What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

07.12.2012 | 10:03
Τελευταία ενημέρωση: 07.12.2012 | 11:21

Αλοίμονο στους καπνίζοντες και πίνοντες- Χαράτσι σε καπνό τσιγάρα και μπύρες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Στην μνημονιακή εποχή πέρασε από χθες η Κύπρος μετά την ψήφιση των τριών πρώτων νομοσχεδίων από την ολομέλεια της Βουλής των αντιπροσώπων. Τα κόμματα χωρίς να κρύψουν την δυσφορία τους ψήφισαν τα νομοσχέδια θεωρώντας τα «αναγκαία κακά» και παρεπόμενα της οικονομικής κρίσης με την οποία η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη.

 

Ψηφίστηκαν χθες το απόγευμα, από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη μορφή του κατεπείγοντος τα πρώτα τρία μνημονιακά νομοσχέδια.

Υπό το κράτος του διλήμματος «χρεοκοπία ή μνημόνιο», οι Βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα τα πρώτα τρία νομοσχέδια, αφού προηγούμενος απέρριψαν τροπολογίες που κατέθηκαν.

Αλλά 20 με 25 νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση για εφαρμογή του μνημονίου θα αρχίσουν να συζητούνται από σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και ανάλογα με την πορεία της συζήτησης η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκτάκτως το πρωί ή το απόγευμα της Τετάρτης για να τα ψηφίσει.

Στο μεταξύ την έντονη απαρέσκεια των βουλευτών προκάλεσε η επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή με την οποία ζήτησε εξαίρεση των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας από τις περικοπές μισθών και επιδομάτων.

Το περιεχόμενο των νομοσχεδίων

Το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ από 17% στο 18% από την 1/1/2013 και περαιτέρω αύξηση στο 19% από την 1/1/2014 και αύξηση του μειωμένου συντελεστή από 8% σε 9% από την 1/1/2014.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την κλιμακωτή αποκοπή του μισθού και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων κλιμακωτά από την 1η Δεκεμβρίου 2012 μέχρι το τέλος του 2013 και από την 1η Ιανουαρίου 2014 επιπλέον οριζόντια μείωση 3%.

Η κλιμακωτή αποκοπή γίνεται ως εξής: για ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές μέχρι 1000 ευρώ καμία αποκοπή, για απολαβές από 1001 μέχρι 1.500 6,5% για κάθε ευρώ, για 1501 μέχρι 2.000 8,5% για κάθε ευρώ 2001 μέχρι 3.000 9,5% για κάθε ευρώ, για 3001 μέχρι 4.000 11,5% για κάθε ευρώ και για 4.001 και άνω 12,5%.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, μπύρας, καπνού και τσιγάρων. Τα τσιγάρα αυξάνονται κατά μέσο όρο 20 σεντ το πακέτο και του βιομηχανοποιημένου καπνού από 60 ευρώ το χιλιόγραμμο στα 120 ευρώ το χιλιόγραμμο. Για τα αλκοολούχα ποτά ο φόρος κατανάλωσης αυξάνεται από 581,01 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, ενώ ο συντελεστής για την μπύρα αυξάνεται από 4,78 ευρώ στα 6 ευρώ ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος.

Με το νέο νόμο θα αναγράφεται η ανώτερη τιμή λιανικής πώλησης τσιγάρων στις εκάστοτε μικρότερες συσκευασίες στις οποίες διατίθενται και η ποινικοποίηση της διάθεσης τσιγάρων σε τιμές ψηλότερες των αναγραφομένων.

Περαιτέρω με το νόμο δίνεται η εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών να αναπροσαρμόζει τους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης ανάλογα με τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή και στο Διευθυντή Τελωνείων η ευχέρεια να επιβάλει περιορισμούς στις ποσότητες βιομηχανοποιημένων καπνών που τίθενται προς ανάλωση κατά την περίοδο πριν την αύξηση στα προϊόντα αυτά.

Γκρίνιες και δυσφορία

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις αποκοπές μισθών ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης παρατηρώντας ότι πρόκειται για το πρώτο μνημονιακό νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, είπε ότι παρά τις επιφυλάξεις για την οριζόντια αποκοπή μισθών 3% αποτελεί θετική εξέλιξη η επίτευξη κλιμακωτής αποκοπής.

Διατυπώνοντας τη θέση του κόμματος του για «χαμηλότερους μισθοί, περισσότερους μισθούς» (αυξημένος αριθμός εργαζομένων) παρατήρησε ότι η μείωση συναντά τη δυστυχή συγκυρία της αύξησης των ανέργων στις 40.000.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος διατύπωσε την έντονη δυσφορία του κόμματος του για την επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τη Βουλή με την οποία ζητά να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας των αποκοπών.

«Πολλοί από αυτούς είναι προνομιούχοι υπάλληλοι με μισθούς ψηλότερους από τους Βουλευτές», ανέφερε και υπέδειξε ότι «οι ηγέτες πρέπει να προπορεύονται στη θυσία δίνοντας το παράδειγμα».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης διατυπώνοντας τη θέση ότι και οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας φέρουν ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιέπεσε ο τόπος και είπε πως είναι διπλά ενοχλητικό επειδή ακολουθεί το αίτημα των Δικαστών για εξαίρεση τους από τις περικοπές.

«Δεν μπορεί αυτοί που ζουν στη χλιδή να κρύβονται πίσω από διαδικασίες» συνέχισε αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν της συμφωνίας με την Τρόικα και ο Διοικητής ήταν ο πρωτεργάτης για τη συνεννόηση με την Τρόικα.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης κατέθεσε τροπολογία για κλιμακωτή πρόσθετη μείωση των μισθών από το 2014 αντί για την οριζόντια μείωση 3% αναφέροντας πως το ποσό που θα εξοικονομηθεί στο τέλος θα είναι το ίδιο με αυτό που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης παρατήρησε ότι αυτές οι ώρες και οι στιγμές που θα ακολουθήσουν επιβάλουν «να τοποθετηθούμε με γνώμονα ότι η συμφωνία είναι μπροστά μας».

«Χαιρετίζουμε την κλιμακωτή συνεισφορά που συμφωνήθηκε και το γεγονός ότι η αποκοπή εξαιρείται από τη φορολογία», πρόσθεσε αναφέροντας ότι «αυτές τις ώρες της ευθύνης πρέπει να σκεφτούμε την πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «ξεκινούμε τη εφαρμογή του μνημονίου», πρόσθεσε ότι «διαφωνούμε με τα εξοντωτικά μέτρα, επώδυνα μέτρα και ανέφερε ότι καταλογίζονται ευθύνες στον τραπεζικό τομέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση».

«Υπάρχουν πολλές πρόνοιες που θέλουμε να αλλάξουμε», πρόσθεσε και ανέφερε πως στο ερώτημα που τέθηκε στους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων, η Επιτροπή Οικονομικών πήρε ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποιήσεων αν θέλουμε να προλάβουμε το Eurogroup της Πέμπτης.

«’Η χρεοκοπία ή μνημόνιο», είναι το δίλημμα που τέθηκε και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει τα νομοσχέδια προσμετρώντας το συμφέρον του τόπου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα παρατηρώντας ότι κανένα μνημόνιο δεν έχει υπογραφεί ακόμα, διατύπωσε τη θέση ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτο το περιεχόμενη της επιστολής του Διοικητή της Κεντρικής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τους Βουλευτές να ενεργήσουν κατά τρόπο που να πρυτανεύσει το συμφέρον του τόπου.

«Έστω και την υστάτη πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι δεν προσφέρονται οι ώρες για λαϊκισμό», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα Βουλευτών που έκαναν λόγο για πιεστικό και εκβιαστικό τρόπο της εκτελεστικής εξουσίας στη Βουλή, ο Πρόεδρος του σώματος Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι δόθηκαν εξηγήσεις και ενημερώθηκε η Βουλή ότι υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι για ψήφιση σήμερα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης παρατήρησε πως προέχει να λάβουμε την απόφαση. Πρόσθεσε ότι δεν απαγορεύονται τροποποιήσεις στη συνέχεια εάν κριθούν αναγκαίες και κάλεσε συναδέλφους του να προχωρήσουν ενωμένοι σε ψήφιση.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι η δανειακή σύμβαση θα είναι εκατοντάδων σελίδων που ακόμα δεν τις έχει η Βουλή και πρόσθεσε ότι δεν θεωρούμε ότι πρόνοιες που περιέχονται στο μνημόνιο μας δεσμεύουν. «Ποιό χέρι βουλευτή μπορεί να ψηφίσει αυτές τις πρόνοιες» πρόσθεσε.

