What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

11.12.2012 | 16:23
Τελευταία ενημέρωση: 11.12.2012 | 16:29

"Φλεγόμενο ελληνικό κλίμα" προβλέπουν οι περιβαντολλόγοι

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το κλίμα της Ελλάδας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την CLIMRUN και στο οποίο συμμετείχε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα,οι ημέρες καύσωνα πενταπλασιάζονται, φτάνοντας τις 30 ετησίως και σαν συνέπεια τα δάση θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητας πυρκαγιάς. Ανάλογα ήταν τα συμπεράσματα αντίστοιχης έρευνας, η οποία είχε διενεργηθεί το 2009 και η οποία συμπεράνει ότι μέχρι το 2020, οι κάτοικοι των περιοχών, Θεσσαλονίκης, Λαμίας, Πάτρας και Λάρισας θα ζουν υπό συνθήκες καύσωνα( πάνω από 35 βαθμούς) για περισσότερες από 20 ημέρες το χρόνο.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν:

- Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.

- Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημ.) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημ.) την περίοδο 2071-2100.

- Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.

- Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.
«Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις επιβάλλουν την ενεργό μέριμνα της Πολιτείας, η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με καλύτερα συντονισμένες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις» αναφέρει η υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς κυρία Εύη Κορακάκη.

Το πρώτο βήμα άμυνας για τις μεσογειακές χώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής των δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

- Η δημιουργία ισχυρών εργαλείων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών τόσο ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό περιβάλλον όσο και ως προς την προληπτική δασοπροστασία.

- Η οργάνωση και λειτουργία ενός συστήματος απογραφής και παρακολούθησης των δασών, το οποίο να περιλαμβάνει την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, καθώς και την απογραφή και παρακολούθηση: των αποθεμάτων άνθρακα, της υγείας των οικοσυστημάτων, της κατάστασης διατήρησής τους και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

- Η προώθηση ορθής και αειφορικής δασικής διαχείρισης.

- Η άμεση θωράκιση των πολυτιμότερων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, με την κατά προτεραιότητα εφαρμογή μέτρων διαχείρισης και πρόληψης στα δάση του δικτύου NATURA 2000 και την ουσιαστική ενίσχυση των αρμόδιων φορέων.

«Η διαδικτυακή αυτή εφαρμογή επιτρέπει στον ενεργό πολίτη αλλά και στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να επικεντρωθούν στις περιοχές ενδιαφέροντός τους και να δουν με λεπτομέρεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο επιλογής τους», στις περιοχές ενδιαφέροντός τους και να δουν με λεπτομέρεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο επιλογής τους», λέει ο υπεύθυνος ερευνητής για το πρόγραμμα CLIMRUN από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος. 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αυτεπάγγελτη έρευνα για το διεθνές «ρεζιλίκι» σε βάρος της συζύγου του Λουίς Κάρλος
  2. Έρευνα για το θρησκευτικό κολέγιο στη Μια Μηλιά και παρέμβαση Ακιντζί
  3. Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί - Πειθαρχική έρευνα για την κατάθεσή τους
  4. Μέσι: «Αγόρασε» νησί στο Ιόνιο [pics]
  5. Βαρύ κλίμα στην τελευταία Γ.Σ. των «Κυπριακών Αερογραμμών» και τα απομεινάρια μιας εκκαθάρισης
  6. Κλίμα πολέμου στα Ίμια - Τουρκικά πλοία κύκλωσαν τη βραχονησίδα