What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

Η Ιταλική διπλωματία επιχειρεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο» με τους Τούρκους για τις προκλήσεις στο Saipem

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 13.02.2018 | 22:46
Πρώτη δημοσίευση: 13.02.2018 | 19:27

- Το ιταλικό ΥΠΕΞ επιχειρεί με διπλωματικές κινήσεις να αμβλύνει την ένταση στο τεμάχιο "3"
- Συνάντηση Ιταλού ΥΠΕΞ με τον Τσαβούσογλου στο Κουβέιτ
- Χθες Αλφάνο και Τσαβούσογλου είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία για τις τουρκικές παρενοχλήσεις στο Saipem
- Την ώρα που επισήμως η Ιταλία προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο η La Republica αναφέρει την κάθοδο ιταλικής φρεγάτης στην ΑΟΖ
- Η κάθοδος της φρεγάτας δεν επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται από ιταλική διπλωματική πηγή
- Ρεπορτάζ του ΡΙΚ αναφέρει την έλευση στην περιοχή της έντασης και μιας γαλλικής φρεγάτας

Η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντζελίνο Αλφάνο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του "Ισλαμικού Κράτους".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις Κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα.

Σημειώνεται ακόμη πως η συνάντηση Αλφάνο - Τσαβούσογλου έγινε ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία του κ. Αλφάνο χθες το πρωί με τον κ. Τσαβούσογλου κατά την οποία ηγέρθηκε το θέμα της πλατφόρμας SAIPEM 12000.

"Ο κ. Αλφάνο ενημέρωσε τον Υπουργό Τσαβούσογλου ότι η Ιταλία επιθυμεί να βρεθεί μια κοινή λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κυπριακών κοινοτήτων", προστίθεται.

Ιταλική διπλωματική πηγή: Σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες
Επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ιταλική διπλωματική πηγή, η οποία κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, επεσήμανε πως δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

’Ολες οι ενέργειες γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ασφαλώς σε άμεση επαφή με την κυπριακή Κυβέρνηση, σημείωσε η ίδια πηγή. Ερωτηθείσα για τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε πως όλα τα πιθανά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά και «λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο», σημειώνοντας, παράλληλα, πως «δεν είμαστε οι μόνοι που ενεργούμε επί αυτού του θέματος».

Υπογράμμισε ακόμη πως είναι σημαντικό να αφεθούν οι Κυβερνήσεις να εργαστούν, προσθέτοντας πως «είναι μια πολύ περίπλοκη και ευαίσθητη κατάσταση».

Σημείωσε πως αυτό που υφίσταται είναι η NAVTEX της Τουρκίας, η οποία δεν επιτρέπει τις δραστηριότητες σε ένα μεγάλο τμήμα της θάλασσας, περιλαμβανομένης της περιοχής στην οποία κατευθύνεται το SAIPEM 12000.

Εξάλλου διπλωματική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει επίσημα τις κινήσεις που γίνονται από ιταλικής πλευράς, αλλά δεν επιθυμεί να τις σχολιάσει.

Την ίδια ώρα όμως και σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας republica, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωσης της Ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με το γεγονός, ούτε και έχει επιβεβαιωθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ιταλία ουσιαστικά πλέον λειτουργεί στα πρότυπα που εφάρμοσε και η Γαλλία, η οποία απέσπασε δύο φρεγάτες της από την διεθνή αποστολή για τον Λίβανο UNIFIL, τις οποίες και απέστειλε να περιφρουρήσουν το γεωτρύπανο της Total στις αρχές Ιουλίου του 2017 στο τεμάχιο "11", όπου οι Τούρκοι επεδείκνυαν προκλητική κινητικότητα.

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΡΙΚ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, πολεμικό σκάφος της Γαλλίας έχει επίσης μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή της έντασης ενώ αναμένεται να καταπλεύσει εκεί και η ιταλική φρεγάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξαναξεκινά η «πολιτική των κανονιοφόρων» στην ΑΟΖ - Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στο «3»

Τετ α τετ Λακκοτρύπη - ΕΝΙ για τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Το σχόλιο Αναστασιάδη για τουρκικές προκλήσεις: «Να μην ανησυχεί κανείς» [vid]

ENI για φυσικό αέριο: Κοίτασμα-θησαυρός στην «Καλυψώ»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο