What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

Η Άγκυρα με τακτική «μαστίγιο και καρότο» μεθοδεύει διεθνή ενεργειακό εκβιασμό στην ΑΟΖ

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 16.02.2018 | 10:43
Πρώτη δημοσίευση: 15.02.2018 | 17:18
     

- Με προσέγγιση σαλομοποίησης σε Κύπρο και Αιγαίο η Τουρκία μεθοδεύει τον ενεργειακό εκβιασμό της διεθνούς κοινότητας
- Η Τουρκία με κάθε τίμημα επιχειρεί με "τσαμπουκάδες" να επανεισέλθει στο ενεργειακό κάδρο της περιοχής
- Χρησιμοποιεί παρασκηνιακά ως εργαλείο ακόμα και το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό
- Σήμερα ο Υπ. Ενέργειας Αλμπαϊράκ ρίχνει τους τόνους προβάλλοντας σενάρια win-win
- Παράλληλα όμως υπερτονίζει το γεγονός ότι ο πιο λογικός δρόμος για το Φ.Α. της Αν. Μεσογείου είναι δια Τουρκίας
- Από το Μπακού όπου βρίσκεται ο Τούρκος Υπουργός επιχειρηματολογεί υπέρ των αγωγών ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.Ο πιο λογικός τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας, είπε και ζήτησε τη δημιουργία κατάστασης όπου ‘όλοι κερδίζουν’ αντί για αύξηση της έντασης.

Σε ομιλία του σε σύνοδο για το φυσικό αέριο στο Μπακού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι αποφασισμένοι να έχουν πιο αποτελεσματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο την περίοδο που ακολουθεί, προσθέτοντας ότι θα στηρίξουν και θα υπερασπιστούν “τα αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τ/Κ”. “Η Τουρκία από την αρχή ακολούθησε μια πολιτική προσέγγισης μια εποικοδομητικής και δίκαιης λύσης με υπευθυνότητα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ειδικότερα από την περίοδο του σχεδίου Ανάν το 2004 έκανε πολύ σημαντικά βήματα εντός των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού.

Ωστόσο, είπε, “παρά την προσέγγιση αυτή για ευημερία και ηρεμία σε ολόκληρο το νησί, η εικόνα που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων”. “Εάν οι Τ/Κ παραβλεφθούν σε αυτή τον διαμοιρασμό, η Τουρκία θα είναι αντίθετη μέχρι τέλους”, ανέφερε. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι “δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο”. “Οι Τ/κ είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πιο λογικός τρόπος για να μεταφερθεί στην Ευρώπη και τον κόσμο το φυσικό αέριο είναι οι αγωγοί ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ, είπε. “Κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές της διεθνούς κοινότητας. Ελάτε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και αντί να αυξάνουμε την ένταση με διαμάχες και ασάφειες ας εφαρμόσουμε μια κατάσταση win-win (όλοι κερδίζουν)”, ανέφερε.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες κι ενώ οι εξελίξεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ τρέχουν παράλληλα, πληθαίνουν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων διαφόρων μάλιστα βαθμίδων, δια των οποίων αφήνεται να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Άγκυρα ανά πάσα στιγμή και λεπτό θα μπορούσε να πλημμυρίσει ξανά τις ελληνικές-ευρωπαϊκές νησιωτικές ακτές με πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, κάτι που σίγουρα θα προκαλούσε περαιτέρω τριγμούς στην Ε.Ε. 

Σημαντικές προς αποκλιμάκωση της έντασης πάντως θα είναι οι συνομιλίες του επικεφαλης του Στέτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, τον οποίον θα πλαισιώσει, περιέργως και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφτασε στην Άγκυρα στις 17.40 (16.40 ώρα Κύπρου) μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας και στις 19.30 (18.30 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η τελευταία επίσκεψη του Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα ήταν πέρσι στις 30 Μαρτίου και στις 10 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απάντηση ExxonMobil στην Τουρκία - Στέλνει πλοία στο «οικόπεδο 10»


   Διαδώστε αυτό το άρθρο