What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

23.11.2012 | 09:22
Τελευταία ενημέρωση: 23.11.2012 | 12:35

Kρατικός προϋπολογισμός στα "μέτρα" Mνημονίου....

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Ένα βήμα πριν απο το μνημόνιο
-Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στη μεγάλη ανατροπή
-Κρατικός προυπολογισμός στις διαστάσεις του μνημονίου
-Ποιος το σκέλος εσόδων-εξόδων

Με κρατικό προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κυπριακού μνημονίου, που όπως όλα δείχνουν απο χθες βράδυ βρίσκεται ένα βήμα πριν απο την τελική συμφωνία, προχωρεί και η βουλή των αντιπροσώπων στη συζήτηση των πτυχών της νέας πολιτικής λιτότητας που διαμορφώνεται στο εσωτερικό.


Η ανατροπή


Μετά απο μία δραματική νύχτα διλλημάτων στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον του διλλήματος της υπογραφής ενός μνημονίου, η της κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, επέλεξε το πρώτο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά μετά απο τις επαφές του με ανώτατους αξιωματούχους "Μετά απο σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα".

Η μεγάλη ανατροπή στη στάση του Προέδρου Χριστόφια ξεκίνησε την ώρα της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι τον είχαν καταστήσει συνυπεύθυνο για ότι θα επακολουθούσε μετά απο ένα ενδεχόμενο "όχι" στο μνημόνιο.
Καταλυτική ήταν και η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα εντός της σύσκεψης, πως εάν η τρόικα έφευγε απο το νησί, χωρίς να υπάρξει κατάληξη για υπογραφή του μνημονίου, πιθανόν να μην ξαναερχόταν.

Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας συνεχίστηκαν σε δείπνο εργασίας, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.
Με την αναχώρηση απο την Κύπρο των εκπροσώπων της τρόικας, Βάσος Σιαρλή και Στέφανος Στεφάνου επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και διαβεβαίωσαν ότι υοπό τις περιστάσεις έχουμε το καλύτερο δυνατόν μνημόνιο που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε.

Στο ίδιο, ίσως και πιο αυστηρό μοτίβο προχώρησε ο Διοικητήτης της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, όπου σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια, εξήγησε ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος, καθώς αυτή τη στιγμή η εμπιστοσύνη η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα έχει χαθεί, καθώς η απόσυρση καταθέσεων αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο, σε σημείο όπου η βουλή αναγκάστηκε χθες να προχωρήσει σε επιπλέον εγγυήσεις  ύψους τριών δισ ευρώ.

Στα "μέτρα" της τρόικας ο προϋπολογισμός...

Ανάμεσα στα μέτρα που κατατέθηκαν χθες στη βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 είναι η κλμακωτή μείωση των απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων και η επιβολή τελών για παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωση του  ότι τα νέα μέτρα θα περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμα του χρόνου στο 4,4% του ΑΕΠ απο το 5,2% που αναμένεται να ανέλθει φέτος και περαιτέρω στο 3,2% το 2014 και στο 1,6% το 2015.

Τα μέτρα που ήδη ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό και συμφωνήθηκαν με την τρόικα αφορύν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και αυτό των δαπανών.

Αναλυτικά περιλαμβάνουν:

-Αναθεώρηση και επιβολή τελών για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από τα κρατικά νοσηλευτήρια.
-Αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων.
-Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ακίνητης ιδιοκτησίας για μείωση του αφορολόγητου ποσού και αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών.
-Φορολόγηση των αποδόσεων των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑ και του κρατικού λαχείου.
-Κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
-Παγοποίηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και μείωση του προσωπικού λόγω αφυπηρετήσεων.
-Εξορθολογισμός επιδομάτων αξιωματούχων, κρατικών υπαλλήλων και ωρομίσθιων, καθώς και φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων.
-Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.
-Κατάργηση και παγοποίηση θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Τι είχαμε τι χάσαμε στη διαπραγμάτευση για ΑΤΑ, Cyta και Αέριο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  3. Ολυμπιακός: «Συμφωνία με Όσκαρ Γκαρσία»
  4. Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για διευρυμένη θαλάσσια συνεργασία - Διαπραγματεύσεις και με Αίγυπτο
  5. Σουλτς: Ναι σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό γερμανικής Κυβέρνησης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
  6. Hürriyet: Η Τουρκία χάνει το «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο - Bloomberg: Διαπραγματεύσεις Αιγύπτου με Ισραήλ