What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Πόλεμος Γεν. Ελεγκτή - ΟΠΑΠ για τον «άγνωστο» πληροφοριοδότη και το μηνιαίο έμβασμα 25 χιλ. ευρώ προς ΗΑΕ [vids]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.01.2018 | 09:31
Πρώτη δημοσίευση: 11.01.2018 | 13:10

- Αποκάλυψη για πρόσωπο με πολλαπλά εμβάσματα του ΟΠΑΠ προς λογαριασμό ατόμου στα Ην. Αραβικά Εμιράτα
- Ο ΟΠΑΠ διακαώς προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα του πληροφοριοδότη που "κάρφωσε" το έμβασμα
- Δε θα μπούμε στη λογική του ΟΠΑΠ για τον πληροφοριοδότη, είναι πρόσωπο που πρέπει να συγχαρούμε
- "Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη έρευνα σε εξέλιξη κατά του ΟΠΑΠ"
- Μιχαηλίδης: Δεκάδες εκατομμύρια θα πρέπει να απαιτηθούν από τον ΟΠΑΠ και να επιστραφούν στον Κύπριο φορολογούμενο
- Δείτε τι δήλωσε νωρίτερα ο δικηγόρος του ΟΠΑΠ για την υπόθεση

Ο Γενικός Ελεγκτής σήκωσε το γάντι που του έριξε ο εν Κύπρω δικηγόρος του ΟΠΑΠ, ενώ πρωτύτερα, παραδίδοντας την Γενική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης μεταξύ πολλών άλλων είχε αναφέρει για την εν λόγω υπόθεση πως "Δεκάδες εκατομμύρια θα πρέπει να απαιτηθούν από τον ΟΠΑΠ και να επιστραφούν στον Κύπριο φορολογούμενο".

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του ΟΠΑΠ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «αυτό που έχει περιγράψει η Υπηρεσία στη χθεσινή της ανακοίνωση εξηγεί την αντίδραση του ΟΠΑΠ. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή διερευνώνται εναντίον του ΟΠΑΠ πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα και είναι δικαίωμα του οργανισμού να επιλέγει όποιο τρόπο θέλει για να αμυνθεί ή να θολώσει τα νερά».

Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν η προσπάθεια του ΟΠΑΠ είναι να προκαλέσει με κάποιο τρόπο τα γεγονότα ώστε να αποκαλυφθεί ποιος είχε δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τις καταγγελίες που οδήγησαν στην έναρξη όλων αυτών των ερευνών.

«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι σε καμία περίπτωση η Υπηρεσία μας δεν πρόκειται να εκθέσει οποιονδήποτε είχε το φιλότιμο να δώσει πληροφορίες, οι οποίες αν αποδειχθεί ότι ευσταθούν θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι τα ποσά που έχουν δοθεί προς την Κυβέρνηση είναι σωστά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει δύο γνωματεύσεις επί του θέματος και αυτή τη στιγμή το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας στη βάση αυτών των γνωματεύσεων έχει αρχίσει την ετοιμασία των ποσών που θα πρέπει να απαιτηθούν από τον ΟΠΑΠ.

«Μιλάμε για ορισμένες δεκάδες εκατομμύρια που θα πρέπει να απαιτηθούν από τον ΟΠΑΠ και να επιστραφούν στον Κύπριο φορολογούμενο γιατί αυτά τα λεφτά τα έχει καρπωθεί ο ΟΠΑΠ με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος, όπως έχει εξηγήσει ο Γενικός Εισαγγελέας, με τη σύμβαση, η οποία διέπει τη λειτουργία του στην Κύπρο», είπε ο κ. Μιχαηλιδης.

Ενδεικτικά πρέπει να αναφερθεί ότι ποσό ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Δείτε τι δήλωσε στην εκπομπή "ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ" ο Γενικός Ελεγκτής, συμπληρωματικά στα όσα δήλωσε από το Προεδρικό για τον ΟΠΑΠ ως απάντηση στις δηλώσεις του δικηγόρου του Οργανισμού:

Ο Γεν. Ελεγκτής ανέφερε πως μετά και από την τοποθέτηση του δικηγόρου-εκπροσώπου του ΟΠΑΠ ξεκαθαρίζει πλέον και ο λόγος που ο Οργανισμός επέλεξε να δώσει δημοσιότητα σε ένα τέτοιο θέμα. Να ενημερώσουμε τους τηλεθεατές, είπε ο Γεν. Ελεγκτής, πως η Αστυνομία εδώ και αρκετό καιρό ερευνά εναντίον του ΟΠΑΠ το ενδεχόμενο, γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, τέλεσης πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων, να διαβάσω από απόφαση του δικαστηρίου στην οποία καταγράφονται τα αδικήματα που διερευνώνται εις βάρος του ΟΠΑΠ, που αφορούν σε συνωμοσία και συνωμοσία προς καταδολίευση, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και δόλιας τήρησης ψευδών λογαριασμών και όλα αυτά εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπήρξε εκ μέρους ΟΠΑΠ μια προσπάθεια να παρεμποδίσει την αστυνομική έρευνα, παραμερίζοντας με δικαστική απόφαση που πέτυχε για ένα ένταλμα ερεύνης που είχε εκδοθεί, αντιλαμβάνομαι από την χθεσινή τους ανακοίνωση ότι έχει εκδοθεί νέο ένταλμα ερεύνης αυτή την φορά, και προχωρούν οι έρευνες της Αστυνομίας και το κύριο θέμα που απασχολεί τον ΟΠΑΠ και θα διαβάσω και πάλι από την απόφαση του δικαστηρίου κ. Ποταμίτη είναι ότι πρόσωπο το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι διακαώς θα ήθελαν να εντοπίσουν και να γνωρίζουν ποιό είναι αυτό το πρόσωπο, έδωσε στην υπηρεσία μας μια πολύ σημαντική πληροφορία, η οποία, την διαβάζω από την απόφαση του δικαστηρίου, έμβασμα ποσού ύψους 25 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως από τους αιτητές, δηλαδή τον ΟΠΑΠ, μέσω τραπεζικού λογαριασμού τους, δίδεται σε τραπεζικό λογαριασμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, του οποίου λογαριασμού δικαιούχος είναι συγκεκριμένος κατονομαζόμενος στον όρκο που είχε κάνει την αίτηση πρόσωπο, άρα η πληροφορία ήταν το έναυσμα κ. Ποταμίτη για την έναρξη των ερευνών της Αστυνομίας κατά του ΟΠΑΠ.

Κάθε μήνα, συνεχίζει ο Γεν. Ελεγκτής, 25 χιλιάδες ευρώ έφευγαν από τον ΟΠΑΠ μέσω τραπεζικού λογαριασμού σε πρόσωπο στα ΗΑΕ, το πρόσωπο στο οποίο είχε περιέλθει αυτή η πληροφορία έκρινε ότι ήταν στοιχείο ύποπτης συναλλαγής και έκρινε ορθό και τον συγχαίρουμε για αυτή την απόφαση να ενημερώσει κάθε αρμόδια Αρχή. Επειδή το θέμα αυτό αφορά μια σύμβαση με το Κράτος έκρινε ορθό και πολύ σωστά έπραξε να ενημερώσει την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Πολιτεία αυτή την στιγμή και υπενθυμίζω τις προσπάθειες όλων μας να νομοθετήσουμε την προστασία τέτοιων προσώπων, είναι να προστεύσει αυτό το πρόσωπο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Πολιτεία να κινηθεί σε μια λογική ότι πρόσωπα τα οποία με τις πράξεις τους διευκολύνουν την αποκάλυψη αδικημάτων εάν στο τέλος η αστυνομική και δικαστική έρευνα αποκαλύψει αδικήματα, τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να τα προστατυεύουμε και να τα συγχαίρουμε κι όχι να τα αναζητούμε διακαώς, όπως αντιλαμβάνομαι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πράξει ο ΟΠΑΠ, η διαδικασία δεν ξεκίνησε δικαστικά, επίσης δισαφηνίζει ο Γεν. Ελεγκτής, η διαδικασία ξεκίνησε ως καταγγελία του ΟΠΑΠ προς την Αστυνομία για να πάρει το δρόμο της.

