What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

12.12.2012 | 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 12:44

Η Βουλγαρία λέει όχι στα Σκόπια για ένταξη στην Ε.Ε.

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Βουλγαρία απειλεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Η Βουλγαρία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που δεν πρόκειται να δεχτούν να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τηςΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Γραμματεία Τύπου του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ύστερα από τη συνάντηση του τελευταίου με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, κατά την οποία οι δύο πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν τη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

«Οι κ.κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Μπόικο Μπορίσοφ είναι κατηγορηματικοί ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά η βουλγαρική υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων και εξαρτάται από την εκτέλεση των κριτηρίων προσχώρησης, μεταξύ των οποίων θέση προτεραιότητας κατέχουν οι σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, η ενταξιακή προοπτική θα ξεκινήσει, όχι με προπαγάνδα και 'καμπάνιες μάρκετινγκ', αλλά με ουσιαστικές ενέργειες εμπέδωσης των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη 'Μακεδονία'. Για να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή, η Βουλγαρία πρότεινε στη 'Μακεδονία', οι δύο χώρες να υπογράψουν Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας που να στηρίζεται στις αρχές της Διακήρυξης του 1999, να φτάσουμε σε συνεννόηση για εορτασμό από κοινού των προσωπικοτήτων και των επετείων της κοινής ιστορίας μας όπως και να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η αποκατάσταση των ιστορικών γεγονότων» καταλήγει η ανακοίνωση της βουλγαρικής Προεδρίας.

Μέσω της παραπάνω ανακοίνωσης παίρνει επίσημη μορφή η άρνηση της Σόφιας να ανάψει το «πράσινο φως» στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, κάτι που είχε αφήσει να διαφανεί ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ μετά την πρόσφατη συνάντησή του, στη Σόφια, με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο της Ένωσης Στέφαν Φούλε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολάι Μλαντένοφ κατέστησε σαφές ότι, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλγαρίας για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων, η ΠΓΔΜ πρέπει να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου και του κριτηρίου της καλής γειτονίας.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ και άλλα βουλγαρικά ΜΜΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα της Σόφιας πως η απόφαση σχετικά με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ θα λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά κριτήρια, τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής και τη θέση της Βουλγαρίας.

«Για τη Βουλγαρία είναι σημαντικό να γίνει πράξη αυτό, για το οποίο εμείς επιμένουμε εδώ και χρόνια να δούμε σαν πρακτικό αποτέλεσμα: η έμφαση να δοθεί στις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρας μας, να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η καθημερινή αυτή παρενόχληση, την οποία η βουλγαρική κοινωνία αναγκάζεται να δέχεται από τους γείτονες μας. Όλα αυτά δεν ευνοούν με κανένα τρόπο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας ούτε εντάσσονται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών» δήλωσε στη ΒΝΡ ο κ. Μλαντένοφ.

Αφού επισήμανε ότι οι Βρυξέλλες δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση στις θέσεις της Βουλγαρίας, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Κανένας δεν έχει συμφέρον, η 'Μακεδονία' να είναι σε απομόνωση και να πάει προς τα πίσω. Όλοι θέλουμε να πάει μπροστά, αλλά αυτό σημαίνει πως η χώρα αυτή θα πρέπει να τηρεί σχολαστικά τις δεσμεύσεις της».

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη Δυτική Βουλγαρία, την λεγόμενη και 'Μακεδονία του Πιρίν' διαβιούν βούλγαροι υπήκοοι με 'μακεδονική' όμως συνείδηση, κατά την βουλγαρική ορολογία αποκαλούνται 'ψευτομακεδόνες' και οι οποίοι πριν μερικούς μήνες είχαν αναρτήσει σημαία της ΠΓΔΜ σε δημαρχείο, την οποία και κατέβασαν κατόπιν επεισοδίων βούλγαροι αστυνομικοί. Άλλο σημείο τριβής, όπως και με την Ελλάδα άλλωστε, αποτελεί το ζήτημα της κλοπής, πλαστογράφησης και παραποίησης ιστορικών παρακαταθηκών και στοιχείων που παραδοσιακά ανήκαν στο Βουλγαρικό έθνος.

Η Βουλγαρία με την σειρά της έχει πολλάκις εκφράσει την άποψη πως οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα βουλγαρικό φύλο το οποίο, λόγω της ύπαρξης της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, είχε διαφοροποιηθεί πολιτικά.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο