What's hot? ΠΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ· ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ·

INFO

12.12.2012 | 13:19
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 14:15

Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τα κακώς κείμενα του ελληνικού δημοσίου και η ανεξέλεγκτη διαφθορά έδωσε ώθηση σε πολίτες να προβούν σε εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης και μάλιστα μέσω διαδικτύου.

Καινοτομία ελληνική στο πόλεμο ενάντια στη διαφθορά η δημιουργία δύο διαδικτυακών τόπων των οποίων σκοπός είναι να καταδείξουν τα κακώς κείμενα ενός διεφθαρμένου και υπό διάλυση κρατικού μηχανισμού.
Ενδεικτικές και οι ονομασίες των εν λόγω ιστοσελίδων www.edosafakelaki.org και www.teleiakaipavla.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν τις διεφθαρμένες πρακτικές διαφόρων επιτήδειων, αφορώντας κυρίως σε χρηματισμούς.
Όπως τονίζεται σε άρθρο του Χ.Κ. Τζανή για τους Southeast European Times “οι δυο αυτοί διαδικτυακοί τόποι (στην Ελληνική γλώσσα) αποσκοπούν στο να επισημάνουν μεθόδους, τοποθεσίες και τομείς που συντελείται χρηματισμός στη χώρα”. Η προσπάθεια ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και απώτερος στόχος του εγχειρήματος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του teleiakaipavla.gr, κυρία Κρυσταλλία Δρυστέλλα, είναι πέρα απ' το να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο η κοινή γνώμη σε θέματα διαφθοράς, να προβληματίσει, αλλά και να κινητοποιήσει τους ιθύνοντες, ώστε να αναλαμβάνουν άμεσα δράση προς εξάλειψη τυχόν παρατυπιών, σε δημόσιες υπηρεσίες. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αναλυτή πληροφορικής και συγγραφέα Διομήδη Σπινέλλη.
Για την δημιουργία του Edosafakelaki.org αφορμή στάθηκε μια άσχημη προσωπική εμπειρία της κυρίας Κριστίνα Τρεμόντι όταν αναγκάστηκε να καταφύγει σε νοσοκομείο του ΕΣΥ και συγκεκριμένα αυτό της Καλαμάτας, όπου παρά το επείγον θέμα που αντιμετώπιζε με την υγεία του παππού της, εισέπραξε την καθολική αδιαφορία νοσηλευτών και γιατρών.
Η απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Yale, αναγκάστηκε εν τέλει, προκειμένου να σώσει τον υπερήλικα παππού της, ο οποίος έπρεπε να εγχειριστεί άμεσα για καρκίνο του προστάτη, να δώσει το γνωστό σε όλους μας "φακελάκι" και αφού είχε πλέον 'περιηγηθεί' στη μισή Πελοπόννησο, καταλήγοντας στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Εκεί η Τρεμόντι βρήκε την ίδια κατάσταση, μέχρι που κάποιος της υπέδειξε πως για να εξυπηρετηθεί θα έπρεπε να δώσει “φακελάκι” στον γιατρό. Διακριτικά λοιπόν, 300 ευρώ, έκαναν το θαύμα τους και η διαδικασία ξεμπλόκαρε και ο παππούς της σήμερα είναι εν ζωή.

Σύμφωνα πάντως με την κυρία Δρυστέλλα πέρα από τις αρνητικές εμπειρίες γίνεται και καταγραφή και πολλών θετικών εμπειριών. Έτσι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τόσο για κοινωνική πίεση και αφύπνιση όσο και για την εμφάνιση αλληλεγγύης. Η επισκεψιμότητα των εν λόγω ιστοσελίδων έχει σημειώσει ρεκόρ 133.000 μοναδικών επισκεπτών και πάνω από 1.000 δημοσιευμένες ιστορίες συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ σε απαιτήσεις χρηματισμών. Το 60 τοις εκατό περίπου των ιστοριών που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Τρεμόντι 'έδωσα φακελάκι' έχουν να κάνουν με δημόσια νοσοκομεία, ενώ άλλες δημοσιεύσεις σχετίζονται με εξετάσεις διπλώματος οδήγησης και άδειες της πολεοδομίας.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Έξαλλος ο Παμπορίδης με τους λειτουργούς υγείας για το «ιατρείο express»: «Προτιμούν να πίνουν καφεδάκι στα καφενεία...» [vids]
  2. Δια στόματος Παμπορίδη τέλος στην περίοδο χάριτος για το κάπνισμα - Αρχίζουν τα πρόστιμα
  3. Εδικάζονται στο Ανώτατο οι εφέσεις των καταδικασθέντων στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου
  4. Η πρόταση Νικόλα Παπαδόπουλου για Νοσοκομείο Παιδιών/Εφήβων και Κέντρου Προγεννητικής Ιατρικής
  5. ΔΝΤ: Οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος της Κύπρου
  6. Σοκ! Ο σύντροφος της μάνας ανέβασε στο διαδίκτυο πορνογραφικό βίντεο με την 4χρονη κόρη της