What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

14.12.2012 | 11:40
Τελευταία ενημέρωση: 14.12.2012 | 11:44

Το μεσημέρι ο απολογισμός του Eurogroup

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Μέχρι το μεσημέρι η συνεδρία του Eurogroup
-Κλίμα αισιδοξίας απο τον Ρομπάι
-Στουρνάρας: "Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα"
-Τα 3,4 δις θα τα πάρουμε από το ΔΝΤ
- Όλι Ρεν: "Η σημερινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα"
 -

Οι συνομιλίες του Eurogroup συνεχίζονται και σήμερα, αλλά μέχρι το μεσημέρι με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ να φέρεται να έχει ζητήσει την παύση των συνομιλιών κατά τις μεσημβρινές ώρες...επειδή παντρεύεται ο γιος του.

Πάντως, χθες, το πολυπόθητο "ναι" που περίμενε εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα ακούστηκε στο Eurogroup. Το συνολικό ποσό που θα εκταμιευθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο ανέρχεται στα 52,5 δισ. ευρώ.

"Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας".

Πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε δήλωσε κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν εκταμιευτεί 52,5 δισεκ ευρώ, με τα 49,1 δισεκ. να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα άλλα 3,5 δισεκ. από το ΔΝΤ.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Ευρωομάδας παρενέβη -μέσω τηληεδιάσκεψης- η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια δήλωσε αμέσως μετά ότι θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. του ΔΝΤ την εκταμίευση της δόσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών είπαν το ναι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του χρέους έναντι του ΑΕΠ στο επίπεδο του 124%, το 2020.

Σε αυτή τη βάση οι χώρες του Eurogroup επέτρεψαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να εκταμιεύσει ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ.ευρώ.

Η εκταμίευση θα γίνει σε διάφορες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων ύψους 34,4 δισ.ευρώ θα χορηγηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και την Δευτερα.

Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σταθερή βάση. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Χρήματα θα εισρεύσουν προς την Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα", είπε.

"Η σημερινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα", δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Όλι Ρεν, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν: "Το Eurogroup ενέκρινε και επίσημα την εκταμίευση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας μετά την οριστικοποίηση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελλάδας".

Το Eurogroup σημειώνει παράλληλα ότι "η επαναγορά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ", ενώ επιβεβαίωσε ότι "σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος , το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι στο 124% του ΑΕΠ το 2020".

Το Eurogroup υπογραμμίζει εξάλλου ότι "η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη είναι σε ετοιμότητα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσουν ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί".

"Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη βάση μιας ισχυρής δέσμευσης που έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που ήδη διεξάγονται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αισιόδοξος ο Ρομπάι
 
Στο μεταξύ σε χθεσινοβραδινή του δήλωση ο Πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Χέρμαν Βάν Ρομπάι εξήρε τις εργασίες και τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε επίπεδο eurogroup, σκιαγραφώντας τα όσα διαμείφθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.
 
Ο Χέρμαν Βάν Ρομπάι υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο δεν υπήρχε καμία εποπτική αρχή για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, μετά το καλοκαίρι η Κομισιόν είχε ήδη ετοιμάσει προτάσεις, ενώ μέσα σε διάστημα τριών μηνών, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο αποκάλυψε ότι τον Ιούνιο του 2013 θα παρουσιάσει ένα οδικό χάρτη σε τέσσερα βασικά κεφάλαια, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, και μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τα οποία θα αφορούν
 
-Τον συντονισμό μεγάλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη
-Την κοινωνική διάσταση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης
-Την σκοπιμότητα και τις λεπτομέρειες των κοινά αποδεκτών συνθηκών για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη μεταξύ κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκών θεσμών
Και τέλος μηχανισμούς  αλληλεγγύης που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των Κρατών Μελών που θα εισέρχονται σε  τέτοιου είδους συμβατικές διευθετήσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Ελεγκτικός οίκος "κοσκινίζει" τα Συνεργατικά
-Δεν βρίσκουν επενδυτή για τις Κ.Α
-Παράνομοι οι εργοδότες που δεν καταβάλουν τον 13ο  

   Διαδώστε αυτό το άρθρο