What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

14.12.2012 | 17:34
Τελευταία ενημέρωση: 14.12.2012 | 18:29

Προταση ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ για να σωθούν τα σπίτια των ιδιωτών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ έχουν καταθέσει προτάσεις για την αποτροπή εκποίησης κατοικιών ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

O Βουλευτής Γιάννος Λαμάρης είπε ότι ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με στόχο να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις, όπως αυτές στην Ισπανία όπου μετά από απόφαση για εκποίηση περιουσιών τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν σε έξωση ατόμων από τις κατοικίες τους.

Όπως είπε, βασική ιδέα της πρότασης του ΑΚΕΛ είναι να προστατευθούν φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, αλλά λόγω της κατάστασης έχουν περιέλθει χωρίς δόλο σε θέση να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις δανειστικές τους υποχρεώσεις και να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Είπε ότι η πρόταση αυτή δίνει τη δυνατότητα σε άτομο να υποβάλει σε αρμόδιο Δικαστήριο αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του, είτε του συνόλου είτε μέρους των οφειλών του.

Διευκρίνισε ότι προτού καταφύγει ένα άτομο στο αρμόδιο Δικαστήριο, θα πρέπει να προχωρήσει σε εξωδικαστική προσπάθεια ρύθμιση μέσα από τον υφιστάμενο Φορέα Επίλυσης Εξώδικων Διαφορών. Εάν και εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση, ο Φορέας θα υποχρεούται να εκδώσει βεβαίωση στον ενδιαφερόμενο ότι έγιναν οι προσπάθειες εξώδικης ρύθμισης, έτσι ώστε το άτομο αυτό να μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο Δικαστήριο.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι στην πρόταση νόμου θα υπάρχουν περιορισμοί καθώς δεν θα μπορεί κάποιος να προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία για χρέη που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο πριν την αίτησή του, ενώ δεν θα επιτρέπεται η προσφυγή για χρέη που προήλθαν από αδυναμία πληρωμής φόρων, τελών ή οποιωνδήποτε λόγων που δεν σχετίζονται με δανειοδότηση της κατοικίας του.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης υπενθύμισε ότι το Κίνημα είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Οκτώβριο την κατάθεση τριών προτάσεων νόμου με στόχο την προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες κινούνται μέσα στο γενικότερο πνεύμα για προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Πρόκειται για την τροποποίηση του «Περί Ανακουφίσεων Οφειλετών» νόμο του 1979 που στοχεύει στην αναστολή εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων εναντίον συγκεκριμένων οφειλετών για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, την πρόταση για τροποποίηση του «περί ελευθεροποίησης του επιτοκίου και συναφών θεμάτων νόμου» που στόχο είχε την αποτροπή επιβολής τόμων υπερημερίας, τη μη επιβολή τόκου που υπερβαίνει το αρχικό κεφάλαιο και την επιβάρυνση του χρεώστη με τόκους υπερημερίας ή πανωτόκια.

Τέλος, η τρίτη πρόταση αφορά στην τροποποίηση του νόμου περί πτωχεύσεως ώστε να μην μπορούν οι δανειστές να επιτυγχάνουν δικαστικά διαδικασίες πτώχευσης εναντίον οφειλετών, εκτός και αν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Αυτοί είναι οι προκλητικοί μισθοί των βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων
- Κυπριακή Οικονομία και Μνημόνιο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Έκκληση Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για νηφαλιότητα ενόψει των εκλογών
  2. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  3. Γ.Γ. ΑΚΕΛ μετά την δημοσκόπηση Alpha: Το επιτελείο Παπαδόπουλου χάνει το έδαφος κάτω απ' τα πόδια του
  4. Kατεχόμενα: «Κατασχέθηκαν» εννέα τόνοι κρέας από τις ελεύθερες περιοχές
  5. ΕΔΕΚ: Παραχώρησαν τ/κ φιλέτο στον γιο δημoτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ
  6. Απεκαλύφθη ο «Ιούδας» του Παμπορίδη - Έντονη on air αντιπαράθεση με Σιζόπουλο και «μαλλιά κουβάρια» με Αγαθαγγέλου