What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

12.12.2012 | 11:42
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 11:56

Προβόπουλος: Βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη, ο περιορισμός της ύφεσης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της στην Ευρωζώνη και να υλοποιηθεί ένα εθνικό σχέδιο για μετάβαση στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Ο Γιώργος Προβόπουλος. κατά τη Συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2012 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι η προσπάθειά πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό της ύφεσης, την επίσπευση της ανάκαμψης και την εδραίωση των προϋποθέσεων για διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Κεντρική επιδίωξη της νέας στρατηγικής είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια που δημιούργησαν τα δίδυμα ελλείμματα, εσωτερικά και εξωτερικά και να εξασφαλισθούν οι θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μια σύγχρονη, δυναμική, ευέλικτη κι ανταγωνιστική οικονομία.

Σχετικά με την επίσπευση της ανάκαμψης, κύριοι στόχοι των αλλαγών, πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως η επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η επανέναρξη της κατασκευής των οδικών αξόνων, η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, η άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.


Η πρόοδος των τελευταίων ετών

Σημείωσε, πάντως, παρά τις καθυστερήσεις, η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σημαντικούς τομείς είναι απτή και μετρήσιμη. Ενδεικτικά, ανέφερε πως η δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ την τριετία 2010-2012 εκτιμάται ότι έχει ανακτηθεί ένα μεγάλο μέρος (το 72%) της απώλειας της διεθνούς ανταγωνιστικότητας κόστους της εννεαετίας 2001-2009.

Επίσης οκ.Προβόπουλος, παρατήρησε πως, παρά τις καθυστερήσεις, η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 2,5 ετών δεν είναι αμελητέα και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις διορθωτικής προσαρμογής βασικών μεγεθών, η οποία αποτελεί την απαρχή της εξισορρόπησης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Βαρύνουσας σημασίας η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε πως η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος αποτελούν κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, καθώς η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς αυτές εκ μέρους των εγχώριων αποταμιευτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στη χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες επί της ρευστότητάς τους, καθώς θα επηρεάσει θετικά τη ροή των καταθέσεων και τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων. 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ψάχνουν στην Ελλάδα την καταζητούμενη στην Κύπρο Ρωσίδα πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
  2. Λάρνακα: Η βόλτα 24χρονου μέχρι το γραφείο courrier δεν ήταν τόσο αθώα - «Βραχιόλια» για τον φάκελο 30χρονου
  3. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  4. Νέος γύρος εντάσης στην Κριμαία μετά την ανάπτυξη επιπλέον S-400!
  5. Η ΚΤΚ προέβη σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
  6. Politico: «Μαύρα μαντάτα» για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας