What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

06.12.2012 | 12:51
Τελευταία ενημέρωση: 06.12.2012 | 14:49

Ο Πανίκος Δημητριάδης ζητά αναστολή περικοπών στην Κεντρική Τράπεζα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής των μέτρων που αναμένεται να ψηφιστούν το απόγευμα στην ολομέλεια (και προνοούν μεταξύ άλλων μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων), για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας ζητεί ο Διοικητής του Πιστωτικού ιδρύματος, Πανίκος Δημητριάδης.

 Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου απέστειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, στην οποία αναφέρει ότι μέχρι την έκδοση γνωμοδότησης από την ΕΚΤ τέσσερα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή και αφορούν τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες η εφαρμογή τους αναστέλλεται στο βαθμό που επηρεάζει την ΚΤ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προνοεί για τη μείωση των απολαβών και των συντάξεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το νομοσχέδιο για την έκτακτη εισφορά των εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το νομοσχέδιο για τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων και το νομοσχέδιο για τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων.

«Είναι επιβεβλημένο και αναγκαίο προτού τα εν λόγω νομοσχέδια εφαρμοστούν στην ΚΤ να ακολουθηθεί η διαδικασία διαβούλευσης με την ΕΚΤ» αναφέρεται στην επιστολή του Διοικητή και προστίθεται ότι «η ΕΚΤ σε πρόσφατες γνωμοδοτήσεις της σε σχέση με νομοσχέδια άλλων ΚΜ για τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, τόνισε την αναγκαιότητα διαφύλαξης του θεσμού της ανεξαρτησίας των εθνικών κεντρικών τραπεζών».

Η συγκεκριμένη επιστολή επιδόθηκε στους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. «Κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να αντιληφθούν ότι το μαχαίρι της οικονομικής κρίσης φθάνει μέχρι το μυελό των οστών των φτωχών τάξεων και αδυνάμων ανθρώπων και πρέπει να σκέφτονται δύο και τρεις φορές πριν θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής.

Διευκρινήσεις απο την Κεντρική τράπεζα
Το θέμα είναι καθαρά διαδικαστικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Αλίκη Στυλιανού, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, στην οποία αναφέρει ότι μέχρι την έκδοση γνωμοδότησης από την ΕΚΤ τέσσερα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή και αφορούν τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες η εφαρμογή τους αναστέλλεται στο βαθμό που επηρεάζει την ΚΤ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προνοεί για τη μείωση των απολαβών και των συντάξεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το νομοσχέδιο για την έκτακτη εισφορά των εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το νομοσχέδιο για τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων και το νομοσχέδιο για τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων.

Η κ. Στυλιανού εξήγησε ότι "είναι υποχρεωμένη η ΚΤ να ενημερώσει πρώτα την ΕΚΤ με βάση τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωζώνης".

"Για αυτό ζητήσαμε ένα χρονικό περιθώριο έτσι ώστε να ενημερώσουμε την ΕΚΤ για το θέμα, όπως μας το επιβάλλουν οι σχετικοί κανονισμοί της Ευρωζώνης", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα οι γιατροί του Μαντέλα
Φωτιά σε κατάστημα ειδών οικοδομής ξέσπασε στη Λεμεσό
Σοκ για τα νέα στοιχεία της ανεργίας

 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προσωρινή «αναστολή» μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου στο κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
  2. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: «Πίστευα ότι τα προβλήματά μας στην Ελλάδα είναι παροδικά»
  3. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  4. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  5. Πανικός από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αμβέρσα - Πολλοί τραυματίες ο ένας σοβαρά [pics, vids]
  6. «Κόντρα» γνωστού δημοσιογράφου με ΠΑΣΥΚΙ