Αυτό που θέλω να τονίσω, λέει ο Γεν. Ελεγκτής, είναι πως η Υπηρεσία μας συγχαίρε το πρόσωπο αυτό, θεωρούμε ότι είναι ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην κοινωνία μας και σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε στη λογική του ΟΠΑΠ ότι το πρόσωπο αυτό έπραξε κάτι το μεμπτό , είναι πρόσωπο που θα πρέπει να συγχαρούμε. Αναφορικά με τις χθεσινές καταγγελίες του ΟΠΑΠ, αντιλαμβάνομαι ότι το παράπονό τους είναι ότι την καταγγελία την οποία έχει κάνει εναντίον εμού προσωπικά και κατά του τρίτου προσώπου το οποίο αναζητούν, το παράπονό τους είναι ότι αυτή η έρευνα διεκπεραιώθηκε δίχως να αναδείξει το οποιοδήποτε αδίκημα, άρα αντιλαμβάνομαι ότι δεν υφίσταται έρευνα σε εξέλιξη, αντιλαμβάνομαι έχουν διαβιβάσει καταγγελίες στην Κεντρική Τράπεζα και στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι οποίοι μπορούν να κάνουν όποιες έρευνες θεωρούν δεδομένες ότι πρέπει να γίνουν, δεν δημιουργεί κώλυμα σε οποιεσδήποτε δηλώσεις τους και ως εκ τούτου θεωρώ πως με δεδομένο την χθεσινή απόφαση του ΟΠΑΠ να συγκαλέσει μια δημοσιογραφική διάσκεψη, ουσιαστικά εκ του μη όντως, δεν υπήρχε κάποιο θέμα στη δημοσιότητα για να αναδείξει, οι ίδιοι αποφάσισαν όπως αναδείξουν αυτό το θέμα, η Υπηρεσία μας όφειλε να εκδώσει την ανακοίνωση και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτό που γίνεται αυτή την στιγμή καμία σχέση δεν έχει με αυτά που έχει παρουσιάσει ο ΟΠΑΠ.

Εν συνεχεία ο παρουσιαστής της εκπομπής του ΡΙΚ ανέφερε πως αν και ζητήθηκε η παρουσία εκπροσώπου του ΟΠΑΠ, ο Οργανισμός απήντησε ότι καλύπτεται με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίτερα ο Δικηγόρος του.

Δείτε παρακάτω από το 2:56 λεπτό τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος του ΟΠΑΠ νωρίτερα:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα χέρια Αναστασιάδη η Ετήσια Έκθεση του Γεν. Ελεγκτή - Διαπιστώνει «αλλαγή κουλτούρας» - «Ο ΟΠΑΠ να επιστρέψει τα εκατομμύρια» [vid]
   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Μια θετική ανάγνωση της κρίσης στην ΑΟΖ - Ανάλυση μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου
  2. Γυναίκα αστυνομικός στη Μεννόγεια δέχθηκε σωματικό...«bullying» από αλλοδαπή κρατούμενη
  3. Σάλος στην Ιταλία και σφοδρή κριτική ΜΜΕ για την στάση της Ρώμης έναντι των τουρκικών προκλήσεων κατά Saipem
  4. Γ. Εισαγγελέας: Κάποιοι βιάζονται να με συνταξιοδοτήσουν
  5. Γεν. Εισαγγελέας: Ο «Πολίτης» προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα δίωξης και φίμωσης- Απόλυτος ο σεβασμός προς τον Τύπο
  6. «Ηχηρή» σιωπή του Γ.Γ. του ΟΗΕ να τοποθετηθεί για τις απειλές πολέμου του Ερντογάν κατά Κύπρου-Ελλάδος