What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

Υπόθεση Astrasol: Συγκλονίζει σύζυγος γυναίκας που «έσβησε» από καρκίνο - «Βουράτε εν καρκίνος τούτα...» [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.01.2018 | 09:32
Πρώτη δημοσίευση: 11.01.2018 | 14:10

- Ο Ιωνάς Κκαίλης, πρωτοστάτησε στην υπόθεση που οδήγησε στο κλείσιμο του καρκινογόνου εργοστασίου
- Το Astrasol κατασεύαζε σόλες παπουτσιών, ωστόσο δεν ελάμβανε μέτρα ασφαλείας ούτε για το ίδιο το προσωπικό του
- Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των οικογενειών που υπέστησαν τις θλιβερές συνέπειες από την λειτουργία του 1976-2009
- Ηθική κι όχι υλική η δικαίωση των θυμάτων, με τους αρμόδιους φορείς της Κ.Δ. να είναι πλήρως εκτεθειμένη

Με την πολύκροτη υπόθεση του "καρκινογόνου" εργαστασίου Astrasol να ρίχνει αυλαία στις 29/12/2017, οι πληγείσες οικογένειες από την πολυετή λειτουργία του (1976-2009) έλαβαν μια ηθική αλλά όχι υλική δικαίωση. 

Οι ιστορίες των ατόμων που επλήγησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από την λειτουργία του εργοστασίου κατασκευής σολών παπουτσιών, συγκλονίζουν, καθώς μωρά πέθαναν από όγκο στον εγκέφαλο, άλλα προσβλήθηκαν από λευχαιμία, ενώ ενήλικες υπέφεραν χρόνια από καρκίνο και εν τέλει πολλοί πέθαναν.

Σύμφωνα με τα παραδεκτά γεγονότα, όλα τα περιστατικά υγείας συνδέονται άμεσα με τις εκπομπές δηλητηριώδων ουσιών - αερίων από το εργαστάσιο, αιτία πολλών περιστατικών καρκίνου, ενώ όταν εργαζόμενος είχε αιτηθεί να του δοθεί ειδικός προστατευτικός για την υγεία του εξοπλισμός, η Διοίκηση της εταρείας του το αρνήθηκε...

Ένας από τους ανθρώπους σύμβολο της περιοχής του οποίου η ζωή του άλλαξε άρδην εξαιτίας της λειτουργίας του εργοστασίου, είναι ο κύριος Ιωνάς Κκαίλης, ένας εκ των πρωτεργατών της υπόθεσης αυτής που οδήγησε στο κλείσιμο του εργοστασίου και στην δικαίωση δεκάδων συμπολιτών του που επλήγησαν από τις εκπομπές αυτές.

Ο κ.Κκαίλης έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο και η κατάθεση ψυχής του για τα όσα εβίωσε τότε με την οικογένειά του και την αδικοχαμένη γυναίκα του απλά συγκλονίζουν.

«Έβλεπα τη γυναίκα μου να πολεμά 9 χρόνια με τον καρκίνο. Έκανε 2 με 3 μέρες να συνέλθει από τα φάρμακα. Φοβόμασταν.. μόλις μάθαμε τι αναπνέαμε από τα φουγάρα. Δεν ανοίγαμε τα παράθυρά μας να μπει αέρας στα σπίτια μας. Περάσαμε ένα μαρτύριο 8 χρόνια. Εγώ και τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Εύχομαι κανείς να μην ζήσει τέτοιο μαρτύριο.

Προσεύχομαι μέρα νύκτα να κλείσω τα μάτια μου να πεθάνω και να μην δω τίποτα πάνω στα παιδιά και τα εγγόνια μου… την τελευταία της νύκτα ήταν πολύ δυναμική… εδέρνετουν σαν να και ήθελε να πει δεν θέλω να πεθάνω.. λέγαμε Θέε μου ξεκούραστην», ανέφερε.

«Μας χωρίζει ένα δίκτυ με το εργοστάσιο. Πρόσεξα βαρέλια που είχαν πάνω νεκροκεφαλή. Πήγα τις ετικέτες σε γιατρό νοσοκομείου να μας πει τι είναι. Μόλις τα διάβασε μου είπε: «Βουράτε ώσπου εν γλίορα.. εν καρκίνος τούτα..».

Κάπου εκεί ξεκίνησε η κινητοποίηση με άλλους κάτοικους στις Αρμόδιες Αρχές. Ποτέ δεν απάντησαν στα αιτήματά μας», λέει ο κ.Κκαίλης.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" με τις τοποθετήσεις για το θέμα του Κωνσταντίνου Μακρή, Αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας στο ΤΕΠΑΚ, του Χαράλαμπου Θεοπεμπτου Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων καθώς επίσης και του δρ.Μιχάλη Βωνιάτη επιδημιολόγου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δικαιώθηκαν οι ενάγοντες κατά του «καρκινογόνου» εργοστασίου Astrasol - Πλήρως εκτεθειμένες και αρμόδιες Αρχές της Κ.Δ.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο