What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

Τίτλοι τέλους για τον οικισμό Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.01.2018 | 16:58
Πρώτη δημοσίευση: 22.01.2018 | 09:27
     

Σήμερα ξεκινά μια νέα μέρα για τα Πολεμίδια γιατί απομακρύνουμε ένα καρκίνωμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, καθώς αρχίζουν οι εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης των αμιάντων και ο καθαρισμός του πρώην βρετανικού οικισμού "Βερεγγάρια".

Άρχισαν το πρωί και συνεχίζονται οι προετοιμασίες του εργολάβου που ανέλαβε την αποξήλωση και απομάκρυνση των αμιάντων και τον καθαρισμό του πρώην βρετανικού οικισμού "Βερεγγάρια".

Το πρωί, επισκέφθηκε το χώρο ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, όπου συνομίλησε με λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων που βρίσκονται εκεί για σκοπούς επιθεώρησης.

Ο κ. Αναστασίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως θα χρειαστούν κάποιες μέρες προετοιμασίας πριν αρχίσει η αποξήλωση και απομάκρυνση του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία αμίαντου, με τον οποίον είναι κατασκευασμένες οι στέγες.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες αφορούν κυρίως την τοποθέτηση υποστατικών - γραφείων του εργολάβου, την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, καθώς και κάποιες άλλες ενέργειες που σχετίζονται με τον προγραμματισμό του όλου έργου, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 52 εβδομάδες.

Κάλεσε γι ακόμη μια φορά τους δημότες να επιδείξουν υπομονή και κατανόηση στην όποια ταλαιπωρία παρουσιαστεί και διαβεβαίωσε πως γίνονται, από πλευράς Δήμου, όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ελαχιστοποιηθεί τέτοιο ενδεχόμενο.

Να σημειωθεί πως στις εργασίες προβλέπεται, όπου χρειαστεί, και ο αεροστεγής εγκλεισμός υποστατικών από τα οποία θα αφαιρεθούν οι στέγες αμιάντου, ενώ τις μετρήσεις στην ατμόσφαιρα ανέλαβε διαπιστευμένος οίκος του εξωτερικού.

Όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι φορείς (Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας, εργολάβος του έργου), έχουν διαβεβαιώσει τους επηρεαζόμενους κατοίκους, για τη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων, ώστε να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα που να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους.

Η απομάκρυνση του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία αμίαντου, με τον οποίον είναι κατασκευασμένες οι στέγες, αποτελούσε για χρόνια αίτημα του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έκαναν λόγο για αυξημένα κρούσματα καρκίνου λόγω της παρουσίας του οικισμού, που είχε μετατραπεί παράλληλα σε εστία μόλυνσης.

Το "Βερεγγάρια" εγκαταλείφθηκε το 1997 από τους Βρετανούς και πέρασε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2011. Το συμβόλαιο με τον εργολάβο, για την κατεδάφιση του οικισμού, υπογράφηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών, ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών ανέφερε πως ο Δήμος έχει φροντίσει ώστε στο συμβόλαιο του εργολάβου να συμπεριληφθεί μια σειρά προληπτικών μέτρων για την προστασία της γύρω περιοχής, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί αριθμός συναντήσεων και δημόσιου διαλόγου με κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασφάλεια της υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους, κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 52 εβδομάδων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι (Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας, εργολάβος του έργου) διαβεβαίωσαν πως θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία της ασφάλειας και της υγείας των περιοίκων, παρουσιάζοντας τον τρόπο καθαρισμού και τη μέθοδο αποξήλωσης των αμιάντων.

Επιπρόσθετα, έχουν γίνει διευθετήσεις, ώστε οι εργασίες αποξήλωσης των αμιάντων στα υποστατικά που γειτνιάζουν με το Α` Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών καθώς και με ιδιωτικό νηπιαγωγείο, να πραγματοποιηθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που θα είναι κλειστά.

"Ζητήσαμε και έγινε πρόνοια στο συμβόλαιο του εργολάβου όπως πριν την έναρξη των εργασιών γίνει επαναληπτικός ψεκασμός του χώρου για καταπολέμηση των τρωκτικών, ενώ στις συσκέψεις εργοταξίου θα παρακάθεται εκπρόσωπος του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των εργασιών και θα ενημερώνουμε τους δημότες μας", είπε ο κ. Αναστασίου.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, συνέχισε, για την έναρξη των εργασιών, "γιατί επιτέλους ένα καρκίνωμα που για χρόνια ταλαιπωρούσε τους δημότες μας αλλά κυρίως τους κατοίκους της γύρω περιοχής, θα απομακρυνθεί".

Ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών κάλεσε τους δημότες να κάνουν υπομονή και να δείξουν κατανόηση στην όποια ταλαιπωρία ενδεχομένως παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, διαβεβαιώνοντας πως "ο Δήμος, σε συνεργασία με τα Δημόσια Έργα και τον εργολάβο, θα εργασθεί ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί τέτοιο ενδεχόμενο".

Βασικός στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και τόνισε ότι "από σήμερα ξεκινά για εμάς μια νέα μέρα, με μέλημα μας την σωστή αξιοποίηση του χώρου".

Υπενθύμισε, ακόμη, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε πως το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού θα δοθεί στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για κάλυψη των αναγκών του, ενώ ανέφερε πως, σε πρόσφατη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση χώρου, μέχρι και 15 στρεμμάτων, για κάλυψη των αναγκών της δημοτικής αρχής.

"Παράλληλα, έγινε αποδεκτό και το αίτημα μας για δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης για νέους και ηλικιωμένους", δήλωσε ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, προσθέτοντας ότι "ένας τέτοιος πολυχώρος και πνεύμονας πρασίνου, άνετα μπορεί να συνδεθεί με το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη και να φθάσει μέχρι και το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, συνδέοντας ουσιαστικά τη βόρεια πλευρά της πόλης με την νότια, με πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους".

Υπέδειξε, τέλος, πως η δημιουργία φοιτητικών εστιών αλλά και εργαστηρίων του ΤΕΠΑΚ, στο χώρο του "Βερεγγάρια", αλλά και η υπόλοιπη ανάπλασή του, θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τα Πολεμίδια και ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο και το Δήμο Λεμεσού για τη στενή συνεργασία που υπάρχει, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό της ανάπτυξης του χώρου.


   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Συνεχίζονται τα «μηνύματα» στον ακήρυχτο πόλεμο της Λεμεσού - «Γάζωσαν» οικία 27χρονου με...«παρελθόν»
  2. Λεμεσός: Αρχεία παιδικής πορνογραφίας στον υπολογιστή 34χρονου
  3. Λεμεσός: Μεθυσμένος οδηγός συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και έβρισε αστυνομικούς
  4. Γέννησε κάτω από άκρα μυστικότητα η σύζυγος πασίγνωστου τραγουδιστή [pics]
  5. Κάτω Πολεμίδια: «Λαμπάδιασε» αυτοκίνητο!
  6. Θοδωρής Μισόκαλος: Τα σχόλια της συντρόφου του και της Ελένης Μενεγάκη κάτω από τη φωτογραφία του [pic]