What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

11.12.2012 | 18:17
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 10:46

Αυτολιβανίζεται η Κυβέρνηση για τα "καλά" της οικονομίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


 

Πρέπει να προωθηθεί άμεσα η ανάπτυξη έτσι ώστε η κυπριακή οικονομία να ωθηθεί το συντομότερο δυνατό σε σταθερότητα και ανάκαμψη δήλωσε στην γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ ο Δημήτρης Χριστόφιας

 

Προέχει άμεσα να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της κρίσης ως προτεραιότητα υψίστης σημασίας, λαμβάνοντας διορθωτικά μέτρα για προστασία του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος της Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία του στην 85η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, που ανέγνωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως "διανύουμε μια περίοδο ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά και ειδικά στην Ευρωζώνη, με αρνητικές επίσης επιπτώσεις στις επιδόσεις των επιχειρήσεων, στα δημόσια οικονομικά και γενικά στο βιοτικό επίπεδο των λαών και η χώρα μας δεν μπορούσε να αποτελεί και δεν αποτελεί εξαίρεση".

Ανέφερε ότι η Κύπρος επηρεάστηκε κυρίως λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και γενικά στην ελληνική οικονομία.

Υπενθύμισε τις αναφορές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας σε πρόσφατη συνέντευξη του σε κυπριακή εφημερίδα πως «οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους που οδήγησαν την Ελλάδα. Για να είμαστε ειλικρινείς – είπε - η ελληνική κρίση χρέους πέρασε από τις κυπριακές τράπεζες και στην Κύπρο. Δυστυχώς η ζημιά μεταδόθηκε από εμάς».

Ταυτόχρονα, είπε ο Πρόεδρος, πρέπει να προωθηθεί άμεσα η ανάπτυξη έτσι ώστε η κυπριακή οικονομία να ωθηθεί το συντομότερο δυνατό σε σταθερότητα και ανάκαμψη.
"Το θέμα της οικονομίας και η διατήρηση ενός καλού βιοτικού επιπέδου του λαού μας αποτελούν εθνικό θέμα και ευθύνη όλων. Πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές, να διαμορφωθεί ένα ακόμα πιο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον με κατάλληλο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και να αναβαθμισθούν και να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι διαθέσιμοι πόροι", πρόσθεσε.

Έχουμε ενισχύσει στοχευμένα, συνέχισε, τη λειτουργία του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) με ήδη υπολογίσιμα αποτελέσματα. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη Κύπρο θα είναι καθοριστικός παράγοντας που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο παρόν στάδιο η οικονομία μας, ανέφερε, η ταχεία αδειοδότηση και υλοποίηση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας είναι επιτακτική ώστε να δοθεί ώθηση για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, μέσα στα πλαίσια της Κυβερνητικής Πολιτικής για προώθηση των Στρατηγικών Επενδύσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2012, αποφάσισε τη σύσταση Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης/Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων με αποστολή την επίσπευση των διαδικασιών με σκοπό την ταχεία χορήγηση των αδειών και υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων.

Για την υποστήριξη του Μηχανισμού, σημείωσε, έχει συσταθεί αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, η οποία επιλαμβάνεται τέτοιων επενδύσεων.
Ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας επί Κυπριακής Προεδρίας, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε η νέα βιομηχανική πολιτική της ΕΕ για ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη στην οποία δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας.

Παρόλο που στη χώρα μας η οικονομία δεν είναι κατ’ εξοχή βιομηχανική, σημείωσε, εντούτοις αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της καινοτομίας.
Είπε πως το 2013 προγραμματίζεται να υλοποιηθεί ένα πρωτοποριακό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες να μεταμορφώσουν καινοτόμες ιδέες σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και μεγέθυνση της οικονομίας μας.

Τα πολλά και σημαντικά προβλήματα, ανέφερε, που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, χρειάζονται άμεσες κινήσεις οι οποίες πρέπει να σχετίζονται με την ανάπτυξη, την εξασφάλιση ρευστότητας και την οικονομική ενίσχυση.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προχωρά αποφασιστικά και στη δημιουργία υποδομών για την ενίσχυση της καινοτομίας, όπως για παράδειγμα το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο, το οποίο, μετά την τελευταία απόφαση για μείωση της έκτασης του, είναι έτοιμο προς υλοποίηση.

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζει και προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο για αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων, σημείωσε ο Πρόεδρος, περιλαμβάνεται, σειρά σχεδίων χορηγιών που χρηματοδοτούνται είτε από εθνικούς πόρους είτε και με συγχρηματοδότηση των ταμείων της ΕΕ.

"Στόχος των σχεδίων αυτών είναι μεταξύ άλλων, η ενθάρρυνση των επενδύσεων σε εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Περιλαμβάνουν επίσης την προβολή και προώθηση τους τόσο στην ντόπια αγορά όσο και στο εξωτερικό", σημείωσε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προωθούμε αποφασιστικά μέτρα και ενέργειες που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις και έχουμε θέση ως προτεραιότητες μας, την προώθηση μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στη χρηματοδότηση. Για το σοβαρό αυτό θέμα σχεδιάσαμε την δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ενίσχυση της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, και την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων για την πρόσβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην ενιαία εσωτερική αγορά.

"Ούτε παραγνωρίζουμε, ούτε υποτιμούμε τις μεγάλες επιπτώσεις της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις Μικρομεσαίες. Καταβάλλουμε προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα, για το όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη στήριξή τους", πρόσθεσε.
Στον τομέα του εμπορίου, ακόμη και το 2012, που ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η επίδοση των κυπριακών εξαγωγών κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους ήταν ικανοποιητική.

Τόσο οι συνολικές εξαγωγές όσο και οι εγχώριες παρουσίασαν οριακή αύξηση ύψους 1,8% και 2,5% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο του 2011. Επίσης, αύξηση παρουσιάζεται και στις εξαγωγές υπηρεσιών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αυξήθηκαν κατά 3,5% το 2011 σε σύγκριση με το 2010.
Στον τομέα της ενέργειας, είπε, ιδιαίτερα με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη έχουμε διανοίξει τη μεγαλύτερη προοπτική για τον τόπο σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, τη μεγαλύτερη προοπτική για τις επόμενες γενιές των Κυπρίων.

"Αυτή η εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και αποφασιστικής υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριος στόχος είναι η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο ενέργειας. Προσβλέπουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους μας και στη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για τους επιχειρηματίες του τόπου ώστε να επανέλθουμε σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης", πρόσθεσε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, έχουμε προβεί τα τελευταία χρόνια σε συστηματικές ενέργειες και δράσεις. "Σε συνέχεια της συνομολόγησης συμφωνιών με τις γείτονες χώρες για τον από κοινού καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης, βρισκόμαστε στο στάδιο σχεδιασμού συγκεκριμένων έργων που θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για τη συγκέντρωση, την επεξεργασία, τη διέλευση ή και τη διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από τη γύρω περιοχή στις διεθνείς αγορές", συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς και εντατικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του δεύτερου γύρου αδειοδότησης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη για την εγκατάσταση υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ξηρά τόσο για σκοπούς εγχώριας κατανάλωσης όσο και υγροποίησης για εξαγωγή του στις παγκόσμιες αγορές.

Σε πρώτη φάση, σημείωσε, σχεδιάζεται η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια για βιομηχανικούς και οικιστικούς σκοπούς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, αποφάσισε τη δημιουργία των απαραίτητων εκείνων υποδομών για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και εξαγωγή του στις ενεργειακές αγορές.

Ανέφερε ότι η δημιουργία του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, θα μπορεί να λειτουργεί ως κόμβος/γέφυρα για την προώθηση των εξαγωγών μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

"Αναγνωρίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο που συνεχίζει να επιτελεί το πετρέλαιο στα παγκόσμια ενεργειακά δρώμενα, ως βασικό καύσιμο σε ορισμένους τομείς, αλλά και ως εφεδρικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και την ανάγκη για διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, η Κύπρος προωθεί τη δημιουργία τερματικού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών", πρόσθεσε.

Το τερματικό αυτό, ανέφερε, θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις αποθήκευσης λειτουργικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών καθώς και εγκαταστάσεις αποθεμάτων ασφάλειας πετρελαιοειδών.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, θα διαθέτει εγκαταστάσεις για τη χρήση του ως διαμετακομιστικού σταθμού για την εμπορία πετρελαιοειδών.

"Η δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, υπό τον έλεγχο και εποπτεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο σε σχέση με το φυσικό αέριο όσο και σε σχέση με το πετρέλαιο είναι η παράμετρος που θα επιτρέψει στην Κύπρο να διαδραματίσει το ρόλο του περιφερειακού κέντρου ενέργειας", συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στα υπό αξιολόγηση έργα, όπως λόγου χάρη τον υποθαλάσσιο αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας και τον αγωγό φυσικού αερίου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας αποτελούμενες από τεχνοκράτες και από τις τρεις χώρες επιφορτισμένες με το καθήκον της εξέτασης των έργων αυτών στη λεπτομέρεια τους.

Σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Πρόεδρος είπε πως η Κύπρος εφαρμόζει σήμερα ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

"Μέχρι το 2020, εκτιμάται ότι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας οι ΑΠΕ θα συνεισφέρουν σε ποσοστό 16% στον ηλεκτρισμό, 23,5% για ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη και 4,9% στις μεταφορές. Μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει καταφέρει να υπερκαλύψει τους υποχρεωτικούς της στόχους μέχρι και το έτος 2014", επεσήμανε.

Σε σχέση με τον τουρισμό, ο Πρόεδρος είπε πως το 2012, οι αφίξεις περιηγητών στην Κύπρο καταγράφουν αύξηση της τάξης περίπου του 4% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ενδέχεται να ανέλθουν, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σε 2.47 - 2.48 εκατομμύρια σε σχέση με 2.39 εκατομμύρια το 2011.

Ακόμη πιο βελτιωμένα είναι τα αποτελέσματα, σημείωσε, για τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία αναμένεται να σημειώσουν αύξηση της τάξης του 9% - 10%, λόγω και της αύξησης στη μέση δαπάνη ανά περιηγητή.

Αναφερόμενος στη ρωσική αγορά, είπε ότι παρουσιάζει αύξηση πέραν του 43% για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, με τις αφίξεις των Ρώσων τουριστών να ξεπερνούν τις 460.000. Οι υπό αναφορά επιδόσεις της ρωσικής αγοράς, δεικνύουν, μεταξύ άλλων, σημείωσε, ότι έχουν καρποφορήσει και οι προσπάθειες για πιο ισορροπημένη κατανομή των αφίξεων και λιγότερη εξάρτηση από την κύρια αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Αυτά τα αποτελέσματα δεν προέκυψαν από το πουθενά. Προέκυψαν με το σωστό σχεδιασμό και τη σκληρή δουλειά της Κυβέρνησης", πρόσθεσε.

Είπε πως τα θετικά αποτελέσματα του τουρισμού εν μέσω κρίσης, δεικνύουν την ανάγκη να συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε συλλογικά τον τομέα με αφοσίωση, με προσοχή και προπάντων σκληρή δουλειά, διατηρώντας τον τουρισμό ψηλά στον πίνακα των προτεραιοτήτων μας, πάντα σε στενή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και όλων των άλλων εταίρων.

"Οι εξαιρετικές προοπτικές που δημιουργήσαμε σε σχέση με το Φυσικό Αέριο, η σημαντική αύξηση του τουρισμού σε τόσο δύσκολες συνθήκες, η ενίσχυση του εμπορίου εν μέσω οικονομικής κρίσης και οι στρατηγικές αλλαγές σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην προπαγάνδα περί ανικανότητας της Κυβέρνησης και στην προσπάθεια μηδενισμού των πάντων. Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συσσωρεύει η πρωτόγνωρη οικονομική και τραπεζική κρίση στον τόπο. Μέσα σε αυτές όμως τις τόσο αντίξοες συνθήκες έχουμε καταγράψει και επιτυχίες και πολύ πιο σημαντικό έχουμε δημιουργήσει τη δυνατότητα, τις προοπτικές για να βγούμε από αυτή την κρίση", είπε ο Πρόεδρος.

Η Κυβέρνηση, κατέληξε, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΚΕΒΕ στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου, θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία μαζί του και θα βρίσκεται δίπλα στον εμποροβιομηχανικό κόσμο, σταθερός συμπαραστάτης για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ:

- Χαρτοπόλεμος χρεογράφων – ομολόγων στην θεσμών- Απαντήσεις ζητούν οι επενδυτές

- Σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το ελληνικό χρέος-Αισιοδοξία από την επαναγορά ομολόγων

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. To Εcofin έβγαλε 8 χώρες από τη «μαύρη λίστα » των φορολογικών παραδείσων
  2. Μιλτιάδης Νεοφύτου: Απέσυρε την αγωγή - Χριστόφιας: Δεν υπήρξαν ανταλλάγματα [vid]
  3. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  4. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
  5. Ο Μιλτής αποσύρει την αγωγή του κατά Χριστόφια - «Δεν πρόκειται για εξώδικο διακανονισμό»
  6. «Μπούκαρε» σε αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού ουρλιάζοντας «Εν ο Χριστόφιας που με κατέστρεψε...»