What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

10.12.2012 | 14:28
Τελευταία ενημέρωση: 10.12.2012 | 14:50

Κόλαφος η ετήσια έκθεση της γενικής ελέγκτριας-/ Μοίραζαν επιδόματα σε μη δικαιούχους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Τρέχουμε για μέτρα, αλλά οι εκροές από τα ταμεία, συνεχίζουν λόγω αδυναμίας ελέγχου του συστήματος, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων να μοιράζονται επιδόματα δεξιά και αριστερά, οι καταγραφές στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας καταδεικνύουν το μέγεθος της αποδιοργάνωσης του κράτους.


Επιδόματα σε αλλοδαπούς μη δικαιούχους

Καυτή έκθεση που ξεγυμνώνει το κράτος και τις αδυναμίες του παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Γενική Ελέγκτιρα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη,Η Γενική Ελέγκτρια εντοπίζει ότι αλλοδαποί αιτητές ασύλου που απορρίφθηκαν από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων συνέχισαν να λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα χωρίς να είναι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπερπληρωμές την στιγμή που ποσό ύψους 9,8 εκ ευρώ καταβλήθηκε σε 830 αήττητες πολιτικού ασύλου υπό μορφή του έκτακτου μηνιαίου δημόσιου βοηθήματος κατά το έτος 2011 φτάνοντας το τελικό ποσό που καταβλήθηκε συνολικά σε αήττητες πολιτικού ασύλου, πολιτικούς πρόσφυγες, άτομα με συμπληρωματική προστασία και άτομα που διαμένουν στη Δημοκρατία για ανθρωπιστικούς λόγους στα €19.908.947

Δεν εισπράττουν τα δικαστήρια
Αύξηση παρουσιάζεται και στα καθυστερημένα έσοδα των Επαρχιακών Δικαστηρίων που ανέρχονται κατά το 2011 σε €32.548.892 εκ ευρώ σε σύγκριση με €28.717.614 του προηγούμενου έτους. Όπως σημειώνεται στην έκθεση το συγκεκριμένο ποσό εξαπλασιάστηκε κατά τα τελευταία δεκατρία χρόνια» . Στην αντίπερα όχθη σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, η συνολική αξία των ανεκτέλεστων ενταλμάτων ανέρχεται στα περίπου €135,6εκ. από τα οποία τα περίπου €95,2 εκ. αποτελούν έσοδα του Δημοσίου.

Εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγών
Όσο αφορά την εκδίκαση αγωγών και έκδοσης σχετικών αποφάσεων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, η Γενική Ελέγκτρια για άλλη μια φορά υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την ολοκλήρωση της ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διεκδίκησης καταβολής αποζημιώσεων στους αήττητες.

Οφειλές σε δικαιούχους για απαλλοτριώσεις
Παράλληλα το οφειλόμενο ποσό για απαλλοτριώσεις προς επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες ανερχόταν μέχρι τις 31/12/2011 σε 530,8 εκ ευρώ . αποτέλεσμα των πολύπλοκων προβλημάτων που όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά συσσωρεύονται όπως εντοπίζει η κυρία Γιωρκατζη .

Εκτοξεύθηκαν τα κόστη ενοικίασης του Υπουργείου Άμυνας

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κόστος ενοικίασης κτιρίων για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας, αυξήθηκε κατά 52,7% την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα από 535.517 ευρώ που ήταν το 2006 το 2011 ανήλθε σε 818.001.Ασύμφορη προς το κράτος κρίνεται και η λειτουργία της Λέσχης Αξιωματικών η οποία το 2011 είχε εισπράξεις 394.190 ευρώ και κόστος λειτουργίας 1.309.447 ευρώ. «Με βάση τα πιο πάνω, οι Λέσχες παρουσίασαν ζημιά ύψους περίπου €915.257, η οποία καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στα ύψη οι τιμές των πετρελαιοειδών

Τέλος συμφώνα με την έκθεση το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα πετρελαϊκά προϊόντα στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες αφού παρουσιάζονται αδυναμίες σε ότι αφορά τη διαδικασία υπολογισμού παρακολούθησης των τιμών των πετρελαιοειδών.

Τέλος η όλη διαδικασία για την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό ξεκίνησε και συνεχίζεται χωρίς να έχει διενεργηθεί μελέτη βιωσιμότητας, αναφέρει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. «Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την προεπιλογή στρατηγικού συνεργάτη, για συμμετοχή σε κοινοπραξία με τους ΚΕτΑΠ, ΚΟΔΑΠ και ΑΗΚ, για την ανάληψη της κατασκευής και λειτουργίας του Τερματικού, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις/αδυναμίες που αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Κράτους», καταλήγει.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο