What's hot? ΕΪΝΤΕ· ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ·

INFO

14.12.2012 | 18:28
Τελευταία ενημέρωση: 14.12.2012 | 18:34

Μετά από μόλυνση έχασε την όρασή της, μετά από επέμβαση επανήλθε

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πρωτοποριακή οφθαλμολογική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε κλινική της Αθήνας 


Πρόκειται για το αριστερό μάτι μίας 28χρονης κοπέλας, το οποίο είχε καταστραφεί έπειτα από σοβαρότατες μολύνσεις από ακανθαμοιβάδα και ιό του απλού έρπητα. Η νεαρή υπεβλήθη σε τετραπλή επέμβαση η οποία αφορούσε την ολική αποκατάσταση προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού.

Η επέμβαση που ονομάστηκε «τετραπλή επέμβαση αποκατάστασης του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού», πραγματοποιήθηκε από ομάδα χειρουργών οφθαλμιάτρων με επικεφαλής τον διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου «Metropolitan», Παντελή Παπαδόπουλο.

Η κοπέλα φορούσε φακούς επαφής και πριν από τρία χρόνια είχε μολυνθεί από ακανθαμοιβάδα και εν συνεχεία από τον ιό του απλού έρπητα.

Η ακανθαμοιβάδα είναι μικροοργανισμός, που ζει ελεύθερα στον αέρα, το έδαφος και στα ρέοντα ή λιμνάζοντα νερά και μπορεί να μολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνέπειες μίας μόλυνσης από ακανθαμοιβάδα μπορεί να είναι ολέθριες, όπως συνέβη στο συγκεκριμένο μάτι, διότι τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αντιβιοτικά.

Η διπλή μόλυνση προκάλεσε στην κοπέλα θόλωση του κερατοειδή, καταρράκτη και γλαύκωμα. Στη συνέχεια καταστράφηκε η ίριδα δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα στην ασθενή.

Η ασθενής δεν μπορούσε να αντιληφθεί τίποτα εκτός από το φως. Σκιές, κίνηση και οτιδήποτε σε απόσταση μερικών μέτρων, πριν την επέμβαση δεν ήταν αντιληπτά για εκείνη.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία έγινε με γενική αναισθησία και διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, η ασθενής υποβλήθηκε διαδοχικά σε επεμβάσεις ένθεσης ειδικής βαλβίδας για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αφαίρεσης υπερώριμου καταρράκτη και ένθεσης τεχνητού ενδοφακού, και ένθεσης τεχνητής ίριδας και μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

Η τεχνητή ίριδα κατασκευάστηκε στο εξωτερικό και αποτελεί πανομοιότυπο της ίριδας του υγιούς ματιού. Η κατασκευή της έγινε από φωτογραφίες της ίριδας του άλλου ματιού, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την διάκριση μεταξύ φυσιολογικής και τεχνητής ίριδας και προσφέροντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η μετεγχειρητική πορεία της νεαρής γυναίκας εξελίσσεται ομαλά, ανέφεραν οι επιστήμονες, και βρίσκεται υπό ισχυρή αγωγή με αντιικά, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα λόγω υψηλού κινδύνου απόρριψης. 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Με το βλέμμα στραμμένο στην Πολύμερη η Λευκωσία μετά το διάγγελμα καθησυχασμού του ΠτΔ - Ανησυχία στην Αθήνα εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με Άγκυρα
  2. Την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό χαιρετίζει η Αθήνα
  3. Στην Αθήνα ο ΠτΔ τις επόμενες ημέρες – Την Τετάρτη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου
  4. Ξυλοφάγου: Χάρη στην άμεση επέμβαση αστυνομικών σώθηκε η ζωή 59χρονου με προβλήματα υγείας
  5. Αθήνα: Επέμβαση των ΜΑΤ για εκκένωση ακροδεξιών στην τοποθεσία όπου θα χτιστεί τζαμί (ΦΩΤΟ)
  6. Σπάνια επέμβαση με σιαμαία - Κατάφεραν να διαχωρίσουν αγοράκια που ήταν ενωμένα στο κεφάλι

Κάντε Like: Newsit.com.cy στο Facebook