What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

10.12.2012 | 18:26
Τελευταία ενημέρωση: 10.12.2012 | 19:22

Φταίει το σύστημα και όχι η Κυβέρνηση για την οικονομική κρίση- Συγχωροχάρτι από τον Μαλά.

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Το σύστημα, οι τράπεζες και ο Τραπεζίτης φταίνε για την κρίση δηλώνει ο Μαλάς

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι την κύρια ευθύνη φέρει η κυπριακή Κυβέρνηση αποφαίνεται ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ  για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

 

Η κρίση στην Κύπρο έχει πρωταγωνιστή το τραπεζικό σύστημα και τεράστια ευθύνη φέρει η εποπτική αρχή και ο τότε Κεντρικός Τραπεζίτης δήλωσε ο Επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά, Νίκος Κατσουρίδης.

 

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται και από πλευράς Τρόικας και ξένων οίκων, ότι οι ανάγκες για κάλυψη του δημόσιου χρέους ανέρχονται σε 1,3 δισ., ενώ οι ανάγκες για κάλυψη των ελλειμμάτων στο τραπεζικό σύστημα θα ανέλθουν γύρω στα 9 δισ., άρα το 86% του συνολικού μας χρέους οφείλεται στον τραπεζικό τομέα.

Πρόσθεσε ότι το υπόλοιπο 14% βαραίνει και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς τα διαχρονικά διαθρωτικά προβλήματα δεν προέκυψαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.«Αν λοιπόν κάποιος θα ήθελε να καταλογίσει ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση θα της ανήκε αντικειμενικά με βάση τους αριθμούς, ένα πολύ μικρό ποσοστό αλλά και από αυτό κάποιος θα έπρεπε να αφαιρέσει εκείνα τα μέτρα που δεν μπόρεσαν να ληφθούν λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης να τα στηρίξει και να της πιστωθούν και εκείνα τα μέτρα που έλαβε», συμπλήρωσε.

Ο Επικεφαλής του επιτελείου Μαλά διερωτήθηκε ακόμη αν μπορεί κανείς να αρνηθεί την ευθύνη της εποπτικής αρχής και του τότε Κεντρικού Τραπεζίτη, ενώ συμπλήρωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι την κύρια ευθύνη φέρει η κυπριακή Κυβέρνηση .«Η κρίση είναι κρίση συστημική και εξειδικευμένα στην περίπτωση της Κύπρου κατά γενική πλέον παραδοχή, είναι κύρια κρίση στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης και αναφέρθηκε στις προτάσεις του κ. Μαλά για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στον πρωταρχικό στόχο για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα μέσω έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα λάβει όρους εντολής από τη Βουλή και θα προτείνει εισηγήσεις για λήψη διορθωτικών μέτρων.

Επιδίωξη της διακυβέρνησης Μαλά θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, η απευθείας αρωγή της ΕΚΤ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαχωρίζοντας το ποσό αυτό από το δημόσιο χρέος, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα προς ξένες αγορές, όπως η Ελλάδα, σε βαθμό που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της συνολικής οικονομίας, η ενίσχυση του παραδοσιακού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος και η προστασία του συνεργατικού κινήματος για επιτυχία του στόχου αυτού, η αναβάθμιση της τραπεζικής εποπτείας ώστε τα φαινόμενα κερδοσκοπίας να τεθούν στο περιθώριο και η αποτελεσματική έρευνα και απόδοση ευθυνών για το θέμα των αξιογράφων.

«Τούτη την ώρα αυτό που προέχει για εμάς δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών, για χάρη μάλιστα εντυπωσιασμού ίσως και ψηφοθηρίας, αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι με σοβαρότητα ο κάθε υποψήφιος να θέσει ενώπιον του λαού τις δικές του προτάσεις που θα βοηθήσουν τον τόπο μας να ξεφύγει ουσιαστικά από την ύφεση και να ανοίξουν προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης για την Κύπρο και τους ανθρώπους της», ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης.

Εξέφρασε επίσης λύπη γιατί ο κ. Λιλλήκας, «για σκοπούς εντυπωσιασμού», υποβάλλει προτάσεις χωρίς τεκμηρίωση και αναφέρθηκε σε σημερινή του δήλωση ότι «περίπου ανεύθυνα οι Βουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη νομοσχέδια χωρίς να γνωρίζουν καν το ύψος του επιτοκίου με το οποίο θα δανειστεί η Κύπρος». Ανέφερε ότι θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Λιλλήκας και το επιτελείο του ότι αποτελεί πάγια πρακτική και απαίτηση της Τρόικας σε όλες τις χώρες, πρώτα να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και μετά να συνομολογηθεί και το ύψος του επιτοκίου και η διάρκεια των χρόνων αποπληρωμής του δανείου.


Σε ό,τι αφορά τον κ. Αναστασιάδη, ο Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι «αποφεύγει να προβεί στην ορθή διάγνωση άρα αδυνατεί να διατυπώσει και την ορθή πρόταση». «Εμείς πιστεύουμε ότι με σοβαρότητα και ευθύνη μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και την ανεύρεση του Φυσικού Αερίου ώστε σύντομα να εξέλθουμε από τα σοβαρά προβλήματα και θα εξέλθουμε», κατέληξε.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ:

- Θύελλα κινητοποιήσεων απο πολύτεκνους και Αναπήρους

-Δεν άντεξε το βάρος της αντεξέτασης η Σκορδέλλη-Αποχώρησε με ταχυκαρδία απο το δικαστήριο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΔΗΣΥ: Εκλογές την άνοιξη
  2. Η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Νικόλα - Τί λέει για το αποτέλεσμα, τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και το μέλλον του «Ενδιάμεσου»
  3. Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη για την κρίση στην ΑΟΖ