What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

12.12.2012 | 19:13
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 19:37

Δεύτερο μάτι για την Pimco ζητά η Κυβέρνηση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Η μεθοδολογία που ακολούθησε η Pimco για να βγάλει το προκαταρτικό ποσό θα υποστεί τον έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα και από την Τρόικα.

 Σκέψεις να ζητηθεί βοήθεια από διεθνή συμβουλευτικό οίκο ώστε να βοηθήσει στην ανάλυση της μεθοδολογίας που ακολούθησε η Pimco για να καταλήξει στο προκαταρτικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάνει η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τον διαγνωστικό έλεγχο που διενεργεί η αμερικανική εταιρεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαδικασία εξέτασης της μεθοδολογίας που ακολούθησε η Pimco για να βγάλει το προκαταρτικό ποσό να κρατήσει μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου και τελικά να ανακοινωθεί απευθείας το τελικό ποσό.

Η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι η μεθοδολογία που ακολούθησε η Pimco για να βγάλει το προκαταρτικό ποσό θα υποστεί τον έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα και από την Τρόικα και "άρα αυτός ο αριθμός που έδωσε η Pimco, μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης της, θα αλλάξει".

"Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και μάλιστα σκεφτόμαστε να ζητήσουμε τη βοήθεια, εντός των ημερών, εξωτερικών συμβούλων για να μας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής υποβάλλουν "δεκάδες διευκρινιστικές ερωτήσεις για τη μεθοδολογία" που ακολούθησε η Pimco. Πρόσθεσε ότι η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποίησε για βγάλει το προκαταρτικό ποσό ένα ακραίο σενάριο και ένα βασικό σενάριο.

Πάντως, η πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην βγει ο τελικός προκαταρτικός αριθμός, προτού η Pimco ολοκληρώσει τον διαγνωστικό έλεγχο και παραδώσει την τελική έκθεση της περί τα 15 Ιανουαρίου.

Pimco αναφέρθηκε σε ποσό αλλά αυτό είναι ένας πολύ προκαταρτικός ο αριθμός που υπόκειται σε αλλαγή", είπε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι "αυτός ο πάρα πολύ προκαταρτικός αριθμός εξετάζεται από την Κεντρική Τράπεζα και από την Τρόικα".

Ανέφερε επίσης ότι "δημιουργήθηκε πάρα πολύ θόρυβος αχρείαστα, με ένα πολύ προκαταρτικό αριθμό".

Σε σχέση με το ποσό που αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση της Pimco, η ίδια πηγή περιορίστηκε να πει ότι "ήταν μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια τα οποία συνάδουν και με το (ποσό που αναφέρεται στο) μνημόνιο", δηλαδή μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξήγησε ότι η Pimco προχώρησε στην εξαγωγή προκαταρτικού αριθμού μετά από πίεση της Τρόικας και όχι γιατί ήθελε η ίδια η αμερικανική εταιρεία.

Οσον αφορά την συζήτηση του κυπριακού μνημονίου στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός για να τεθεί υπό συζήτηση "και ο μόνος αριθμός που θα υπάρχει είναι αυτός που βρίσκεται στο μνημόνιο", δηλαδή ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μέχρι 10 δισ. ευρώ.


Συγκρατημένη η Κυβέρνηση

Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η Κυβέρνηση σε σχέση με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την PIMCO, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας όμως ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Στεφάνου ρωτήθηκε πόσο αισιόδοξη είναι η Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την PIMCO.

 

«Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας που διαπραγματευόμαστε. Από τη στιγμή, όμως που ακόμα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε οτιδήποτε», είπε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό δεν το γνωρίζουμε», πρόσθεσε όμως ότι αναμένονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, καθώς όλος ο διαγνωστικός έλεγχος της PIMCO θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Εξάλλου είπε ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με την PIMCO «δεν είναι μόνο η Κεντρική Τράπεζα που το χειρίζεται», αλλά «και η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Οικονομικών», προσθέτοντας ότι υπάρχει μια στενή συνεργασία των δύο.

Συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση», ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Eurogroup, όπου θα υπάρχει συζήτηση για την Κύπρο και είπε ότι «θέλουμε να είμαστε πολύ φειδωλοί στο τι λέμε, διότι θέλουμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να πάρει το καλύτερο δυνατόν από τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Eurogroup».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει τελειώσει η διαδικασία και ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ακολούθως είπε ότι θα χρειαστεί και πάλι να υπάρξει συζήτηση στο Eurogroup και να τύχει η συμφωνία της έγκρισης των εθνικών Κοινοβουλίων, όπως προνοούν οι διαδικασίες.

Σε ερώτηση αν στο Eurogroup θα συζητηθεί το ποσό των 10 δις ευρώ που αναφέρεται στο Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ποσό που τέθηκε στο Μνημόνιο έγινε για να βοηθηθεί η εργασία, προσθέτοντας ότι «πάνω σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκε και το δημοσιονομικό μέρος του Μνημονίου, μαζί με τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων».

Σκοπός, είπε, ήταν να εξασφαλιστεί το ποσό που έθετε η Τρόικα, ύψους 975 εκ. ευρώ, παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές και η κυπριακή οικονομία να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4% μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος Προσαρμογής το 2016.

Η κυπριακή οικονομία έχει υγιείς βάσεις, παρά τα διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν μέσα από τις δεκαετίες, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «μπορεί να ανταποκριθεί».

Αναφέρθηκε παράλληλα στην προοπτική της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι είναι πολλά και σημαντικά τα έργα που πρέπει να γίνουν για τις υποδομές, με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Παράλληλα είπε ότι θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Αρχής Ανθρώπινου Δυναμικού που ανεβάζει τον αριθμό σε τέσσερεις χιλιάδες.

Σημαντικό στοιχείο για την οικονομία, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, είναι και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και μείωση των επιτοκίων.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος ζητά την τιμωρία όσων ευθύνονται για το θέμα των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε «την αποφασιστικότητα και τη θέση της Κυβέρνησης, έτσι όπως τη διατύπωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του, για να υπάρξει ανάδειξη και εντοπισμός των ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μέσα από την έκθεση του στην ελληνική οικονομία και να υπάρξει επιμερισμός ευθυνών και τιμωρία».

Συμπλήρωσε ότι σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία, μετά τις ευθύνες έρχεται η τιμωρία, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα των ερευνών που διενεργεί η εταιρεία “Alvarez and Marsal” είναι στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, η έρευνα θα ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα του Γενάρη, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ ανέφερε τέλος ότι η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο όποιο ερευνητικό έργο και την ποινική διαδικασία, που είναι αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ:

- Έκτακτο Εcofin για την επίβλεψη τραπεζών συγκαλεί η Κύπρος

- «Τρίτωσαν» οι κινητοποιήσεις/Σειρά πήραν οι εκπαιδευτικοί
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο