What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

12.12.2012 | 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 13:20

Το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο πακέτο στήριξης τραπεζών… στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σύγκρινε το πακέτο στήριξης των τραπεζών μας με αυτό που δόθηκε στις τράπεζες της Ινδονησίας το 1997 ενώ είπε πως στον τραπεζικό τομέα θα υπάρξουν διεξοδικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να γίνει πιο μικρός και προσαρμοστικός.

Το 1997 η Ινδονησία έλαβε το μεγαλύτερο, πακέτο στήριξης για τις τράπεζες της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Σήμερα όπως αναλύει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας η Κύπρος χρειάζεται το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης μετά την Ινδονησία, για τις τράπεζες της.

Παρόλαυτα ο Κύριος Δημητριάδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα βγουν πιο ενδυναμωμένοι από την παρούσα οικονομική κρίση.

Σε ομιλία σε συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανικός Σύνδεσμος Τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «ο Κύπριος φορολογούμενος είναι τώρα αντιμέτωπος με ένα πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες που μπορεί να φθάσει τα 10 δις ευρώ, ποσό που είναι ίσο με το 50% του ΑΕΠ της Κύπρου».
Ως ποσοστό στο ΑΕΠ, πρόσθεσε, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης τραπεζών που δόθηκαν ποτέ, μόλις δεύτερο μετά το πακέτο στήριξης των τραπεζών της Ινδονησίας το 1997».

Ο κ. Δημητριάδης περιγράφοντας την κατάσταση, είπε πως τα δημόσια οικονομικά έχουν επίσης επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία λίγα χρόνια. Παρόλο όμως την οικονομική ενίσχυση ύψους των τραπεζών από το κράτος, 1.8 δις ευρώ, το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 83,3% του ΑΕΠ, και παραμένει κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Διοικητής σημείωσε πως αυτό που έχει επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά ήταν οι διαδοχικές υποτιμήσεις των Οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι είχαν από καιρό αναγνωρίσει τη μεγάλη επιβάρυνση που θα επέβαλλαν οι Τράπεζες στα δημοσιονομικά, υπό το φως της έκθεσης τους στην ελληνική αγορά, και η οποία ανερχόταν πάνω από το 140% του ΑΕΠ της χώρας.

Η αποδυνάμωση των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών έχει επίσης συμβάλει στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και οι σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης που έγιναν κατά το τελευταίο έτος δεν έχουν καταφέρει να διορθώσουν το υπερβολικό έλλειμμα.

Κατά τον Πανίκο Δημητριάδη στο προσχέδιο του Μνημονίου, η Τρόικα αναγνωρίζει ότι ο τραπεζικός τομέας έχει εκτενώς επηρεαστεί από τη γενικότερη κρίση στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα μέσω της έκθεσής του στην Ελλάδα. Αναφέρεται, επίσης, ότι πολλά από τα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στο εσωτερικό και σχετίζονται με την υπερέκθεση στην αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα των πρακτικών χαμηλού ρίσκου των τραπεζών και του κενού του εποπτικού πλαισίου.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει το θέμα των ευθυνών των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούσαν, όπως είπε να είχαν κάνει περισσότερα για να περιορίσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα και τις υπεράκτιες επεκτάσεις. Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν πολλά περισσότερα για να χειριστούν τα χαρτοφυλάκια δανείων στην εγχώρια αγορά.

Οσον αφορά στο δημόσιο χρέος, ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε πως αναμένεται να ανέλθει στο 86% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, το οποίο περιλαμβάνει και την κρατική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας ύψους 1.8 δις. Ανέφερε, αλλού, ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,4% το 2012 ενώ το 2013 και 2014 η συρρίκνωση θα είναι μεγαλύτερη λόγω της υπογραφής του Μνημονίου.

Συμπερασματικά και καταληκτικά, ο κύριος Δημητριάδης ανέφερε πως πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη συγκυρία για την Κύπρο. Ωστόσο, έκρινε ως ενθαρρυντικό, το γεγονός ότι η συμφωνία με την Τρόικα έχει επισπευτεί μέσω επίδειξης ουσιαστικής καλής θέλησης από όλες τις πλευρές, Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Κλείνοντας εξέφρασε αισιοδοξία πως η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα ανακάμψουν και θα βγουν πιο δυνατοί από την παρούσα κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Επεισοδιακές κινητοποιήσεις πολυτέκνων έξω απο τη βουλή
Οι πρωτοχρονιάτικες εκπλήξεις του Ρικ με ηχηρά ονόματα …


   Διαδώστε αυτό το άρθρο