What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

14.12.2012 | 17:01
Τελευταία ενημέρωση: 14.12.2012 | 17:14

Κυπριακή Οικονομία και Μνημόνιο

Τάσος Γιασεμίδης
Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη για τον τόπο κατάσταση με τρομερά διλλήματα. Ο εκτροχιασμός των δημοσιονομικών δεικτών και η έκθεση των Κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και επισφαλή δάνεια οδήγησε την Κυπριακή οικονομία στο μηχανισμό στήριξης και στην ανάγκη σύναψης του μνημονίου.

Έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια ανάπτυξης, η οικονομία μπήκε το 2009 σε ύφεση και συνέχισε τη διολίσθηση της σε χαμηλότερα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια, με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, τα ελλείμματα και το χρέος. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στο Μηχανισμό Στήριξης του 2012 και στο 12,9% ανεργία με το 29% να είναι νέοι.
Επιπλέον η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα με την έλλειψη ρευστότητας από την αγορά και τα υψηλά επιτόκια έπνιξαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάθε προοπτική επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Πιθανή κατάρρευση τραπεζικού οργανισμού θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για τον τόπο ενώ το Κράτος θα καλεστεί να καταβάλει τις καταθέσεις μέχρι €100.000 τις οποίες έχει εγγυηθεί βάσει νομοθεσίας. Τα ποσά για κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικά. Πιθανή επιστροφή στην λίρα, παρ όλο που θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ, αφού δυνατό να προκαλούσε συστημικό κίνδυνο, θα δημιουργούσε συνθήκες αστάθειας με το δημόσιο χρέος να διπλασιάζεται. Ακόμη χειρότερες συνέπειες θα είχε το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών.
Στο Μνημόνιο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυξήσεις στο ΦΠΑ, στους φόρους κατανάλωσης, στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, μεγάλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, συντόμευση των διαδικασιών εκποίησης των εξασφαλίσεων των δανείων, αύξηση του δείχτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων, κλείσιμο ή ενοποίηση ΣΠΙ, οριζόντιες αποκοπές 3% από το 2014 πέραν των κλιμακωτών, ενώ γίνεται αναφορά ότι σε περίπτωση που υπάρξει θέμα βιωσιμότητας του χρέους η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων.
Είναι από τη μια ευχάριστο ότι έχει αφαιρεθεί η ρήτρα που προνοούσε την εφαρμογή κανόνα που να μην επιτρέπει την προσθήκη φορολογικών ελαφρύνσεων στη νομοθεσία από την άλλη εντοπίζονται αυξημένες φορολογίες είτε άμεσες είτε έμμεσες που αναμένεται να επηρεάσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Είναι απαραίτητη η γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν και πάλι να χορηγήσουν κεφάλαια στην αγορά για επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο. Και έχει επιχειρήματα τα οποία δεν αξιοποίησε όσο έπρεπε προηγουμένως. Η Κύπρος είναι ουσιαστικά το Κράτος που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, πέραν από την Ελλάδα, από την πολιτική απόφαση για απομείωση του Ελληνικού χρέους.
Παρόλο που με την ανακοίνωση του, μετά τη συνεδρία, το Eurogroup εκφράζει την αισιοδοξία του για σύντομη κατάληξη στο Κυπριακό μνημόνιο, τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται δεν είναι ξεκάθαρα με τη συνεδρία της 21ης Ιανουαρίου να κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι τότε θα είναι έτοιμη και η τελική έκθεση του οίκου που ανέλαβε το διαγνωστικό έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων των Κυπριακών τραπεζών και δείγματος των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Από το ύψος του δανείου αναμένεται να κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι στο μνημόνιο όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, η απόλυση του ωρομίσθιου προσωπικού και οι αποκοπές επιδομάτων από τους συνανθρώπους μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη για τους οποίους θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης για βελτίωση των όρων και εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων.
Τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, τουλάχιστον κατά την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γι αυτό και θα πρέπει ως χώρα να λάβουμε μέτρα ώθησης της ανάπτυξης, για γρήγορη απεμπλοκή από το μνημόνιο, όπως η παροχή κινήτρων για προσέλκυση οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και ενίσχυση του τομέα της έρευνας και καινοτομίας, η ενίσχυση της εμπορικής ναυτιλίας, η μεγιστοποίηση των ποσών που αντλούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια και η επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή υποδομών για το φυσικό αέριο και η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την εκμετάλλευση του.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Διαβάστε ακόμη

 1. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
 2. Η μετά Μοντανά εποχή, οι «άσσοι στο μανίκι» Αναστασιάδη, και οι «βιαστικοί» σύμβουλοι που ανακοίνωναν τουρκο-ισραηλινό αγωγό
 3. Ευκαιρίες για την Κύπρο από το Brexit
 4. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να διαχειριστεί την καινοτομία;
 5. Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης
Σχετικά άρθρα

 1. Βανδαλισμοί και ξήλωμα ταμπέλας στην «Αφρίκα» - Έκκληση Σενέρ Λεβέντ σε ΟΗΕ και Κυπριακή Δημοκρατία [vids, pics]
 2. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
 3. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
 4. Χριστιάνα Αριστοτέλους: Νέα μπηχτή στον Τάσο Ευαγγέλου για τη συνεργασία του με την Κωνσταντίνα Ευριπίδου [vid]
 5. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
 6. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα