What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

12.12.2012 | 15:22
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 15:57

Ψήφισαν άρον-άρον τα μνημονιακά νομοσχέδια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Υπό το κλίμα διαδηλώσεων, ξυλοδαρμών και συλλήψεων έξω από την Βουλή, αλλά και λόγω της πίεσης χρόνου οι βουλευτές ψηφίσαν άρον- άρον ομόφωνα τα μνημονιακά νομοσχέδια.

Τα νομοσχέδια αφορούν  περικοπές, φορολογίες, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος καθώς και άλλα που αποτελούν προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση.

Τρία νομοσχέδια που προέβλεπαν περικοπές επιδομάτων μάνας, τέκνου και φοιτητών, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με την αρνητική στάση του ΚΣ ΕΔΕΚ, του Βουλευτή Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη και του ανεξάρτητου Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία καθώς και του Βουλευτή ΔΗΚΟ Αντώνη Προκοπίου και Νίκου Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ.

Η ολομέλεια της Βουλής συνέρχεται εκτάκτως στις 11 πρωί για συζήτηση και έγκριση 25 μνημονιακών νομοσχεδίων, τα οποία περιέχονται στην καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. 

Μεταξύ των νομοσχεδίων είναι και αυτό για την αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.Την περασμένη Πέμπτη η ολομέλεια της Βουλής, με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενέκρινε άλλα τρία μνημονιακά νομοσχέδια.

Το πρώτο αφορά μείωση των απολαβών και συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την μή παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, από την πρώτη Δεκεμβρίου 2012.

Τα άλλα δύο προνοούν αύξηση του ΦΠΑ από 17% σε 18% από τη 1η Ιανουαρίου το 2013 και σε 19 τοις εκατόν από τη 1η Ιανουαρίου του 2014 καθώς και του φόρου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, μπύρας, καπνού και τσιγάρων.

Έχουν υποβληθεί συνολικά τρεις τροπολογίες. Οι δύο αφορούν το νομοσχέδιο που προβλέπει τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης προτείνει όπως οι φορολογικοί συντελεστές για ακίνητα είναι 0% μέχρι 150.000, μέχρι 500.000 θα είναι 4τοις χιλίοις μέχρι 1 εκ. στο 5 τοις χιλίοις και άνω του 1 εκ. θα είναι 6 τοις χιλίοις. Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέθεσε τροπολογία για να παραμείνει σε ισχύ ο υφιστάμενος τρόπος υπολογισμού χρησιμοποιώντας τις αναπροσαρμοσμένες τιμές με βάση το δείκτη τιμών λιανικής πώλησης. Οι αντίστοιχοι συντελεστές που προτείνονται με το νομοσχέδιο είναι 0 τοις χιλίοις, 6 τοις χιλίοις, 8 τοις χιλίοις, 10 τοις χιλίοις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Περδίκης ζητά όπως διευρυνθούν οι περιπτώσεις που απαλλάσσονται από την επιβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ώστε να συμπεριλαμβάνονται οι ιδιωτικές κατοικίες, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά τεμάχια και όλα τα τεμάχια που βρίσκονται εντός του δικτύου ΦΥΣH 2000, σε ζώνες διατήρησης ή στα οποία έχουν χωροθετηθεί εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Η τρίτη τροπολογία αφορά στο νομοσχέδιο για τους φόρους κατανάλωσης, έχει υποβληθεί από τους Βουλευτές Γιώργο Βαρνάβα της ΕΔΕΚ και το Γιώργο Περδίκη και προβλέπει τη διαγραφή της επιφύλαξης που δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών να εκδίδει διάταγμα για να αναθεωρεί το ύψος του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Στάχτη και αποκαΐδια γκαράζ εξαρτημάτων στο Πέρα Χωριό Νήσου
Απίστευτο: Κινέζες εκδίδονταν έχοντας μαζί τους 2χρονο κοριτσάκι


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  2. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς και απεργίες
  3. «Εκλογές» Κατεχόμενα: Σημαντικά ονόματα εκτός «βουλής»
  4. Αποδεκτή από την Βουλή η αναπομπή του νόμου για τους χαμηλοσυνταξιούχους
  5. Έτοιμα πέντε νομοσχέδια για αναθεώρηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις
  6. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]