What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

06.12.2012 | 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 06.12.2012 | 16:18

«Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Με τον παραπάνω τίτλο δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με θέμα την Ελλάδα, σήμερα στους New York Times.

Με τον παραπάνω τίτλο δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με θέμα την Ελλάδα, σήμερα στους New York Times. Ο ρεπόρτερ επικεντρώθηκε στο πρόσωπο του γνωστού Έλληνα επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από τα χέρια του οποίου έχουν περάσει πολλές επιχειρήσεις , μεταξύ των οποίων φαρμακευτικές(Unilever), αλλά έχει συνάψει συνεργασίες και με μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού ( Deutsche Bank), το όνομα του οποίου φαίνεται να περιλαμβάνεται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

«Σε μια χώρα που έχει ουσιαστικά συντριβεί από την πολύχρονη λιτότητα, και από μια ανεργία που ξεπέρασε το 25%, οι μέσοι Έλληνες αισθάνονται διογκούμενη οργή και μια κάστα ολιγάρχων οι οποίοι ευθύνονται για τη δημιουργία μιας κλειστής οικονομίας.

Αρκετές δεκάδες πανίσχυρες οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως το τραπεζικό σύστημα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές, και μπορούν συχνά να επενδύουν στους πολίτες για να… προσέχουν τα συμφέροντά τους, πολλές φορές νομοθετώντας κατά τρόπο που αφορά τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να δημιουργηθεί μια οικονομία χωρίς στοιχεία ανταγωνιστικότητας, που ευνοεί τη δημιουργία καρτέλ, ενισχύοντας τον καπιταλισμό», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι New York Times, εστιαζοντας στην περίπτωση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα:
«Δυναμικός και καινοτόμος, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έμοιαζε να αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη νέα εποχή για την Ελλάδα. Προκάλεσε παραζάλη στο παραδοσιακό επιχειρηματικό σύστημα της χώρας, όταν κατάφερε να φτιάξει μια αυτοκρατορία, κληρονομώντας μια μικρή εταιρεία σε ηλικία 18 ετών. Αναζητώντας την αποδοχή στους κύκλους των ελίτ, προσέφερε πολλά σε φιλανθρωπίες, ενώ καλλιέργησε δεσμούς με τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ.Λαυρεντιάδης ότι όταν 2009, αγόρασε την Proton Bank, πλήρωσε 65 εκατομμύρια δολάρια για να αποφύγει τη δικαστική δίωξη, παρόλαυτά στον ίδιο και άλλους 26 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη τον Μάρτιο.

Σήμερα, σε ηλικία 40 ετών, ο κ. Λαυρεντιάδης επανέρχεται στην επικαιρότητα ως ένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, με λογαριασμούς στο εξωτερικό, και υποψίες φοροδιαφυγής».

«Η ερώτησή μου είναι απλή: Γιατί εμένα; Είμαι το εξιλαστήριο θύμα για όλα», υποστηρίζουν οι NYT ότι ανέφερε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης σε συνέντευξή του πριν από ένα μήνα. «Θα μπορούσα να σας αναφέρω χιλιάδες ονόματα για το ποιοί ευθύνονται για την περιπέτειά μου, δεν είναι όμως του χαρακτήρα μου», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.

Το ρεπορτάζ των New York Times παρουσιάζει μια εξαιρετικά «σκοτεινή» εικόνα για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο και τη «διαπλοκή» του με το πολιτικό σύστημα. 

Και όλα αυτά, μία μέρα μετά τη δημοσίευση έρευνας, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, τη στιγμή που γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες να καλυτερεύσει η εικόνα της χώρας προς τα έξω, μπροστά στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδυτών. 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο