What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

10.12.2012 | 06:39
Τελευταία ενημέρωση: 10.12.2012 | 11:12

Η συντονιστική επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τη PIMCO

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


-Στα 9-10 εκατομμύρια υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
-Πολύ κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις
-Στα μέσα Ιανουαρίου το τελικό κείμενο της έκθεσης

Διευκρινιστικά ερωτήματα προς την Pimco έχει αποστείλει η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία συνεχίζει την εξέταση της προκαταρτικής έκθεσης της αμερικανικής εταιρείας για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το παιχνίδι των ερωτοαπαντήσεων μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Primco, ξεκίνησε με σειρά ερωτήσεων, από πλευράς τεχνοκρατών προς τα μέλη της αμερικανικής εταιρείες επί της ουσίας του κειμένου της έκθεσης.
Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι θα λάβει απαντήσεις το αργότερο μέχρι αργά το βράδυ.


Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια της συντονιστικής επιτροπής από τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτουκαι περιλαμβάνει τη συνολική εκτίμηση του διεθνούς οίκου για το ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα, της Alpha και Eurobank και αριθμού μεγάλων συνεργατικών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο αριθμός της Pimco θα περάσει από το κόσκινο των αρμοδίων αρχών, που αναμένεται τις επόμενες μέρες και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου που θα παραδοθεί η έκθεση, να εξετάσουν την ορθότητα της ανάλυσης.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν παραδοχές όπως οι αποτιμήσεις των ακινήτων που έχουν ως εξασφάλιση στα δανειστικά τους χαρτοφυλάκια οι τράπεζες και οι εκτιμήσεις για την συμπεριφορά των δανειστικών χαρτοφυλακίων σε κατάσταση stress.

Όπως δήλωσε το πρωί στη StockWatch η Αλίκη Στυλιανού, Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, «τα αποτελέσματα μελετούνται διεξοδικά από τα μέλη της επιτροπής και αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα».

«Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι συνοπτικές καθώς η επεξεργασία των στοιχείων συνεπάγεται ενδελεχή μελέτη» σημείωσε η κ. Στυλιανού.

Στο προσχέδιο του μνημονίου που συμφώνησαν κατ’ αρχήν η κυπριακή κυβέρνηση με τους τεχνοκράτες της τρόικας γίνεται αναφορά ότι το ποσό για τις τράπεζες θα είναι «μέχρι €10 δις», δημιουργώντας προσδοκίες ότι ο τελικός αριθμός της Pimco θα είναι μικρότερος.

Η Pimco αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα στα μέσα Ιανουαρίου, λίγο πριν τη συνεδρία του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για το κυπριακό μνημόνιο.

Με βάση το προσχέδιο της συμφωνίας κράτος υπολογίζεται να χρειαστεί €1,5 δις για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι το 2016, που αποτελεί νέο δανεισμό, καθώς και €6 δις για την αναχρηματοδότηση του ληξιπρόθεσμου χρέους.

Τα ποσά δεν περιλαμβάνουν το δάνειο €2,5 δις που δόθηκε από τη Ρωσία και που λήγει το 2016. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει την επιμήκυνση του κατά πέντε έτη.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε χθες ότι αν το ποσό που θα ανακοινώσει η Pimco φθάσει τα €10 δις, το κυπριακό χρέος θα εκτιναχθεί στο 140% του ΑΕΠ από 85% που είναι σήμερα.

Στα €10 δις περιλαμβάνονται το €1,8 δις που ήδη δόθηκε στη Λαϊκή και €1,3 δις από την μετατροπή αξιογράφων τραπεζών σε μετοχές.

Τα επιπρόσθετα €6,9 δις θα ανέβαζαν το κυπριακό χρέος στο 125% του ΑΕΠ και μαζί με το μελλοντικό έλλειμμα του €1,5 δις υπολογίζεται ότι το χρέος θα έφθανε στο 134%. Αυτό θα έθετε επί τάπητος την ανάγκη πρόσθετων μέτρων μεταξύ των οποίων και ιδιωτικοποιήσεις.

Τη συντονιστική επιτροπή απαρτίζουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, της τρόικας, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης EFSF/ESM.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Προσοχή! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιοδικές αποκοπές κυκλοφορίας σε Λάρνακα - Λευκωσία ένεκα της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας
  3. Απόπειρα δολοφονίας στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε ύποπτο για το μαχαίρωμα του 27χρονου
  4. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  5. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  6. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση