What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

14.12.2012 | 18:29
Τελευταία ενημέρωση: 14.12.2012 | 18:35

Παπαδόπουλος: Στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής το 1,3 δις μέχρι το 2016

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Ο στόχος που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 7,25% του ΑΕΠ ή 1,3 δις μέχρι το 2016 θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

 

«Έχει προστεθεί ο στόχος της δημοσιονομικής διόρθωσης των επόμενων 3 ετών με βάση το πρόγραμμα εξυγίανσης που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Ως γνωστό έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα ότι μέχρι το 2016 εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μνημονίου θα έχουμε μια δημοσιονομική διόρθωση της τάξης 7,25%», ανέφερε στη Βουλή ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς για την πορεία ετοιμασίας της αιτιολογικής έκθεσης για τον προϋπολογισμό.

Είπε ακόμη ότι στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται οι στόχοι του προγράμματος για τα επόμενα 3 χρόνια μέχρι το 2015, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν με την Τρόικα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η εξέταση της έκθεσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι κατατέθηκαν κάποιες τροπολογίες περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, ενώ άλλες προσθήκες που κατατέθηκαν αφορούν στην εργοδότηση ωρομίσθιου προσωπικού που δεν σχετίζεται όμως με την κατάργηση 927 θέσεων του ωρομίσθιου προσωπικού, που επιβλήθηκε συνεπεία του μνημονίου.

«Είναι θέσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και περιλαμβάνονται ήδη στον προϋπολογισμό υπό τη μορφή κονδυλίων , αλλά μπαίνουν αυτές οι εξαιρέσεις για να μην υπάρχει ζήτημα παγοποίησης των συγκεκριμένων θέσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η Κυβέρνηση ζήτησε επίσης να προστεθούν και 44 μόνιμες θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας και οι οποίες αφορούν τη δομή του Υπουργείου. Διευκρίνισε ότι οι θέσεις παραμένουν παγοποιημένες.

Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Επιτροπή επιθυμεί όπως κατατεθεί στην Βουλή και η τροποποίηση για τον νέο υπολογισμό της ΑΤΑ, η οποία θα ισχύσει από το 2013.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη.

Ακόμη 6.2 δις ευρώ στην τρύπα των τραπεζών

Αναφορικά με το τελικό ποσό στήριξης των τραπεζών ο κ. Παπαδόπουλος σε γραπτή του ανακοίνωση

αναφέρει ότι «από τα στοιχεία που μας έχει δώσει η Κεντρική Τράπεζα διαφαίνεται ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε να μην λαμβάνονται υπόψη οι ικανοποιητικές εξασφαλίσεις τέτοιων δανείων όπως γινόταν στο παρελθόν, έχει προσθέσει ακόμη 6.2 δις ευρώ στην τρύπα του τραπεζικού μας συστήματος».

Εξηγώντας για το πώς προστέθηκαν τα 6.2 δις ευρώ ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι 4.5 δις ευρώ περισσότερα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια για τις τράπεζες (ή 6% περισσότερα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια) και 1.7 δις ευρώ μη-εξυπηρετούμενα δάνεια για τον συνεργατισμό (ή 17% περισσότερα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια)».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «ακόμη χειρότερα, εξ’ όσων αντιλαμβανόμαστε αυτή η καταστροφική αλλαγή επήλθε με πρωτοβουλία του νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κου Πανίκου Δημητριάδη ο οποίος πρότεινε αυτή την αλλαγή στην Τρόικα».

Υπενθυμίζεται από τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, «ότι για σειρά ετών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδεχόταν τον τρόπο υπολογισμού των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που χρησιμοποιούσε η Κεντρική Τράπεζα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα αλλά με την καθυστέρηση στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων στην Κύπρο».

Φυσικά, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, «δεν πρόκειται να υπολογιστεί ολόκληρο το ποσό των €6.2 δις στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του Συνεργατισμού και αυτό το επιπρόσθετο ποσό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις και παραδοχές που θα μας επιβάλει η Τρόικα μετά από την τελική έκθεση της PIMCO».

«Όμως δεν χωρεί πλέον αμφιβολία ότι αυτό το αυξημένο ποσό ανεβάζει σημαντικά προς τα πάνω τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του συνεργατισμού σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο όπου πρωταρχικό μέλημα όλων θα έπρεπε να ήταν η διατήρηση της στήριξης των τραπεζών σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα», καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Αυτοί είναι οι προκλητικοί μισθοί των βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων

- Φυλάκιση και τσουχτερά πρόστιμα για όσους παράνομα δεν καταβάλουν 13ο μισθό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ευκαιρίες για την Κύπρο από το Brexit
  2. Νικόλας 2018: Θεσμοί του Κράτους μετατρέπονται σε όργανα προεκλογικής εκστρατείας Αναστασιάδη
  3. Κ.Ε.: Μπορεί να δείτε σύντομα τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και σίγουρα όχι για τις εκλογές
  4. Νικόλας Παπαδόπουλος: Σε τέλμα η ενεργειακή πολιτική
  5. ΠτΔ: Ενεργειακά, οικονομία, παιδεία, στην βαρυσήμαντη συνάντηση με Σίσι
  6. Στο 1,4% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, στο 0,4% στην Κύπρο