What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

12.12.2012 | 21:42
Τελευταία ενημέρωση: 12.12.2012 | 21:48

Έφτασε η ώρα της συναίνεσης- Όλοι μαζί για το μνημόνιο δηλώνει ο Μαλάς

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Είναι πασιφανές ότι το συντριπτικό μέρος της ευθύνης για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, ανήκει στην τραπεζική κρίση, επαναλαμβάνει ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς.

Είναι η ώρα της συναίνεσης, ειδικά από πλευράς πολιτικών δυνάμεων, για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό σε σχέση με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σε ομιλία του στο Δάλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του, στην ομιλία του, ο κ. Μαλάς είπε πως είναι πασιφανές ότι το συντριπτικό μέρος της ευθύνης για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, ανήκει στην τραπεζική κρίση.

"Από την Τρόικα και τους ξένους οίκους μέχρι τον πρωθυπουργό της Ελλάδας", είπε, "είναι αντιληπτό ότι η Κύπρος βρίσκεται σε αυτό το σημείο ένεκα των τραπεζών".

Άλλωστε, συμπλήρωσε, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 86% του συνολικού μας χρέους οφείλεται στο τραπεζικό σύστημα και μόνο το 14% βαραίνει τα διαχρονικά, διαρθρωτικά προβλήματα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε ο κ. Μαλάς, μόνο στη βάση αυτής της αδιάψευστης πραγματικότητας μπορούμε να καταλογίζουμε ευθύνες και αυτά τα δεδομένα είναι που θέτουν τις εποπτικές αρχές και τον Κεντρικό Τραπεζίτη υπόλογους απέναντι στους πολίτες οι οποίοι καλούνται σήμερα να προβούν σε θυσίες.

Υπενθύμισε δε τη δέσμευσή του, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, να επαναφέρει σειρά ωφελημάτων που καταργήθηκαν για ομάδες του πληθυσμού, όπως τους πολύτεκνους. Ο κ. Μαλάς ανέφερε ακόμα ότι η ανάπτυξη είναι ο βασικός μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας, που είναι και η μόνη διέξοδος.

Πρόσθεσε πως στα επόμενα δύο χρόνια η οικονομία χρειάζεται άμεσες δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως η αύξηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με τη δημιουργία μαρίνων και καζίνων, η στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων από συγκεκριμένες χώρες μέσω της δημιουργίας Επενδυτικού Επιμελητήριου που να εδρεύει μονίμως σε αυτές τις χώρες, όπως Ισραήλ, Κίνα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Βραζιλία.

Επίσης, συνέχισε, επιβάλλεται άμεση αύξηση της επένδυσης στην καινοτομία και την έρευνα με 50 εκατομμύρια ευρώ, που θα στοχεύει στην αξιοποίηση δύο χιλιάδων νέων επιστημόνων. Τώρα είναι η ώρα των σοβαρών και υλοποιήσιμων προτάσεων, είπε ο κ. Μαλάς, και όχι των υπερφίαλων εξαγγελιών που θα ξεχαστούν την επομένη των προεδρικών εκλογών.

Περαιτέρω ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι στις άμεσες προκλήσεις βρίσκεται το ζήτημα του ύψους του επιτοκίου για το δάνειο που πρόκειται να συνάψει η Κύπρος, αφού είναι αυτό που θα καθορίσει τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Θεωρεί, είπε, σημαντικό να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, μια σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το επιτόκιο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ:

-Δεύτερο μάτι για την Pimco ζητά η Κυβέρνηση

-Λαικϊστές αποκαλεί Λιλλήκα και ΕΔΕΚ το ΑΚΕΛ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χρίστος Χρίστου: Κάποιοι θέλουν με το ζόρι να μας επιβάλουν άδικη λύση
  2. Χειροπέδες… για τις «Χειροπέδες στους Κλεφτοπολιτικάντηδες» - Συνέλαβαν τον Χάρη Αριστείδου
  3. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  4. Μαλάς: Θα εργαστώ για ενίσχυση σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος
  5. Μάχη Παπαδόπουλου – Μαλά για είσοδο στον β’ γύρο δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση του ΑΝΤ1
  6. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς