What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 16.01.2018 | 22:08
Πρώτη δημοσίευση: 16.01.2018 | 08:01
     

- Κοινές δηλώσεις των ηγετών Κύπρου- Ελλάδας-Ιορδανίας με την Διακήρυξη της Λευκωσίας
- Υπογραφή σειράς διμερών και τριμερών συμφωνιών σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, η διαχείριση υδάτων, η Υγεία, η προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ
- Μέσω κοινής Διακήρυξης της Λευκωσίας υπογράφονται 3 σημαντικά κείμενα και τίθενται οι βάσεις για μια στρατηγικής φύσεως συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
- Ο πραγματικός στόχος της Τριμερούς και η πολυεπίπεδη ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή

Τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ιορδανίας έθεσε η σημερινή τριμερής συνάντηση των χωρών στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν οι τρεις ηγέτες, Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα ΙΙ προέβησαν σε δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή τριμερής συνάντηση επαναβεβαίωσε τις εξαίρετες σχέσεις και δεσμούς φιλίας των τριών χωρών και θέτει τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τρεις χώρες.


Χαρακτήρισε σημαντική τη Διακήρυξη που υπογράφηκε για τη συνεργασία των τριών χωρών στην ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία, ενώ είπε ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις ήταν εποικοδομητικές και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της τριμερούς συνεργασίας.

Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου για προώθηση της εταιρικής συνεργασίας της Ιορδανίας με την ΕΕ, ενώ συνεχάρη την Ιορδανία για το ανθρωπιστικό της έργο, αφού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω από την ΕΕ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα χαρακτήρισε παραγωγική τη σημερινή συνάντηση.

Είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι ζούμε σε μια πολύ σκληρή γειτονιά, η οποία ωστόσο έχει και τις ευκαιρίες της και θα πρέπει να αδράξουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές.

Είπε ότι η χώρα του συμφώνησε με την Κύπρο και την Ελλάδα όπως οι τελευταίες δύο στηρίξουν την Ιορδανία στα πλαίσια της ΕΕ ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Για το Κυπριακό, είπε ότι η Ιορδανία στηρίζει τις συνομιλίες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Για το Μεσανατολικό, είπε ότι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα είναι η Ιερουσαλήμ και θα πρέπει η ΕΕ να συνεισφέρει σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα εγκαινιάστηκε μια εξαίρετη πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας θα πρέπει να έχει στρατηγική προοπτική και για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια.

Είπε ότι η Ιορδανία φιλοξενεί 1.5 εκ. πρόσφυγες, ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα είναι χώρες πρώτης γραμμής και τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει ενεργά τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Είπε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε η στήριξη της ενίσχυσης των σχέσεων Ιορδανίας – ΕΕ, αφού η Ιορδανία είναι σημαντικός πυλώνας ασφαλείας στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής τους.

Αναφέρθηκε επίσης στα τέσσερα συμβατικά κείμενα που υπογράφηκαν μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας που αφορούν τους τομείς της παιδείας, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της υγείας, της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Είπε πως η σημερινή Τριμερής Συνάντηση επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών και θέτει τα θεμέλια μιας στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας και τη διεύρυνσή της σε μια πλειάδα τομέων.

«Μιας συνεργασίας που φιλοδοξούμε να αποφέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό, και κοινωνικό επίπεδο πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής υιοθετήσαμε την Κοινή Διακήρυξη, η οποία αποτελεί οδικό χάρτη του οράματος αλλά και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού, ως αποτέλεσμα και των σημερινών ιδιαίτερα εποικοδομητικών διαβουλεύσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Διακήρυξη αντανακλά τη συναντίληψη των τριών χωρών ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα αλλά και την ευημερία της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις αντάλλαξαν απόψεις και εξέτασαν τρόπους επίτευξης συνεργειών και ενίσχυσης των δράσεων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, η εμπορική ναυτιλία, ο τουρισμός, η γεωργία, η διαχείριση υδάτινων πόρων και οι υδατοκαλλιέργειες, η προστασία των αρχαιοτήτων αλλά και του σημαντικού τομέα της υγείας.

Ανέφερε πως οι τομείς αυτοί «αντανακλούν τις κοινές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, επιδεικνύοντας έτσι την πολιτική μας βούληση για κοινή δράση στη βάση βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης».

Είπε πως οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στη συνέχεια στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της προστασίας αρχαιοτήτων και της ναυτιλίας «αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κοινή μας πορεία».

Σημείωσε πως η πρώτη αυτή Τριμερής Σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο και συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας πως εκ των σημαντικότερων προκλήσεων είναι η καταπολέμηση των τρομοκρατίας, που καθιστά απαραίτητη τη στενή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

Χαιρέτισε την αξιέπαινη όπως την χαρακτήρισε πρωτοβουλία – Aqaba process – του βασιλιά της Ιορδανίας, η οποία «αναμφίβολα συμβάλλει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων, αλλά και προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία».

Είπε πως στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας που ακολούθησε θα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά θέματα και τρόπους με τους οποίους «θα μπορούσαμε να συμβάλουμε από κοινού στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανέφερε πως η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε και την ειρηνευτική διαδικασία Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας πως «από πλευράς μας στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικοί περιφερειακοί δρώντες όπως η Ιορδανία».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση επεσήμανε πως «αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις σοβαρότατες επιπτώσεις που αυτή έχει επιφέρει στην Ιορδανία» και συγχάρηκε τη χώρα αυτή για την υποδειγματική πολιτική υπευθυνότητα αλλά και ανθρωπιστική ευαισθησία που επιδεικνύει.

Επεσήμανε πως η Κύπρος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που στο πλαίσιο συζητήσεων εντός της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη ισχυρής και απτής αρωγής προς τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία και ιδιαίτερα προς την Ιορδανία για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ανέφερε εξάλλου πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα είχαν τη ευκαιρία να συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας και διαβεβαίωσε πως «Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και προώθησης της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης».

Είπε πως ενημέρωσε τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πως υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω των αναχρονιστικών θέσεων και της εμμονής της Τουρκίας σε διατήρηση αναχρονιστικών Συνθηκών που άπτονται των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας τουρκικού στρατού, η πλευρά μας παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μια συνολικής λύσης.

«Μιας λύσης που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την επανένωση της Κύπρου», είπε σημειώνοντας πως ευχαρίστησε τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη διαχρονική υποστήριξη «στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Είπε πως η παρουσία του βασιλιά Αμπντάλλα και του Πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κύπρο «επαναβεβαιώνει την κοινή δέσμευσή μας για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων και τους τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα είπε πως σήμερα ξεκινά κάτι που ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί σε ένα παραγωγικό τριμερή συνεταιρισμό με οφέλη για τους λαούς των τριών χωρών και την ευρύτερη περιοχή.

Είπε πως η χώρα του είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί σε τόσο ζωτικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, η γεωργία, ο τουρισμός, και πως οι συμφωνίες που υπέγραψαν σήμερα για βοηθήσουν αδιαμφισβήτητα στην προώθηση των δεσμών των τριών χωρών. Επεσήμανε πως η δημιουργία συνεργειών μεταξύ του ιδιωτικού τομέα των τριών χωρών θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους λαούς τους και θα ωφελήσει την περιοχή.

Ανέφερε πως συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο του συνεταιρισμού της Ιορδανίας με την ΕΕ και πως στόχος είναι η αύξηση των εξαγωγών της χώρας προς την Ευρώπη.

Για το Κυπριακό, είπε ότι η Ιορδανία συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Για το Μεσανατολικό, είπε ότι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα είναι η Ιερουσαλήμ και θα πρέπει η ΕΕ να συνεισφέρει στις προσπάθειες να έλθουν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε πως το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε λύση δυο κρατών, που να εγγυάται την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα από το Ισραήλ.

