What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

11.12.2012 | 21:16
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 10:49

Εύσημα στην Κύπρο απο τις Βρυξέλλες για έρευνα-καινοτομία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων στον τομέα της έρευνα του διαστήματος και της καινοτομίας κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε..

Θέματα έρευνας, καινοτομίας και διαστήματος ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες, του οποίου προήδρευσε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, η οποία υπογράμμισε ότι η Προεδρία έχει πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε για το φάκελο της έρευνας και καινοτομίας.

Η κ. Μαύρου εξέφρασε ικανοποίηση από τη θετική κατάληξη που είχε συζήτηση με τους Υπουργούς για το Ειδικό Πρόγραμμα εφαρμογής του Ορίζοντα 2020, η οποία κατέληξε στην αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης της Κυπριακής Προεδρίας και στην υιοθέτηση «Μερικής Γενικής Προσέγγισης».

Η κ. Μαύρου ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της στην Κύπρο και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες για τις «τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν αυτό το εξάμηνο, οι οποίες απέφεραν σημαντικές επιτυχίες» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επερχόμενη Ιρλανδική Προεδρία.

Η Επίτροπος για την Ερευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη Μόιρα
Γκέγκεν-Κουίν εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Κυπριακή Προεδρία ιδιαίτερα στους δύο Υπουργούς στον τομέα της έρευνας, Σταύρο Μαλά και Ελένη Μαύρου.

Επίσης, είπε ότι η Προεδρία, μέσω των λειτουργών τόσο στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ όσο και εκείνων στη Λευκωσία έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων στον τομέα της έρευνας.

Στις δηλώσεις της, η κ. Μαύρου εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την έκβαση της συζήτησης για την Στρατηγική Ατζέντα Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), στην οποία κατέληξαν επίσης σε Μερική Γενική Προσέγγιση, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέων Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας του ΕΙΤ.

«Πολύ σημαντική θεωρείται επίσης η υιοθέτηση των Συμπερασμάτων Συμβουλίου για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, εφόσον περαιτέρω πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα προϋποθέτει και δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας μέχρι το 2014», είπε.

Επιπρόσθετα, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι διεξήχθη μια παραγωγική συζήτηση με τους Υπουργούς για το θέμα της διεθνούς συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα κύρια σημεία της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, και οι τοποθετήσεις και εισηγήσεις που αναφέρθηκαν θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Εξίσου εποικοδομητική ήταν και η ανταλλαγή απόψεων που είχαν οι Υπουργοί με τους Υπουργούς και τον Επίτροπο Tajani για το θέμα της βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), κάτι που θα συμβάλει στην προώθηση μιας πιο ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το διάστημα.

Η κ. Μαύρου αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχίες της Προεδρίας στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου.

«Θα πρέπει να ομολογήσω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τα επιτεύγματα της Προεδρίας μας αυτό το εξάμηνο, καθώς έχουμε επιτύχει σε όλους τους στόχους που είχαμε αρχικά θέσει για τον φάκελο της έρευνας και καινοτομίας», είπε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Προεδρία έχει επιτύχει στον πρωταρχικό στόχο της που ήταν η διαπραγμάτευση του προγράμματος Ορίζοντας 2020, αφού κατάφερε να καταλήξει σε Μερική Γενική Συμφωνία σε 4 σημαντικές νομοθετικές προτάσεις του προγράμματος: δύο σήμερα και δύο συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου, για τον τροποποιημένο Κανονισμό για το ΕΙΤ και για τους Κανόνες Συμμετοχής και Διάδοσης του προγράμματος Ορίζοντας 2020.

«Το μεγάλο αυτό επίτευγμα προσθέτει σημαντική δυναμική στην μετέπειτα προσπάθεια του Συμβουλίου της Ε.Ε. να διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολόκληρο το πακέτο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και τα αρχικά χρονικά πλαίσια που τέθηκαν για την περίοδο αυτής της διαπραγμάτευσης», σημείωσε.

Η κ. Μαύρου ανέφερε ακόμη ότι η Προεδρία πέτυχε να υλοποιήσει και τις υπόλοιπες δύο προτεραιότητες που είχε θέσει, που ήταν η επίτευξη προόδου τόσο στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας όσο και στη διεθνή συνεργασίας της Ε.Ε. στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία.

Για το πρώτο έχουν υιοθετηθεί Συμπεράσματα Συμβουλίου τα οποία περιέχουν σημαντικές πρόνοιες εφαρμογής μέτρων για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας μέχρι το 2014.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ:

- Το είπε και ο… Αντώνης – Φταίνε οι τράπεζες επαναλαμβάνει ο Χριστόφιας

- Χαρτοπόλεμος χρεογράφων – ομολόγων στην θεσμών- Απαντήσεις ζητούν οι επενδυτές

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί - Πειθαρχική έρευνα για την κατάθεσή τους
  2. Έρευνα Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την εκχώρηση οικοπέδου-«φιλέτο» σε γιο Δημ. Συμβούλου του ΔΗΣΥ
  3. Έντονος προβληματισμός των Αστρονόμων αν είναι από εξωγήινους οι μυστηριώδεις ταχείες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων
  4. Ζητούν έρευνα για ποινικά αδικήματα Αρχιεπισκόπου
  5. «Βόμβα» από το συνεργαζόμενο με τη NASA Kυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος: «Λάβαμε όντως ύποπτα σήματα από το διάστημα»
  6. Κύπρος και Ελλάδα... στο διάστημα! Εκτοξεύεται το 2018 ο δορυφόρος Hellas Sat 4