What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

Ελλαδίτης πίσω από τα «πειρατικά» με «πλοκάμια» σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ολλανδία - Πως δρούσε η high-tech συμμορία

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 20.02.2018 | 13:50
Πρώτη δημοσίευση: 16.01.2018 | 10:15
     

- Ο Έλληνας υπήκοος συνελήφθη στην πόλη Πέτριτς της νότιας Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα
- Είχε στήσει δίκτυο "πειρατικών" συνδρομητικών καναλιών με νομιμοφάνεια σε Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία κι Ολλανδία
- Τη δράση του κυκλώματος ανέκοψε κοινή έρευνα της Europol, με τις Αρχές Ελλάδας, Κύπρου, Ολλανδίας και Βουλγαρίας 
- Ένας, ένας οι συλληφθέντες εμπλεκόμενοι λύνουν τη σιωπή τους δίνοντας ονόματα και διευθύνσεις για τη συμμορία
- Η high-tech συμμορία εγκαθιστούσε πειρατικό δίκτυο που διαμοίραζε παράνομα με streaming, συνδρομητικό σήμα τηλεοπτικών πακέτων από Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία όπως Nova, Ote, Sky UK, Bein Sports, Sky Italia, Sky DE

 Τον Ελλαδίτη εγκέφαλο του κόλπου - μαμούθ με τα πειρατικά τηλεοπτικά προγράμματα, συνέλαβε στη Βουλγαρία κατά την πολυεθνική επιχείρηση της 9ης Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα πρόκειται για επιχείρηση που εξ αρχής θεωρήθηκε πως είχε υψηλό διεθνές ενδιαφέρον, καθώς αφορούσε σε δύο από τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα κωδικοποίησης και κρυπτογράφησης ραδιοτηλεοπτικού σήματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο έγκριτος δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης για την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη των τεχνικών παραμέτρων του πλήρως συγκεκαλυμμένουκυκλώματος έπαιζε μια μικρή ομάδα Κύπριων ειδικών με εξαιρετικά κατάρτιση σε ζητήματα ψηφιακής ασφαλείας, οι οποίοι εργάστηκαν για λογαριασμό των παρόχων και των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, για την ανακάλυψη, παρακολούθηση και την τελική επιχείρηση, εργάστηκαν πέραν της ομάδας των Κύπριων ειδικών και των ειδικών των κατόχων τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υποκλέπτονταν, η Αστυνομία Κύπρου, το Τμήμα Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, η Μονάδα Πάταξης της Εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο της Βουλγαρικής Αστυνομίας (που είχε και την περισσότερη δουλειά στην πράξη), η Υπηρεσία Διερεύνησης Εγκλημάτων Πληροφορικής της Ολλανδίας, η Europol, η Eurojust και η Ένωση Καταπολέμησης της Πειρατείας Ραδιοτηλεοπτικών Δικαιωμάτων (Audiovisual Anti-Piracy Alliance - AAPA), μέλη της οποίας, εκτός από τη Nova και τον Sky (τους τελευταίους μήνες δυναμικά μπήκε στην καταπολέμηση της πειρατείας και η Cytavision), που ήταν και τα κύρια «θύματα» του συγκεκριμένου κυκλώματος τηλεοπτικής πειρατείας, συμμετείχε ενεργά και ο οργανισμός Irdeto.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, συγκεκριμένα η Irdeto, παρέχει τις τελευταίες δεκαετίες παγκόσμια τα συστήματα κωδικοποίησης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων στην καταπληκτική πλειοψηφία των παρόχων, αφού τα συστήματά της θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή στον κόσμο. Πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε διαπιστώθηκε, σε πρώιμο μάλιστα στάδιο των ερευνών, ότι είχε καταφέρει να εξουδετερώσει κάποια από τα συστήματα ασφαλείας, ώστε, πέραν της μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος, να μην είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εύκολα αν κάποιο τηλεοπτικό σήμα μεταδίδεται με εξουσιοδότηση του παρόχου ή όχι.

Εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος που η ίδια, η οποία είναι και μέλος του AAPA, έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση για την πολυεθνική επιχείρηση της 9ης Ιανουαρίου. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από κοντά παρακολούθησε όλη την ετοιμασία και εξέλιξη της επιχείρησης και δεύτερος διεθνής οργανισμός κατασκευής συσκευών και λογισμικού διαδικτύου και ασφαλείας, αφού υπήρχαν υποψίες για εξουδετέρωση και δικού της υψηλής τεχνολογίας εξιδεικευμένου μικροεπεξεργαστή. Επίσης, από κοντά παρακολούθησαν τεχνικές πτυχές της τεχνολογίας του συγκεκριμένου κυκλώματος και ομάδα Ισραηλινών που εξειδικεύονται σε λύσεις ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας και διαθέτουν τέτοια μέρη συστημάτων στους επηρεαζόμενους παρόχους – θύματα της πειρατείας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, πέραν της ανακοίνωσης για την εξάρθρωση του μεγα–κυκλώματος, η AAPA, διά του αντιπροέδρου της Μάρκ Μουλρέτι, τόνισε τη συμβολή της ελληνικής Nova και της Irdeto στην αποκάλυψη και εξάρθρωση του κυκλώματος. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την ανίχνευση, την ανάλυση, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση όλων των τύπων πειρατείας», καταλήγει σχετική δήλωση του ιδίου. Η AAPA δημοσιοποίησε και φωτογραφίες από υποστατικά στα οποία βρέθηκε σχετικός εξοπλισμός.

Το κύκλωμα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, είχε δίκτυο που διένειμε συνολικά παράνομα συνδρομητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο σε πάνω από 500.000 τελικούς αποδέκτες που πλήρωναν από €10 έως €20 μηνιαίως, με παράνομο τζίρο που ξεπερνούσε τα €5 εκατ. μηνιαίως. Το διεθνές κύκλωμα διένειμε παράνομα, σχεδόν 1.200 τηλεοπτικά κανάλια, περιλαμβανομένων μερικών από τα πλέον δημοφιλή στην Ευρώπη, όπως τα σύνδετα των Sky UK, Sky Italia, Sky DE και Bein Sports.

Μάλιστα αναφέρεται πως η έρευνα γινόταν με πολύ μεγάλη διακριτικότητα εδώ και πολλούς μήνες μετά από τον ακριβή εντοπισμό των κεντρικών εξυπηρετητών του παράνομου κυκλώματος σε Βουλγαρία και Ολλανδία, θέτοντάς τα υπό στενή παρακολούθηση, προκειμένου να μην υπάρξει μετακίνηση εξοπλισμού, με κίνδυνο να πέσει στο κενό η συντονισμένη επιχείρηση που προετοιμαζόταν και διοικείτο από τα κεντρικά της Europol. Στην έδρα της, έγιναν και συσκέψεις εκπροσώπων όλων όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ για την επιχείρηση αξιοποιήθηκε και η κινητή μονάδα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

ΔΡΑΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΙ Η CYTAVISION
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα ενεργά κινείται και η Cytavision σε συνεργασία με ειδικούς, για καταπολέμηση της πειρατείας των προγραμμάτων για τα οποία έχει τα δικαιώματα, αφού οι τεχνολογίες πειρατείας την επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο. Στοιχεία του «Φ» αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες, έχουν διαπιστωθεί μερικές εκατοντάδες παράνομες μεταδόσεις, ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους και ήδη ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα σε μερικές δεκάδες περιπτώσεις παράνομης μετάδοσης, με τη δραστηριότητα αυτή του ημικρατικού οργανισμού να συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς.

ΕΠΙ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΦΟΡΤΩΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στη Βουλγαρία, όπου έγινε με πλήρη επιτυχία η πιο εκτεταμένη και σημαντική για την εξάρθρωση του κυκλώματος αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη ως ύποπτος ο βασικός παράγοντας λειτουργίας του κυκλώματος. Πρόκειται για 47χρονο Έλληνα υπήκοο ο οποίος από το 2009 είχε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ίντερνετ στην πόλη όπου έγιναν οι κύριες επιχειρήσεις, το Πέτριτς, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, σχετικά κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας.

Από την έδρα της εταιρείας του (είναι ο μόνος μέτοχος και διευθυντής) με το όνομα Megabyte Internet, κατασχέθηκαν οι υπολογιστές – διακομιστές, που ήταν ουσιαστικά οι τεχνολογικοί εγκέφαλοι του παράνομου κυκλώματος. Η απεγκατάσταση και κατάσχεση των κεντρικών υπολογιστών, συνεχίστηκε εκεί για δύο μέρες, μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη επίσημη αναφορά από πλευράς υπηρεσιών ασφαλείας της Βουλγαρίας, ήταν αναφορά σε «εξουδετέρωση παράνομης ομάδας».

Συνολικά στη Βουλγαρία κατασχέθηκαν 140 κεντρικοί υπολογιστές του δικτύου, εκ των οποίων οι 60 βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία και ακόμα τέσσερα ακίνητα τα οποία ενοικίαζε ο Ελλαδίτης που συνελήφθη στην πόλη Πέτριτς και ακόμα 80 υπολογιστές σε δύο διαφορετικά ειδικά διαμορφωμένα ακίνητα στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Τα δύο αυτά μάλιστα είχαν ενοικιαστεί από Έλληνες υπήκοους. Η Αστυνομία ανέκρινε μεταξύ άλλων τους δέκα υπαλλήλους της εταιρείας, με κύριο στόχο τη μαρτυρία αναγνώρισης του παράνομου εξοπλισμού.

Ανάλογη επιχείρηση έγινε και στην Ολλανδία, όπου είχαν εγκατασταθεί εικονικά συστήματα που «αντικαθρέπτιζαν» τους υπολογιστές στη Βουλγαρία, ώστε να προκαλείται σοβαρή σύγχυση σε όποιον διερευνούσε, για την κεντρική πηγή διανομής των τηλεοπτικών σημάτων, ενώ και στην Ολλανδία έγιναν εννέα συλλήψεις στο πλαίσιο της πολυεθνικής-πανευρωπαϊκής επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες

«Πειρατικά» κανάλια: «Κάρφωσε» τον «εγκέφαλο» ο 42χρονος

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Συνεχίζονται τα «μηνύματα» στον ακήρυχτο πόλεμο της Λεμεσού - «Γάζωσαν» οικία 27χρονου με...«παρελθόν»
  2. «Εγκέφαλος» στημένων αγώνων παίκτης με ιστορία και σε κυπριακά γήπεδα
  3. Δολοφονία Λεωνίδη: Η «ταυτότητα» του καταζητούμενου εκτελεστή
  4. Αφρίν: Μπαίνει ο συριακός στρατός για να απωθήσει τους Τούρκους
  5. Ο Έλληνας ΥΠΑΜ ενημέρωσε ΓΓ ΝΑΤΟ και ομολόγους του για τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια
  6. Έλληνας ΥΠΑΜ: Η συμπεριφορά της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια του ανεκτού!