What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.01.2018 | 11:08
Πρώτη δημοσίευση: 11.01.2018 | 15:37

- Διάταγμα κράτησης 7 ημερών για τους τρεις συλληφθέντες
- Τα αδικήματα διαπράττονταν εδώ και χρόνια μέχρι και την 9η Ιανουαρίου 2018
- «Πλοκάμια» σε Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ολλανδία
- Τι απαντάει η Nova Cyprus για την υπόθεση

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης 7 ημερών τριών προσώπων, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές Τρίτη, ως ύποπτοι για υποθέσεις πώλησης παράνομου σήματος συνδρομητικών καναλιών σε διάφορες χώρες.

Το Δικαστήριο είχε συνέλθει χθες σε πολύωρη συνεδρία για εξέταση του αιτήματος της Αστυνομίας για κράτηση των τριών προσώπων και επιφύλαξε την ανακοίνωση της απόφασής του για σήμερα.

Οι τρεις συλληφθέντες, δύο άνδρες ηλικίας 48 και 52 χρόνων από τη Λεμεσό και ένας 38χρονος από τη Λάρνακα, θεωρήθηκαν ύποπτοι από την Αστυνομία για διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομης πρόσβασης σε μέρος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, παράνομης παρέμβασης σε δεδομένα συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατάχρησης επινοήσεων, απάτης σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα σχετιζόμενα με παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδικήματα κατά παράβαση του άρθρου 14Β του περί πνευματικής ιδιοκτησίας Νόμου, αδικήματα του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμου και αδικήματα κατά παράβαση του άρθρου 4 του περί της σύμβασης για τη νομική προστασία των υπηρεσιών που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή πρόσβασης υπό όρους.

Τα αδικήματα διαπράττονταν εδώ και χρόνια μέχρι και την 9η Ιανουαρίου 2018, στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε ότι από την παράθεση της υπόθεσης από την Αστυνομία διεφάνη ότι οι δύο ύποπτοι από τη Λεμεσό συνδέονται ευλόγως με τα αδικήματα που εξετάζονται εναντίον τους και πως οι υποψίες εναντίον τους είναι εύλογες και καλόπιστες.

Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία οφείλει να διερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση δεδομένου ότι θα πρέπει μεταξύ άλλων να ληφθούν περίπου 400 καταθέσεις από πελάτες και το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, να γίνουν έρευνες προς εντοπισμό εξοπλισμού που σχετίζεται με τα υπό διερεύνηση αδικήματα και να γίνει οικονομική έρευνα των υπόπτων.

Η Αστυνομία ζήτησε χθες την έκδοση διατάγματος κράτησης των υπόπτων για οκτώ ημέρες, ωστόσο σήμερα το Δικαστήριο εξέδωσε σχετικό διάταγμα για 7 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο το Γραφείο Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων και οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Βουλγαρίας της Ολλανδίας και της Ελλάδας έλαβαν από τα τέλη Μαρτίου 2017 πληροφορία από τη Νόβα Ελλάδος, ότι συγκεκριμένα άτομα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άτομα που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία και την Κύπρο εγκατέστησαν πειρατικό δίκτυο που διαμοιράζει παράνομα με streaming, συνδρομητικό σήμα τηλεοπτικών πακέτων από Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία όπως Nova, Ote, Sky UK, Bein Sports, Sky Italia, Sky DE και άλλων συνδρομητικών πακέτων.

Σύμφωνα με την πληροφορία που είχε το Γραφείο στην Κύπρο, o κεντρικός server ήταν εγκατεστημένος στη Βουλγαρία ενώ ο δεύτερος εικονικός server στην Ολλανδία.

Ακόμα η πληροφορία ανέφερε πως εκτός από συνεργάτες στη Κύπρο, το παράνομο κύκλωμα συνεργαζόταν και με πειρατικό δίκτυο στη Λεμεσό, με συγκεκριμένα άτομα με τα οποία αντάλλαζε παράνομο διαμοιρασμό streaming των καναλιών τους. Περαιτέρω οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ανέπτυξαν μεγάλη τεχνολογία που τους προστάτευε από τον εντοπισμό της εταιρείας με την οποία συνεργάζονταν αλλά και της δικής τους εταιρείας.

Περαιτέρω τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2017, το παράνομο δίκτυο εγκατέστησε μέσω διαδικτύου προγράμματα της Cablenet και της CYTA. Η ΑΤΗΚ προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες και κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία της Νόβα αναφορικά με το παράνομο δίκτυο και τη δράση του στην Κύπρο.

Το Γραφείο εξασφάλισε διατάγματα πρόσβασης σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ηλεκτρονικών διευθύνσεων που είναι καταχωρημένες και λειτουργούν στην Κύπρο, οι οποίες διανέμουν ή και εμπορεύονται παράνομα μέσω διαδικτύου τηλεοπτικό περιεχόμενο ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών διοργανώσεων της Cytavision.

Από περαιτέρω διερεύνηση έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός και συμμετοχή των τριών υπόπτων στην υπόθεση, ενώ από επιτόπιες εξετάσεις μελών του Γραφείου διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε Λάρνακα, Πάφο και Λεμεσό άτομα ασχολούνταν με την πώληση συσκευών και παράνομων συνδρομών για θέαση συνδρομητικών καναλιών τα τελευταία χρόνια.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη επιχείρηση της Αστυνομίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία και Βουλγαρία με τη στήριξη της Europole και τη συμμετοχή του κινητού γραφείου της Εuropole στη Κύπρο.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο και καλά διακλαδωμένο δίκτυο με εταιρείες, ηλεκτρονικές διευθύνσεις και εξυπηρετητές, τους γνωστούς ως servers μέσω του οποίου γινόταν η διανομή των σημάτων στο μεγάλο πελατολόγιο.

Στο επίκεντρο του δικτύου ήταν τρεις servers στη Βουλγαρία, τα υποστατικά στην Κύπρο και ένας εικονικός server στην Ολλανδία ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιείτο για αποκοπή της σύνδεσης από τις διωκτικές αρχές των υποστατικών ελέγχου του κυκλώματος στην Κύπρο με τους servers στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο το πελατολόγιο του παράνομου δικτύου φθάνει το μισό εκατομμύριο άτομα παγκόσμια, κυρίως Έλληνες ομογενείς στους οποίους παρείχε πρόσβαση σε περίπου 1200 κανάλια, ενώ η χρέωση ανά πελάτη ανερχόταν στα 100 - 150 ευρώ ανά έτος.

Η Αστυνομία θεωρεί ότι έχει εξαρθρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παράνομου διαμοιρασμού σήματος και αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών σε όλη την Ευρώπη. Ο τρόπος λειτουργίας του δικτύου ήταν εξαιρετικά εξεζητημένος και τεχνολογικά πολύπλοκος, αφού χρησιμοποιώντας νόμιμες συνδρομές, αναμετέδιδε παράνομα το σήμα σε μισό εκατομμύριο πελάτες με τα κέρδη να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση της Nova Cyprus:

«Άμστερνταμ,11 Ιανουαρίου 2018 – Εγκληματική ομάδα ύποπτη για την παράνομη διακίνηση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω IPTV πλατφόρμας, διέκοψε τη δράση της μετά από την κοινή έρευνα της Europol, των τοπικών αστυνομικών αρχών σε Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία και μελών της Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA). Το δίκτυο κατηγορείται για παράνομη διανομή συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Αυτές οι υπηρεσίες φέρονται να προσφέρονταν παράνομα, μέσω μεταπωλητών, σε όλη την Ευρώπη με τη μηνιαία συνδρομή των μόλις 20 ευρώ.

Μετά από συντονισμένες έρευνες των ελληνικών και κυπριακών αστυνομικών αρχών, πραγματοποιήθηκαν επιδρομές στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν αρκετοί ύποπτοι ενώ δύο servers που παρείχαν παράνομη πρόσβαση σε κανάλια διέκοψαν τη λειτουργία τους. Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, εγκατεστημένους αυτοματοποιημένους ιστοτόπους οι οποίοι μέσω κεντρικού διακομιστή αναμετέδιδαν συνδρομητικά κανάλια. Οι επιχειρήσεις συντονίστηκαν από την Europol και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των τοπικών αστυνομικών αρχών.

Τα μέλη της AAPA, η Irdeto, παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια ψηφιακών εφαρμογών και η Nova, κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών οικιακής ψυχαγωγίας στην Ελλάδα, συνέβαλαν στις επιχειρήσεις ενώ η Irdeto παρείχε την τεχνική και επιστημονική της εξειδίκευση.

«Οι επιχειρήσεις αυτές, που διεξήχθησαν από την Europol με τη συνεργασία των τοπικών αστυνομικών αρχών και των μελών μας, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου τα θέματα παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας και σηματοδοτούν ακόμα ένα βήμα στην αποστολή μας για την καταπολέμηση της πειρατείας», δήλωσε η Sheila Cassells, Εκτελεστική Διευθύντρια της AAPA. «Τα μέλη της AAPA, όπως η Irdeto και η Nova, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πειρατείας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις νομικές ενέργειες και να πιέζουμε για αποτελεσματική και συνεπή νομοθεσία προς την ίδια κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

«Η πειρατεία ήχου και εικόνας αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα που επηρεάζει τους κατόχους περιεχομένου, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι νομικές ενέργειες που γίνονται από οργανισμούς όπως η Europol και τις συνεργαζόμενες αστυνομικές αρχές φανερώνουν τη σοβαρότητα αυτής της εγκληματικής δράσης», συμπλήρωσε ο Mark Mulready, Αντιπρόεδρος – υπεύθυνος υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας της Irdeto και Αντιπρόεδρος της AAPA. «Είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την αποστολή που υπηρετεί η AAPA, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας καθώς και τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό, την ανάλυση, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση όλων των μορφών της πειρατείας», τόνισε».

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. «Τατουάζ»: Αποκαλύψεις για τον ρόλο του Ντάνου στη σειρά από συνεργάτιδα του Ανδρέα Γεωργίου [vid]
  2. Καιρός: Συννεφιά και παγετός στα ορεινά – Από Δευτέρα έρχονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες
  3. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εντοπίστηκαν ξανά επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά
  4. Ψάχνουν στην Ελλάδα την καταζητούμενη στην Κύπρο Ρωσίδα πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
  5. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  6. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»