What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Σκοπιανό - Νίμιτς: Έδωσε δέσμη ιδεών για την ονομασία

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 18.01.2018 | 09:28
Πρώτη δημοσίευση: 17.01.2018 | 21:35

Την πεποίθηση ότι η διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία μπορεί να επιλυθεί στους προσεχείς μήνες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για την διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Οι επαφές του κ. Νίμιτς έλαβαν χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού κι ξεκίνησαν με χωριστές συναντήσεις και στη συνέχεια με τριμερή συνάντηση.

Όπως ανέφερε ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, έδωσε στα μέρη μία δέσμη ιδεών βασισμένες στα όσα συζητούν οι δύο χώρες, που ελπίζει ότι λειτουργήσουν ως υποβοηθητικό πλαίσιο για τις δυο κυβερνήσεις να σκεφτούν εποικοδομητικά. Παρόμοια ελπίδα εξέφρασε και για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, καθώς το πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ασφάλεια της περιοχής.

«Τις συζητήσαμε στη διάρκεια της συνάντησης. Καθώς μόλις τις έλαβαν και είχαν κάποια σχόλια και ερωτήσεις, θα τις μεταφέρουν στις πρωτεύουσες. Ελπίζω ότι η διαδικασία κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πρόκειται για δύσκολα θέματα τα οποία συζητούμε για περίπου 25 χρόνια. Υπάρχουν ισχυρές θέσεις και ισχυρά συναισθήματα και στις δύο χώρες, όμως υπάρχει και στις δύο η θέληση και η καλή συμπεριφορά για να φτάσουμε σε διευθέτηση αυτής της διαφοράς», είπε ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των προτάσεών του, διευκρίνισε όμως πως αν τη δει κανείς συνολικά είναι νέες, αφού αφορούν καινούργιο συνδυασμό ιδεών.

«Όταν μιλάας για μία διαμάχη 25 ετών είναι πολύ απίθανο να έχεις κάτι εντελώς καινούργιο. Όμως η κατάσταση στην περιοχή είναι αρκετά διαφορετική, οι συμμετέχοντες είναι διαφορετικοί και το βλέπω ως μία καλή δέσμη ιδεών, ένα συμβιβασμό κι ένα πακέτο με το οποίο και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αισθάνονται άνετα για μία αξιοπρεπή και λογική λύση».

Ο διεθνής μεσολαβητής είπε πως και οι δύο κυβερνήσεις του απηύθυναν πρόσκληση να επισκεφθεί τις πρωτεύουσες και να συζητήσει μαζί του τις ιδέες αυτές. Πρόσθεσε ότι θα δει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες για την επίσκεψη.

«Αν επισκεφθώ την περιοχή τις προσεχείς δύο – τρεις εβδομάδες, ελπίζω θα λάβω μία αίσθηση αν είμαστε έτοιμοι. Τότε πιστεύω θα υπάρξουν εντατικές συνομιλίες, πιθανόν σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτή η ομάδα, πάντως, είναι έτοιμη να συναντηθεί εκ νέου. Οι επόμενοι 1-2 μήνες είναι μία καλή χρονική περίοδος για να σημειώσουμε σοβαρή πρόοδο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγέτες που πραγματικά επιθυμούν τη λύση του προβλήματος, που – όπως είπε – είναι προς το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών, αλλά και την περιοχή.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, για ονομασία με το όνομα Μακεδονία, ο κ. Νίμιτς αφού είπε ότι υπάρχουν και δύο χώρες άτομα και στις δύο χώρες με πολύ αρνητική συμπεριφορά.

«Η διαφορά αυτή υπάρχει για 25 χρόνια. Θα πρέπει να συνεχιστεί για ακόμη 25; Αυτό θα βοηθήσει τους νέους της περιοχής; Δεν το νομίζω. Ομως και οι δύο χώρες έχουν δημοκρατικά καθεστώτα και θα πρέπει να βρουν τον τρόπο. Αν δεν θέλουν συμφωνία, δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις σε βάρος του για έλλειψη αντικειμενικότητας, καθώς όλες οι ονομασίες που έχει προτείνει περιέχουν τον όρο Μακεδονία, είπε πως αυτό δεν ισχύει.

«Πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικό. Αναζητώ δυνατότητες που περιέχουν την αίσθηση του ρεαλισμού. Προσωπικά δεν πιστεύω είναι ρεαλιστικό να πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ θα δεχθεί να μην υπάρξει με κάποιο τρόπο στην ονομασία της τον όρο ‘Μακεδονία’. Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι ο λαός της θα το αποδεχθεί. Δεν προτείνω λοιπόν ονομασίες που δεν ανταποκρίνονται στον ρεαλισμό κι αυτό δεν νομίζω με κάνει μη αντικειμενικό. Αντιθέτως με κάνει πολύ αντικειμενικό».

Όπως διευκρίνισε ελληνική διπλωματική πηγή, οι ομάδες εργασίες που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα των υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι διμερές θέμα, στο πλαίσιο των ΜΟΕ που προωθούνται από τις δύο πλευρές και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της σημερινής συζήτηση.

«Απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση» οι προτάσεις Νίμιτς, λέει ο διαπραγματευτής της πΓΔΜ

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε πριν από λίγο ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς "απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

"Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του ‘μακεδονικού’ λαού και της ‘μακεδονικής’ γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό" δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel".

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ζόραν Ζάεφ: Λύση στο θέμα του ονόματος ακόμη και μέχρι τα τέλη του Μαρτίου
  2. Μέρκελ: Ελλάδα και «Μακεδονία» πολύ κοντά σε λύση του ονόματος
  3. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για Σκόπια, Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ
  4. Πρώθυπουργός Σκοπίων: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό έχουν κλείσει
  5. Σκοπιανό: Συνέχιση των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν Κοτζιάς - Ντιμιτρόφ
  6. Σκοπιανό - Προκλητικός Γιλντιρίμ: «Θα αποφασίσει μόνη της η ΠΓΔΜ»