What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

11.12.2012 | 16:56
Τελευταία ενημέρωση: 11.12.2012 | 18:14

Χαρτοπόλεμος χρεογράφων – ομολόγων στην θεσμών- Απαντήσεις ζητούν οι επενδυτές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Ανταλλαγή αξιογράφων με Κυβερνητικά ομόλογα θα προτείνει η επιτροπή Θεσμών στην Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

- Επεισοδιακή συνεδρία της επιτροπής θεσμών

-Προσπάθειες καταβάλλουν οι τράπεζες για τα αξιόγραφα

-Έρευνες διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Θεσμών ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών να επαναφέρουν πρόταση που έγινε ήδη προς την Τρόικα για ανταλλαγή μη μετατρέψιμων αξιογράφων με κυβερνητικά ομόλογα που διαθέτει ήδη η Λαϊκή Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της.

Η συνεδρία της Επιτροπής, η οποία εξέταζε αρχικά το θέμα γενικά της λειτουργίας των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος διακόπηκε για 15 λεπτά λόγω του μεγάλου θορύβου που προκαλούσαν οι διαδηλωτές - κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι είχαν εισβάλει στο αίθριο της Βουλής, φώναζαν και χτυπούσαν τα παράθυρα με τους εκπροσώπους τους να εκφράζουν αδυναμία να τους ελέγξουν.

Η Επιτροπή συνέχισε τη συνεδρία για ακόμη 20 λεπτά επικεντρώνοντας τη συζήτηση στα αξιόγραφα, αφού οι διαμαρτυρόμενοι μετά από παραστάσεις των εκπροσώπων τους που παρευρίσκονταν στη συνεδρία, εξήλθαν από το κτίριο της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι θα συνεχίσει τη επεξεργασία των απαντήσεων μαζί με τη Γραμματεία της Επιτροπής για διευκόλυνση του έργου της Βουλής όταν θα συνέλθει εκ νέου μετά τις εκλογές. Ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής όπως επιτραπεί να συνεδριάσει η Επιτροπή ακόμη μία ή δύο φορές παρά το γεγονός ότι η Βουλή θα έχει σταματήσει τις εργασίες της λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) Δήμητρα Καλογήρου, ενημέρωσε ότι δύο έρευνες διενεργούνται για τις ευθύνες των τραπεζών ως προς τα ελληνικά ομόλογα, η μία εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα.

Προσπάθειες καταβάλλουν οι τράπεζες για τα αξιόγραφα

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής όσον αφορά συγκεκριμένα στα αξιόγραφα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή ανέφερε ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του είναι ένα από τα κύρια θέματα που προσπαθεί να επιλύσει. Μία πρόταση για ανταλλαγή των ομολόγων με δάνεια, είπε, δυστυχώς προσέκρουσε στις απαιτήσεις της Τρόικας. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, στις πρόνοιες του μνημονίου που έχουν δημοσιευθεί συμπεριλαμβάνεται πρόνοια που επιτρέπει την μετατροπή των μετατρέψιμων αξιογράφων σε μετοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπρή υπάρχει στο τραπέζι εισήγηση όπως η διάρκεια τους είναι 5 χρόνια και όπως προστεθεί 4% πάνω στην ονομαστική αξία των χρεογράφων, σημειώνοντας ότι η Τρόικα επιτρέπει μόνο ως 10%. Δηλαδή, το 4% φτάνει το 18 - 20% σε σημερινές αξίες, εξήγησε. Ανέφερε επίσης ότι δίδεται από την Τρόικα η ευχέρεια αν η αποζημίωση είναι υπό τύπο μετοχών τότε να δίδεται επιπρόσθετα 30% της ονομαστικής αξίας των αξιογράφων. Παράλληλα, ο κ. Κυπρή σημείωσε ότι ο μεγάλος όγκος των αξιογράφουν που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου είναι μετατρέψιμα. «Τα μη μετατρέψιμα είναι πολύ μικρά», είπε.

Τρομερή προσπάθεια καταβάλλει και η Λαϊκή Τράπεζα προς επίλυση του θέματος, το οποίο στην περίπτωσή της αφορά στη μεγάλη του πλειοψηφία τα μη μετατρέψιμα αξιόγραφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Τάκη Φειδία. Υπενθύμισε τους Βουλευτές ότι η Λαϊκή έχει από το Μάιο ενταχθεί σε κρατική στήριξη. Η Λαϊκή, είπε, έχει καταθέσει «πολλαπλές εισηγήσεις» στην Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και την Τρόικα, αλλά «δεν έχουμε καμία ένδειξη από την Τρόικα», ακόμη. Ανέφερε επίσης ότι η οποιαδήποτε πρόνοια θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση και θα πρέπει να υιοθετηθεί σχετική νομοθεσία από τη Βουλή.

Ο Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είναι σε επαφή με τις τράπεζες για επίλυση του θέματος, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει καταστεί σαφές είναι ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι εντός των πλαισίων των κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες ενισχύσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών όπως κατατεθεί στην Επιτροπή η πρόταση του Υπουργείου για τα αξιόγραφα προς την Τρόικα καθώς και η κατάληξη των συζητήσεων της διαπραγμάτευσης που έγινε. Την ίδια ώρα κάλεσε Υπουργείο και Κεντρική όπως επαναφέρουν ενώπιον της Τρόικα την πρόταση για ανταλλαγή των μη μετατρέψιμων αξιογράφων με κυβερνητικά ομόλογα τα οποία ήδη διαθέτει η Λαϊκή στο χαρτοφυλάκιο της, αφού προηγούμενη παρόμοια πρόταση που αφορούσε γενικά την ανταλλαγή τους με κυβερνητικά δεκαετή ομόλογα και 4,5% δεν έγινε αποδεκτή από τους διεθνείς δανειστές λόγω επιβάρυνσης κατά 1,2 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Έρευνες διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Δύο έρευνες `τρέχουν` από πλευράς Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου όσον αφορά στις ευθύνες κυπριακών τραπεζών και στελεχών τους για την παροχή ψευδών πληροφοριών ή παραπλανητικών στοιχείων για τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου, η μία εκ των οποίων αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ελέγχου η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου.

Η κ. Καλογήρου απαντούσε σε γραπτά ερωτήματα που είχαν τεθεί από Βουλευτές σε προηγούμενη συνεδρία και διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με βάση τους νόμους να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις είτε στον εκδότη (την τράπεζα) ή και στο κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αν θεωρηθεί ότι έχουν παραβιαστεί οι πρόνοιες της νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι η παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων συνιστά ποινικό αδίκημα για το οποίο η ΕΚ μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο Γενικό Εισαγγελέα. Όσον αφορά στα διοικητικά πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν αυτά κυμαίνονται μεταξύ 340 χιλιάδες και 700 χιλιάδες ευρώ. Την ίδια ώρα με την ολοκλήρωση της έρευνας, ο κάθε επενδυτής μπορεί να πάρει τη δικαστική οδό χρησιμοποιώντας το πόρισμα ως τεκμήριο για την υπόθεσή του.

Όσον αφορά στο θέμα των αξιογράφων, η εκπρόσωπος της ΕΚ ανέφερε ότι σε τρεις συσκέψεις ανωτάτου επιπέδου των εποπτικών αρχών και συγκεκριμένα στην 12η Νοεμβρίου 2010, τη 29η Μαρτίου 2011 και την 17η Ιουνίου 2011, η ΕΚ έθεσε το θέμα των αξιογράφων στην Κεντρική. Το θέμα είχε εξαρχής να χειριστεί η Κεντρική, η οποία και έστειλε στις 19 Ιανουαρίου 2011 εγκύκλιο προς τις τράπεζες για τις πρακτικές που ακολουθούσαν στην προώθηση αξιογράφων, καθώς και επιστολή προς την ΕΚ πως θα συνεχιστεί η εξέταση του θέματος κατά τις επιθεωρήσεις που θα διενεργούσε στις τράπεζες. Στην τελευταία σύσκεψη η Κεντρική ενημέρωσε ότι διενεργήθηκε έλεγχος στους φακέλους των τραπεζών και πως εκ πρώτης όψεως δεν είχε βρεθεί οτιδήποτε που συνηγορούσε με παράνομη προώθηση των προϊόντων.

