What's hot? ΑΟΖ· MARIE ELENI· ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ· ΑΤΤΙΛΑΣ·

INFO

13.12.2012 | 12:59
Τελευταία ενημέρωση: 13.12.2012 | 13:25

Υπό την σκιά του Μπερλουσκόνι διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εάν παρουσιαστεί σήμερα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Μπερλουσκόνι ή "Καβαλιέρε" θα αποτελέσει την ατραξιόν της ημέρας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στην έβδομη και τελευταία σύνοδο κορυφής από τον περασμένο Ιανουάριο ελπίζοντας να τελειώσουν με μία αισιόδοξη νότα ένα ακόμη δύσκολο έτος, διευθετώντας τα εκκρεμή θέματα για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά την ανησυχία που έχει προκαλέσει η προοπτική επιστροφής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Το κύριο ζήτημα της συγκεκριμένης συνόδου θα αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας πίσω τους, προς το παρόν τουλάχιστον, ζητήματα τα οποία απασχόλησαν προηγούμενες συνόδους, όπως η ελληνική κρίση χρέους, η ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών, αλλά και το ακανθώδες θέμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Υπό την προεδρεία του Χέρμαν βαν Ρομπάι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποπειραθούν να καταδείξουν πως μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχει προκληθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που στενάζουν από την οικονομική ύφεση και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, παρακάμπτοντας εθνικούς εγωισμούς και στέλνοντας μηνύματα ενότητας και εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να φθάσουν όμως στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευθετήσουν προηγουμένως ορισμένα καίρια ζητήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, με θέμα την εκταμίευση της δόσης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

Τη νύκτα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν, εν τέλει, σε συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, ένα θέμα διαπραγμάτευσης που εκκρεμούσε από τον Ιούνιο. Πίσω από τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας, διατυπώθηκε η βούληση των περισσοτέρων χωρών μελών της Ένωσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και όχι με τους ίδιους τρόπους ή το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Παρά κάποια σχετική πρόοδο στα ευρωπαϊκά θέματα, η χρονιά τελειώνει με μία αρνητική προοπτική που προέρχεται από την Ιταλία, μετά την αναγγελία της πρόθεσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επανακάμψει στην πολιτική ζωή της χώρας και την ανακοίνωση εν συνεχεία του Μάριο Μόντι ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, πριν από το τέλος του έτους.

Εάν μεταβεί σήμερα στην παραδοσιακή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο "Καβαλιέρε" θα είναι η ατραξιόν της ημέρας και η παρουσία του θα ρίξει μία σκιά στις εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό - Έιντε: Την λύση εμπόδισε η αδυναμία να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα και όχι το ποιο θα ήταν αυτό
  2. Συνάντηση Τσίπρα με Μογκερίνι: «Αναζητούμε δίκαιη λύση για το Κυπριακό»
  3. Στα €1,76 οι κρατικές εγγυήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2016
  4. Ομιλία ΠτΔ από Λάρνακα με εξαγγελία «κοσμογονικών» έργων υποδομής - Κανείς στο εξής δεν θα τη θεωρεί φτωχό συγγενή
  5. ΔΝΤ: Κατ' αρχήν έγκριση προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα... άνευ εκταμίευσης
  6. Έγκριση Υπουργικού αποζημίωσης 166 εκατ. στα «κουρεμένα» ταμεία Προνοίας