What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

11.12.2012 | 12:50
Τελευταία ενημέρωση: 11.12.2012 | 17:21

«Πόλεμος χαρα- κομμάτων» για τον φόρο στα ακίνητα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Για εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση του κράτους κάνει λόγο η ΕΔΕΚ, για εισπρακτική ανικανότητα των Aρχών κατηγορούν την Κυβέρνηση οι Οικολόγοι.

Τρικυμμία δηλώσεων και επικρίσεων από τα κόμματα, έφερε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με την ΕΔΕΚ να ζητά την άμεσα αναδιαμόρφωση – ανασύνταξη των εισπρακτικών μηχανισμών ούτως ώστε να υπάρχει εισροή στα κρατικά ταμεία με αποτέλεσμα τη σημαντική συμβολή στα οικονομικά του κράτους.

Προσθέτει ότι «οι υπερπληρωμές, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι άμεσα πρέπει να οδηγηθούμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις στη δομή της κρατικής μηχανής».
Το ΚΣ ΕΔΕΚ, υπενθύμισε ότι, «έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη προτάσεις για βελτίωση της αποδοτικότητας της κρατικής μηχανής και είναι έτοιμη άμεσα να υποστηρίξει πολιτικές που οδηγούν σε εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση του κράτους».

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων το Κίνημα Οικολόγων
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διαφωνεί κάθετα με τις πρόνοιες της συμφωνίας Κυβέρνησης – Τρόικας για τη φορολογία ακινήτων και δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα «άδικο, άνισο και αναποτελεσματικό νομοσχέδιο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι το Κίνημα κατέθεσε προτάσεις που μπορούν να μειώσουν την αδικία, όπως η απαλλαγή από την άδικη φορολογία της πρώτης κατοικίας και της γεωργικής και κτηνοτροφικής γης (ανεξάρτητα εάν ο ιδιοκτήτης είναι γεωργός ή κτηνοτρόφος).

Προτείνει επίσης την απαλλαγή από τη φορολογία των περιοχών που έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης (π.χ. Natura), καθώς και των ιδιοκτησιών όπου έχουν ή θα τύχουν αναπτυξιακής επένδυσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακά πάρκα)

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η εισπρακτική ανικανότητα των Aρχών αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος», ενώ το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι πρώτο μέλημα κάθε φορολογικής μεταρρύθμισης στον τομέα των ακινήτων πρέπει να είναι η εισαγωγή μέτρων που θα αυξήσουν την εισπρακτικότητα του θεσμού.

Επίσης, προστίθεται ότι δεν μπορεί να γίνει φορολογία ακινήτων με βάση τις αξίες του 1980. «Μια απλή αύξηση των υφιστάμενων κλιμάκων κατά τον τιμαριθμικό δείκτη, δηλαδή κατά 3.47, αρκεί για να καλυφθεί το απαιτούμενο από την συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικας ποσό των 69 εκατ. ευρώ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει σε άλλη ανακοίνωση ότι η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας ήταν για ακόμα μια φορά καταπέλτης για τις στρεβλώσεις στο κυβερνητικό σύστημα, καθώς για ακόμα μια φορά διαπιστώθηκε ότι κυριαρχεί η φοροδιαφυγή, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος και οι σπατάλες.
Προστίθεται ότι η έκθεση έφερε στην επιφάνεια την αδυναμία της παρούσας Κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλεγχο και νοικοκύρεμα. «Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζουμε πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα ακόμα και μέσα στις συνθήκες της ισοπεδωτικής λιτότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνεχίζεται το θρίλερ με την Έκθεση της PIMCO
Πάνω από 500 συμβασιούχοι καθηγητές θα μείνουν χωρίς δουλειά


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Φέσι» εκατομμυρίων για το Κτηματολόγιο στη Λάρνακα - Η «εμπλοκή» Γιωρκάτζη
  2. Ν. Παπαδόπουλος: «Δεν είναι το πολιτειακό σύστημα αλλά το περιεχόμενο της ΔΔΟ»
  3. Οι απαντήσεις Ν. Παπαδόπουλου μετά τον πολιτικό σάλο που ξέσπασε για Σιζόπουλο και ΔΔΟ [vid]
  4. Εξετάσεις εκπαιδευτικών: Προσχέδιο έκθεσης Μιχαηλίδη για το «φιάσκο»
  5. Εξέταση εκπαιδευτικών: Αναμένεται η έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το «φιάσκο»
  6. Έκθεση-φωτιά! 12 κάμερες πάνω στον Νεοκλέους [vid]