Η τροποποίηση του κ. Νικολαϊδη απορρίφθηκε με 7 ψήφους υπέρ. 41 εναντίον και μία αποχή από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Σε ό,τι αφορά του φόρους κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα ο κ. Περδίκης κατέθεσε δύο τροπολογίες που όπως ανέφερε δεν επηρέαζαν την επιδίωξη του νομοσχεδίου. Με τη μία ζητούσε να φορολογηθούν και τα πούρα. «Πιο χέρι είτε αυτό είναι στου Υπουργείο Οικονομικών είτε ακόμα και στη Βουλή αφήνει στο απυρόβλητο τα πούρα», διερωτήθηκε και ζητώντας «δικαιοσύνη ενώπιον του μνημονίου» εισηγήθηκε να φορολογηθούν και τα πούρα μέσα από τον ίδιο νόμο.

Ο κ. Περδίκης με δεύτερη τροπολογία ζήτησε να διαγραφεί από το νόμο το άρθρο που δίνει την εξουσία στον Υπουργό να εκδίδει διατάγματα για αύξηση του φόρου κατανάλωσης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης στον οποίο απευθύνθηκε ο κ. Περδίκης όταν αναφερόταν στα πούρα, απάντησε «αν θέλετε βάλτε 1000%».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζήτησαν : «Να μην πειράξουμε τα κείμενα».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αυξηθεί η φορολογία στα πούρα και συμφώνησε με εισήγηση όπως η φορολόγηση γίνει πρόταση νόμου και να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι «ενοχλεί και εμάς» η εξουσία των διαταγμάτων και θα επανέλθουμε.

Ο κ. Μητσόπουλος συμφώνησε επίσης για ρύθμιση με πρόταση νόμου που όπως είπε θα κατατεθεί αύριο.

«Μας απασχολεί το ζήτημα των διαταγμάτων, πρέπει να διευκρινισθεί εάν περιλήφθηκε στο μνημόνιο».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου παρατήρησε ότι η διακοπή του καπνίσματος θα σημαίνει μείωση των καρκίνων που έχει τεράστιο κόστος στο κράτος.

Οι τροπολογίες του κ. Περδίκη απορρίφθηκαν. Η μεν για τα πούρα με 11 ψήφους υπέρ, 33 κατά και δύο 2 αποχές και η τροπολογία για απαλοιφή του διατάγματος με 11 υπέρ και 34 κατά.

Ο κ. Περδίκης δεν ψήφισε το νόμο για την αύξηση του ΦΠΑ που υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των υπολοίπων παρόντων Βουλευτών. Δικαιολόγησε την ψήφο του λέγοντας ότι στο πακέτο μέτρων που είχε προτείνει η Τρόικα η αύξηση του ΦΠΑ ήταν στο 18% και όχι στο 19%.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

-Ανακοινώνεται το απόγευμα η έκθεση της PIMCO για τις Τράπεζες


-Εντοπίστηκαν οι Γερμανοί τουρίστες που χάθηκαν στο φαράγγι του Άβακα - Ολονύχτιες έρευνες σε μια υπόθεση θρίλερ με αίσιο τέλος

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  2. Οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο! Μείωση ρεκόρ την τελευταία πενταετία
  3. Die Welt: «Πράσινος καπνός» στις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Μέρκελ
  4. Λεμεσός: Άρπαξαν το αυτοκίνητο 29χρονης έξω από περίπτερο! Μέσα είχε χρήματα και αντικείμενα αξίας 10.000 ευρώ
  5. Λάρνακα: Προσγειώθηκε με 24,5 κιλά αφορολόγητου καπνού για ναργιλέ
  6. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς και απεργίες