή και μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας.

Δεν εκφοβίζεται, λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά τις ανακοινώσεις ΟΠΑΠ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συνεχίσει το έργο της και δεν εκφοβίζεται από τέτοιες ενέργειες όπως η σημερινή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας. .

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως "ο Γενικός Ελεγκτής έγινε το 2016 δέκτης καταγγελίας σε σχέση με σοβαρά ποινικά αδικήματα που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, διέπραξε η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ και ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος. Η καταγγελία σχετιζόταν με τη συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Κυπριακή Δημοκρατία, στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας, και αφορούσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τις εισπράξεις της Δημοκρατίας από τον ΟΠΑΠ. Ως εκ τούτου, το θέμα της καταγγελίας ενέπιπτε κατ’ απόλυτο τρόπο στις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας", προστίθεται.

`Οπως αναφέρεται, "ακολούθησε συνεργασία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, το οποίο έχει την ευθύνη ελέγχου της διακρατικής συμφωνίας. Ο ΟΠΑΠ προέβαλε προσκόμματα στον ζητούμενο έλεγχο. Τα στοιχεία της αρχικής καταγγελίας, και άλλα σχετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οικονομικές καταστάσεις ή άλλα που είχαν στο μεταξύ συλλεγεί από το Γενικό Λογιστήριο, υποβλήθηκαν καθηκόντως στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων", σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Εξάλλου σημειώνει πως "όπως αναφέρεται σε σχετική Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 8.11.2017 στην Πολιτική Αίτηση αρ. 99/2017 που ακολούθησε, η αστυνομία εξετάζει τα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και της δόλιας ιδιοποίησης ή τήρησης ψευδών λογαριασμών, τα οποία ενδεχομένως να διαπράχθηκαν σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι "καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καμία άρση ή παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και φυσικά καμία υποκλοπή ή μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας ή οποιουδήποτε προσώπου δεν έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία".

"Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συνεχίσει το έργο της και δεν εκφοβίζεται από τέτοιες ενέργειες όπως η σημερινή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των πιο πάνω ενδεχόμενων αδικημάτων εις βάρος της Δημοκρατίας, έχει διαφανεί ότι η εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας γινόταν με τρόπο ώστε ο ΟΠΑΠ να καρπωθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να είχε αποδώσει στην Δημοκρατία", καταλήγει η ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Απάντηση ΟΠΑΠ Κύπρου σε Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή

Απάντηση στις ανακοινώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή δίνει, με αποψινή της ανακοίνωση, η ΟΠΑΠ Κύπρου, σημειώνοντας πως η εταιρεία "πάντοτε πληρούσε και πληροί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της προς το κράτος".

Σε σχέση με την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα για τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη της ΟΠΑΠ, η εταιρεία δηλώνει ότι σέβεται και τιμά όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Σε καμία περίπτωση, δεν έχει εκβιάσει ή/και απειλήσει οποιοδήποτε ανεξάρτητο θεσμό, ούτε και έχει ποτέ επέμβει σε οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον οπουδήποτε θεσμού. Η ΟΠΑΠ είναι υπόχρεη σεβόμενη την μακρόχρονη ιστορία και προσφορά της να προστατεύσει το όνομα και την υπόληψή της. `Ολες οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΟΠΑΠ είναι απόλυτα και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη αναφέρεται πως "η ΟΠΑΠ κάλεσε τους θεσμούς να διερευνήσουν τις καταγγελίες της με βάση το Σύνταγμα, τους Νόμους και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής `Ενωσης γιατί κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο και υπεράνω του Νόμου".

Οσον αφορά την ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή για το ίδιο θέμα, η ΟΠΑΠ αναφέρει ότι κανένα ποινικό ή άλλο αδίκημα δεν έχει διαπράξει. "`Εχει με ευλάβεια τηρήσει τις πρόνοιες της Διακρατικής Συμφωνίας και η δημοσιογραφική της διάσκεψη κανένα θέμα εκβιασμού ή εκφοβισμού είχε σε σχέση με την Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά υπήρχε η ανάγκη να αποκαταστήσει την πραγματικότητα", αναφέρεται.

Σχετικά με το θέμα των καταγγελιών που έχει υποβάλει η ΟΠΑΠ, σημειώνεται πως αυτό δεν είναι μέτρο εκβιασμού ή εκφοβισμού αλλά συνταγματικό της δικαίωμα. Η ΟΠΑΠ διερωτάται, ακόμη, γιατί ο Γενικός Ελεγκτής δεν κάνει και αναφορά στο μέρος της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Πολιτική Αρ. 99/2017 περί ανακριβειών στο περιεχόμενο της ένορκης δήλωσης του ανακριτή.

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας πως "η ΟΠΑΠ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι πάντοτε πληρούσε και πληροί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της προς το κράτος. Αυτό έχει κατ` επανάληψη επιβεβαιώσει, και ενώπιον της Βουλής, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους", προσθέτει.   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. «Τατουάζ»: Αποκαλύψεις για τον ρόλο του Ντάνου στη σειρά από συνεργάτιδα του Ανδρέα Γεωργίου [vid]
  2. Καιρός: Συννεφιά και παγετός στα ορεινά – Από Δευτέρα έρχονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες
  3. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εντοπίστηκαν ξανά επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά
  4. Γ.Γ. ΟΗΕ: Άρση όλων των περιορισμών στην ελευθερία της λατρείας στην Κύπρο
  5. Αποχετευτικό Λάρνακας: Νέες οδηγίες Γεν. Εισαγγελέα για έρευνες σε 3 χώρες και στο Τμήμα Κτηματολογίου
  6. Κατεχόμενα: Προς τετρακομματική «κυβέρνηση» - Τα σενάρια για «πρωθυπουργό» και «υπουργεία»