Η κ. Καλογήρου, ανέφερε επίσης ότι η ΕΚ απέστειλε στην Κεντρική όλες τις καταγγελίες που έλαβε έκτοτε καθώς και στις τράπεζες. Όπως είπε οι τράπεζες υποχρεούνται να διερευνήσουν την κάθε καταγγελία ξεχωριστά και να απαντήσουν στον παραπονούμενο.

Επίθεση Συλλούρη

 «Η εκδήλωση των ενδιαφερομένων για τα αξιόγραφα παρεμπόδισε με τρόπο απαράδεκτο την λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών, έδειξε - κατά την άποψή μου - αχαριστία εκ μέρους τους γιατί η Επιτροπή ανάδειξε το θέμα όταν οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν πάρει ‘χαμπάρι’ τι έπαθαν, έχει καταφέρει να βγάλει πορίσματα τα οποία ήταν πολύ χρήσιμα για τη διαπραγματευτική μας ομάδα με την Τρόικα», είπε..

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η συμπεριφορά των διαδηλωτών «παρεμπόδισε και την εξέταση του θέματος για τα αξιόγραφα αλλά και του θέματος του ολικού τραπεζικού συστήματος που θα τους βοηθούσε και τους ίδιους».

«Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συνεδριάσουμε άλλη φορά μέχρι τις εκλογές και ο κάθε ένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Συλλούρης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα μέσα από τα ερωτήματα σήμερα που θα ήταν βοηθητικά έστω και σ’ αυτή την τελική φάση», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μας επιτράπηκε διότι παρεμποδίστηκε η συνεδρία της Επιτροπής».

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «αν έπρεπε να διαμαρτυρηθούν έπρεπε να είχαν πάει οπουδήποτε εκτός από τη Βουλή». Δεν μπορεί, είπε, «η Βουλή να έχει την ευθύνη για λάθη και υποχρεώσεις άλλων».

Θέλουν απαντήσεις οι επενδυτές

 «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μέχρι σήμερα στήριξη των κατόχων», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φόιβος Μαυροβουνιώτης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να συγκρατούμε πλέον τα μέλη μας, η σημερινή αντίδραση στρέφεται προς τις τράπεζες, την Κεντρική και το Υπουργείο Οικονομικών».

Είπε επίσης ότι οι επενδυτές είναι «στα πρόθυρα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των αγωγών αυτό είναι το επόμενο βήμα», καθώς και ότι οι επενδυτές θα αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ήταν το μήνυμα που απέστειλε και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Μιχάλης Ολύμπιος είπε ότι η οργή του κόσμου έχει ξεχειλίσει. Η πολιτεία, πρόσθεσε, «οφείλει να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και απαιτήσεις του κόσμου που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του πλέον και προς το κράτος και προς τους θεσμούς».

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ:

- Μαινόμενοι ταύροι οι κάτοχοι αξιόγραφων/Εισέβαλαν με άγριες διαθέσεις στο κτίριο της βουλής

-Σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το ελληνικό χρέος-Αισιοδοξία από την επαναγορά ομολόγων

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  3. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]
  4. Έσοδα €5,76 εκατ. από την έκδοση κυπριακών 6ετών ομολόγων
  5. Αντλήθηκαν €5,25 εκατ. σε ομόλογα φυσικών προσώπων
  6. Fitch: Στην κατηγορία των «σκουπιδιών» διατήρησε το αξιόχρεο των τουρκικών κρατικών ομολόγων