"Καμία μονομερής απόφαση για την Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αλλάξει τα νόμιμα ιστορικά δικαιώματα των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών στην ιερή πόλη", ανέφερε και σημείωσε πως όλος ο κόσμος έχει ρόλο να παίξει στο Παλαιστινιακό, στην επίτευξη ειρήνης και στην αποτροπή επιπτώσεων μιας περαιτέρω κλιμάκωσης.

Υπογράμμισε πως η Κύπρος, η Ιορδανία και η Ελλάδα είναι δεσμευμένες στη καταπολέμηση των παγκόσμιων προκλήσεων και απειλών.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε στις δηλώσεις του πως σήμερα εγκαινιάζουν "μια εξαιρετική πρωτοβουλία σε μια περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Ανέφερε πως η τριμερής αυτή συνεργασία «θέλουμε να έχει στρατηγική προοπτική για αυτό πρέπει να βασίζεται και βασίζεται σε γερά θεμέλια πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία, δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Και πάνω σε αυτούς τους δεσμούς θέλουμε να δουλέψουμε"

Δεύτερον, ανέφερε, "διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή".

Είπε πως στο πλαίσιο αυτό συνομίλησαν σήμερα εκτενώς για τις διεθνείς εξελίξεις, το Συριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν ειρήνη και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης.

Ανέφερε πως μίλησαν για την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες σε σχέση με το προσφυγικό και για την ανάγκη που υπάρχει η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών.

Σημείωσε πως η Ιορδανία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και πως η Ελλάδα και η Κύπρος σηκώνουν το βάρος ως χώρες πρώτης γραμμής στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Είπε πως επίσης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τη διαδικασία της Aqaba και προωθούμε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ανέφερε.

Σε σχέση με το Μεσανατολικό είπε πως υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην επανέναρξη αξιόπιστων, άμεσων συνομιλιών για μια λύση δυο κρατών. «Αυτή είναι η λύση που στηρίζουμε, η λύση που προωθούμε και πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία αυτή του διαλόγου για λύση δυο κρατών, όπου το παλαιστινιακό κράτος θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 67 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα», ανέφερε.

Επεσήμανε πως αυτό που τόνισαν είναι ότι όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να κατευθύνονται στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε πως υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Υπογράμμισε πως η Τουρκία θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο και στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα ‘Εθνη.

Είπε πως συμφώνησαν όλοι στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην ανατολική Μεσόγειο για το μέλλον όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με την Ιορδανία, που αποτελεί, όπως ανέφερε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σημείωσε πως συμφώνησαν ακόμη να εντείνουν το διάλογό τους για τα θέματα που αφορούν τις τρεις χώρες στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Αραβικό Σύνδεσμο καθώς και την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, στον τομέα της γεωργίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, της προστασίας αρχαιοτήτων και της υγείας.

Ανέφερε πως "σήμερα που εγκαινιάζουμε μια συνεργασία με πολύ σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των χωρών μας αλλά και τον ευρύτερο ρόλο, τη δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή, μια δυναμική που μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας αλλά να παίξει και ένα ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή".

13:50 - Κοινές δηλώσεις ηγετών -
Τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ιορδανίας έθεσε η σημερινή τριμερής συνάντηση των χωρών στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν οι τρεις ηγέτες, Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπτάλαχ ΙΙ προέβησαν σε δηλώσεις ενώ στη συνέχεια υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή τριμερής συνάντηση επαναβεβαίωσε τις εξαίρετες σχέσεις και δεσμούς φιλίας των τριών χωρών και θέτει τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τρεις χώρες.

Χαρακτήρισε σημαντική τη Διακήρυξη που υπογράφηκε για την συνεργασία των τριών χωρών στην ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία ενώ είπε ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις ήταν εποικοδομητικές και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της τριμερής συνεργασίας.

Διαβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση για προώθηση της εταιρικής συνεργασίας με τη χώρα ενώ συνεχάρη την Ιορδανία για το ανθρωπιστικό της έργο αφού έχει μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω από την ΕΕ.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπτάλαχ χαρακτήρισε παραγωγική τη σημερινή συνάντηση.

Είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι ζούμε σε μια πολύ σκληρή γειτονιά, η οποία ωστόσο έχει και τις ευκαιρίες της και θα πρέπει να αδράξουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές.

Είπε ότι η χώρα του συμφώνησε με την Κύπρο και την Ελλάδα όπως οι τελευταίες δύο στηρίξουν την Ιορδανία στα πλαίσια της ΕΕ ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Για το Κυπριακό, είπε ότι η Ιορδανία στηρίζει τις συνομιλίες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Για το Μεσανατολικό, είπε ότι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα είναι η Ιερουσαλήμ και θα πρέπει η ΕΕ να συνεισφέρει σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα εγκαινιάστηκε μια εξαίρετη πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας θα πρέπει να έχει στρατηγική προοπτική και για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια.

Είπε ότι η Ιορδανία φιλοξενεί 1.5 εκ. πρόσφυγες ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα είναι χώρες πρώτης γραμμής και τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει ενεργά τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Είπε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε η στήριξη της ενίσχυσης των σχέσεων Ιορδανίας – ΕΕ αφού η Ιορδανία είναι σημαντικός πυλώνας ασφαλείας στην περιοχή.
 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΩΝ 3 ΚΡΑΤΩΝ
- Πρώτη η υπογραφή Μνημονίου για την διαχείριση των υδάτων.
- Δεύτερη η υπογραφή συμφωνίας για την προστασία αρχαιοτήτων/πολιτιστικής κληρονομιάς και διαχείριση περιστατικών αρχαιοκαπηλείας.
- Τρίτη η υπογραφή μνημονίου για την συνεργασία στον τομέα της εμπορικής Ναυτιλίας για πιστοποίηση των ικανοτήτων πλοίων/ναυτικών
Ακολουθούν υπογραφές μνημονιών στους τομείς ενέργειας, γεωργίας, Υγείας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.

Σε εξέλιξη η διερυμένη Τριμερής Κύπρου - Ιορδανίας - Ελλάδος με συμμετοχή των αντιπροσωπειών.
Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανία, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.
Αρχισαν γύρω στις 1230 στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, υπό τους ηγέτες των τριών χωρών, Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και Βασιλιά Αμπντάλλα Β`, στο πλαίσιο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του Βασιλιά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπεγράφησαν τα ακόλουθα:

Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Συμφωνία για Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Προσόντων Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη συνέχιση σπουδών σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Γεωργίας της Ιορδανίας για συνεργασία στους τομείς της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις σημερινές εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 11πμ, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών ΄Ύμνων και στη συνέχεια ο Βασιλιάς κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’΄. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Βασιλιά, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες υπογράφονται (11:30) διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο αφίχθη πρώτος, περί τις τις 10:00 π.μ., ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ εν συνεχεία παρακάθισαν σε κατ΄ιδίαν διμερή συνάντηση. (Το όλο πρόγραμμα της Τριμερούς υπόκειται σε μικρές καθυστερήσεις).

Ο ΠτΔ σε δημόσιες δηλώσεις από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα μίλησαν για την σημασία να επιτευχθεί μια Τριμερής με την Ιορδανία, χώρα που παίζει κομβικό ρόλο στα της Μέσης Ανατολής, σε ζητήματα όχι μόνο γεωπολιτικά και ασφάλειας, αλλά και στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
Δείτε το ρεπορτάζ του ΡΙΚ της Στέλλας Μιχαήλ για την πρώτη φάση της Τριμερούς στο Προεδρικό Μέγαρο:

Περί τις 10:40 απονέμεται τιμητική διάκριση στον Γενικό Διευθυντή του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Ζήνων από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. 

Ακολούθως λαμβάνει χώρα η υποδοχή του Ιορδανού Μονάρχη, Αμπντάλλα Β', με διμερή επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα λάβουν χώρα και διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και υπογραφή συμφωνιών.

Μετά οι τρεις ηγέτες από κοινούν θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση και περί τις 12:30 θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής.

Γύρω στην μια και τέταρτο με μία και μισή μετά το μεσημέρι οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των τριών χωρών.

Ακολούθως οι ηγέτες και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Μετά το γεύμα θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση του Βασιλιά της Ιορδανίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην πρώτη ιστορική Τριμερή Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδος είπε πως «πρόκειται για ιστορικής σημασίας συνάντηση, αφού είναι η πρώτη Τριμερής, σε επίπεδο αρχηγών Κυβερνήσεων, Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται, πέραν της υπογραφής τριών σημαντικών συμβατικών κειμένων, να τεθούν οι βάσεις για μια στρατηγικής φύσεως συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Εξάλλου, πρόσθεσε, «μέσα από τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, που θα υιοθετηθεί, και στην ουσία θα αποτελεί έναν οδικό χάρτη των ενεργειών που θα ακολουθήσουν, θα καταγραφούν οι κοινές προσεγγίσεις των τριών κρατών σε σημαντικά θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων και περιφερειακών εξελίξεων».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «ταυτόχρονα και λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ενίσχυση των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά κράτη, μέσω της θεσμοθέτησης Τριμερών Διασκέψεων, η σημερινή Συνάντηση, σε συνέχεια αυτών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αποτελεί ακόμα ένα ισχυρό βήμα προς την υλοποίηση των στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής, που, ανάμεσα σε άλλα, είναι και η αναβάθμιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε, εξάλλου, τη διμερή διάσταση της επίσκεψης του Βασιλιά της Ιορδανίας στην Κύπρο. Ανέφερε πως πρόκειται για τη δεύτερη παρουσία του στην Κύπρο σε διάστημα ενός έτους, «κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ιορδανία άνοιξε διπλωματική αποστολή στη Λευκωσία στα τέλη του 2016, αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μας πλέον έχουν εισέλθει σε ένα νέο επίπεδο, με απώτερο στόχο, μέσα από κοινές δράσεις και συνεργασίες να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις, πάντα προς όφελος των λαών των δυο χωρών».

«Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που τον Βασιλιά της Ιορδανίας θα συνοδεύουν στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας όπως επίσης και άλλοι Υπουργοί και αξιωματούχοι της χώρας, ενώ θα υπογραφούν και τέσσερα σημαντικά συμβατικά κείμενα», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Ιδιαίτερη σημασία στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας αποδίδει η Αθήνα
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην Πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας που αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία.

Η Αθήνα θεωρεί τη Σύνοδο μέρος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να εγκαινιάσει και συνέχεια της πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Από την ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, τονίζουν ότι η Ιορδανία είναι «χώρα-κλειδί» για την περιοχή καθώς είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν ζητήματα όπως το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής όπως το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό, το Παλαιστινιακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

Παράλληλα, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και την ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που επωμίζεται από το προσφυγικό.

Τέλος, θα συζητηθούν διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ιορδανία. Στην ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν, μάλιστα ότι επιφανή στελέχη της ιορδανικής ελίτ – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου- έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Η ελληνική πλευρά, σημειώνει ότι στηρίζει και θέλει να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες:

1. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
2. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
3. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).

Υπ. Ναυτιλίας Ελλάδας: Οι συμφωνίες Κύπρου–Ελλάδας–Ιορδανίας εμπεδώνουν τη σταθερότητα στην περιοχή
δΣυμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών των ναυτικών θα υπογραφεί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής των χωρών, η οποία διεξάγεται στη Λευκωσία.

«Η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας ανάμεσα στις τρεις χώρες», λέει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει ότι κάθε τέτοια συμφωνία φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία, με αποτέλεσμα να εμπεδώνεται το αίσθημα της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ομόφωνη θέση των «27»: Να τερματιστεί η τουρκική παραβατικότητα στην ΑΟΖ – Στον «αέρα» η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στη Βάρνα
  2. Τσίπρας από Βρυξέλλες: Έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα [vid]
  3. Χριστοδουλίδης από Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκό πρόβλημα οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ
  4. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  5. Τούρκος Υπουργός: Λάθος η μονομερής στάση της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο
  6. Σεισμός: Τέσσερις δονήσεις μέσα στη νύχτα σε Κρήτη, Πάτρα, Ζάκυνθο και Σποράδες