What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

11.12.2012 | 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 11.12.2012 | 14:09

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορεί τον Μόντι για άνευ όρων υποταγή στις αξιώσεις της Μέρκελ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εν μέσω άτυπης προεκλογικής περιόδου ο Μπερλουσκόνι εξαπολύει μύδρους κατά του Μάριο Μόντι: "Κάνεις ό,τι σου λέει η Μέρκελ".

Σοβαρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Η κόντρα έχει συμπαρασύρει κατ' επέκταση και το Ευρωπαϊκό τεχνοκρατικό κατεστημένο το οποίο στηρίζει ανοιχτά πλέον την επιλογή Μόντι, έναντι του Μπερλουσκόνι.
Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες τον απεκάλεσαν «μούμια» κι δεν έκρυψαν ότι δε θέλουν ούτε να τον βλέπουν. Εκείνος αποφάσισε να περάσει άμεσα στην αντεπίθεση. Ο Καβαλλιέρε «απαντά» στους Ευρωπαίους με επίθεση στον εκλεκτό τους, Μάριο Μόντι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εναντίον του, η εκκλησία εναντίον του, ο ευρωπαϊκός Τύπος εναντίον του αλλά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, φυσικά από τα ΜΜΕ που του ανήκουν.
«Θα πάμε στις εκλογές με το σύμβολο Φόρτσα Ιτάλια. Υποψήφιοι θα είναι ξανά μόλις ένα 10% εκ των σημερινών βουλευτών μας», δήλωσε επίσης ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέλοντας να υπερτονίσει ότι κυριαρχεί ένα πνεύμα ανανέωσης στο κόμμα του.

Από το Canale 5 ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση Μόντι ότι εφαρμόζει πολιτικές που υπαγορεύονται από τη Γερμανία και οι οποίες προκάλεσαν ύφεση στην Ιταλία, όσο και το Βερολίνο ότι εκμεταλλεύθηκε την κρίση για να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού του εις βάρος άλλων χωρών.

"Η κυβέρνηση Μόντι ακολούθησε γερμανο-κεντρικές πολιτικές που η Ευρώπη προσπάθησε να επιβάλει σε άλλες χώρες και δημιούργησε μία κατάσταση κρίσης που είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που επικρατούσε όταν είμαστε εμείς κυβέρνηση" , είπε. Και συνέχισε λέγοντας πως,

«Το σπρεντ δεν μας ενδιαφέρει, είναι μια απάτη, ένα ψεύτικο εύρημα», είπε ο «καβαλλιέρε» και πρόσθεσε ότι όσο ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, ήταν ένας από τους δύο με τρεις πιο έγκυρους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρώπης, διότι προέρχεται από τον χώρο της εργασίας!
«Όσο ήμουν πρωθυπουργός, εναντιώθηκα στις γερμανικές απαιτήσεις σαν κι εκείνες που έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου πολέμου», υποστήριξε.

Για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, ο Μπερλουσκόνι στάθηκε στο εξής: «η Γερμανία αποφάσισε να κάνει κάτι προς όφελός της, δίνοντας εντολή στις τράπεζές της να πουλήσουν όλα τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου. Εκείνη την στιγμή, τα αμερικανικά κυρίως ταμεία κερδοσκοπικών επενδύσεων, σκέφτηκαν ότι αφού η Γερμανία ξεκίνησε να πουλά, κάτι δεν πάει καλά, και άρχισαν όλοι να πωλούν.

Οι επενδυτές θεώρησαν λοιπόν ότι για να επενδύσουν στο δημόσιο χρέος μας, έπρεπε να προφυλαχθούν από τον θεωρητικό μόνο κίνδυνο που διέτρεχαν ζητώντας επιτόκιο 14% από την Ελλάδα, 7% από την Πορτογαλία και 6% από την Ιταλία».

Την ίδια στιγμή η διακυβέρνηση Μόντι δέχεται έντονες επικρίσεις από το εσωτερικό μέτωπο, ενώ ο ιταλός Πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του στο ζήτημα του αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα. Οι Financial Times έγραψαν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με κεντρώες παρατάξει, οι οποίες τον παρακινούν να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη, πάντως, για ακόμη μια φορά αρνήθηκε να απαντήσει για τις προθέσεις του. Ωστόσο δεν έκρυψε ότι θέλει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν πολιτικό ρόλο με όποια ιδιότητα και ένα έχει μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Ακούγεται μάλιστα πως ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός καλοβλέπει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

"Η πολιτική είναι πάνω απ΄ όλα ζήτημα πολιτισμού που συνίσταται στο να δίνει κανείς κατευθύνσεις στις απόψεις των ανθρώπων...Πιστεύω ότι αυτό το έκανα όταν ήμουν καθηγητής, προσπαθώ να το κάνω τώρα , στη σύντομη περίοδο της πρωθυπουργίας μου, είμαι βέβαιος ότι όποια ιδιότητα και να έχω στο μέλλον, θα συνεχίσω να το κάνω", είπε στο δίκτυο RAI της δημόσιας τηλεόρασης. "Όσο για τα υπόλοιπα...", είπε αφήνοντας ανολοκλήρωτη τη φράση του.

Στελέχη του ιταλικού κέντρου θεωρούν ότι ο Μάριο Μόντι θα δώσει την απάντησή του για το θέμα σε μερικές μέρες. Εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 30% των ψήφων, έπεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντρο-δεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι. Τα κεντρώα κόμματα συγκεντρώνουν 15%-25% των ψήφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Μπερλουσκόνι προετοιμάζει την επιστροφή του στον πρωθυπουργικό θώκο

Πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία

   Διαδώστε αυτό το άρθρο