What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Εισροή εκατομμυρίων από Ε.Ε. για Φ.Α. προς ηλεκτροδότηση και EastMed

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2018 | 12:58
Πρώτη δημοσίευση: 17.01.2018 | 10:04
     

- Εισρέουν €101,5 εκατ. για το αέριο και €34,4 για τον αγωγό EastMed από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ημέρα-ορόσημο η 25η Ιανουαρίου για τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη»
- Το ποσό των €101,5 εκατ. αφορά σε αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου Φ.Α. για ηλεκτροπαραγωγή
- Εγκρίθηκε σε πρώτο στάδιο και αναμένεται επικύρωση χρηματοδότησης για τις τελικές τεχνικές μελέτες του EastMed

Κομβικής σημασίας για τις ενεργειακές εξελίξεις, κυρίως στην Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιφέρει θα είναι η ερχόμενη Πέμπτη, 25η Ιανουαρίου, ημέρα-ορόσημο καθώς αναμένεται, εκτός απροόπτου, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος χρηματοδοτήσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη». 

Προκαταρκτική έγκριση ύψους €101 εκατ. ευρώ έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αίτημα χρηματοδότησης έργων υποδομής για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το 40% περίπου του κόστους κατασκευής των υποδομών.

Ο κ. Λακκοτρύπης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό.

«Είχαμε κάνει μια κοινή πρόταση με τον συνάδελφο τον Υπουργό Μεταφορών κάτω από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» για χρηματοδότηση για τα έργα υποδομής που χρειάζονται για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου», είπε.

«Έχουμε λάβει ειδοποίηση, πράγματι, πριν περίπου μια εβδομάδα ότι η αίτησή μας έχει τύχει έγκρισης προκαταρκτικής – πολύ σωστά το είπατε, είναι υπό την αίρεση έγκρισης των κρατών μελών, αλλά (τα έργα) όλης της λίστας είναι (υπό την αίρεση) – και αφορά €101 εκατ. και κάτι για τις απαραίτητες υποδομές για την εισαγωγή του φυσικού αερίου, που αποτελεί ουσιαστικά περίπου 40% της δαπάνης που χρειάζεται για τις υποδομές», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «μας έχουν απορρίψει την αίτησή μας για λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά έχουμε πει με τον συνάδελφο ότι θα βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε και σε αυτό».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, «αυτά τα €101 εκατομμύρια είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, γιατί όπως έχω πει σε όλες σχεδόν τις προηγούμενες διαδικασίες που τρέξαμε - αποτυχημένες όπως θυμάστε - ένας από τους λόγους ήταν το υψηλό κόστος των υποδομών σε σχέση με τη μικρή ποσότητα φυσικού αερίου που ζητούμε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανεβάζει την τιμή σε σημείο που να ήταν ασύμφορο».

Εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτή τη φορά, με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει τώρα η ΔΕΦΑ και είναι στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων και με τα λεφτά που μας χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μπορέσουμε να έχουμε επιτυχία».

Στο μεταξύ, ο κ. Λακκοτρύπης αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα με ΡΑΕΚ και ΔΕΦΑ ακριβώς σχετικά με τα ζητήματα εισαγωγής φυσικού αερίου και τις δύο διαδικασίες προκήρυξης προσφορών που τρέχει η ΔΕΦΑ εντός του 2018.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «ένα δεύτερο έργο στο οποίο κάτω από τον ίδιο μηχανισμό κατατέθηκε πρόταση από την κοινοπραξία η οποία τρέχει τον East Med η IGI Poseidon ήταν για τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες αυτό που λέμε Front End Engineering and Design για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med».

Αν θυμάστε, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, «το έργο είχε τύχει προηγούμενης χρηματοδότησης και ήταν οι προκαταρκτικές μελέτες, το Pre FEED».

Τώρα, ανέφερε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει προκαταρκτικά πάντοτε, €35 εκατ. περίπου», προσθέτοντας ότι πρόκειται επίσης για «πολύ σημαντικό κονδύλι που δείχνει ταυτόχρονο την στρατηγική σημασία που έχει αυτός ο αγωγός για την Ευρώπη».

«Όπως έχω πει πολλές φορές για τον East Med, είμαστε στα στάδια των μελετών, από τη στιγμή που και εμείς ως κράτος θέλουμε να δούμε όλες τις επιλογές, είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση που έχουμε από την Επιτροπή να μας βοηθήσει ακριβώς να μελετήσουμε σε λεπτομέρεια το έργο αυτό», είπε.

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία που υπογράφηκε χθες στο πλαίσιο της τριμερούς Κύπρου, Ιορδανίας, Ελλάδας διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί στο θέμα της ενέργειας, «αφορά κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συμφωνία των τριών κρατών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας για να προωθήσουμε αυτό τον τομέα».

Βεβαίως, πρόσθεσε, «συζητήσαμε με τους συναδέλφους, τόσο τον Ελλαδίτη όσο και τον Ιορδανό και τα θέματα των υδρογοναθράκων και κάποιες ιδέες τις οποίες έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε περαιτέρω είτε στην Αθήνα είτε στο Αμάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Financial Times: Τουρκία η μεγάλη χαμένη των ενεργειακών εξελίξεων της Μεσογείου

Όσα «κρύβονται» πίσω από την Τριμερή με Ιορδανία - Αγώνας δρόμου Λευκωσίας-Αθηνών για περιχαράκωση της Άγκυρας [vid]

Αντίστροφη μέτρηση για το τουρκικό γεωτρύπανο στη Μεσόγειο

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Μια θετική ανάγνωση της κρίσης στην ΑΟΖ - Ανάλυση μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου
  2. Γυναίκα αστυνομικός στη Μεννόγεια δέχθηκε σωματικό...«bullying» από αλλοδαπή κρατούμενη
  3. Σάλος στην Ιταλία και σφοδρή κριτική ΜΜΕ για την στάση της Ρώμης έναντι των τουρκικών προκλήσεων κατά Saipem
  4. Ομόφωνη θέση των «27»: Να τερματιστεί η τουρκική παραβατικότητα στην ΑΟΖ – Στον «αέρα» η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στη Βάρνα
  5. La Stampa: Εντός ολίγων ημερών θα αναχωρήσει για Μαρόκο το SAIPEM12000
  6. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018