What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

14.12.2012 | 20:03
Τελευταία ενημέρωση: 14.12.2012 | 20:10

Κοινή διαχείριση του Κυπριακού ζητά ο Καρογιάν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναζητήσουν ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος και ένα κοινό πλαίσιο αρχών και προτάσεων για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Σε συζήτηση με θέμα "Οι νέες προκλήσεις για την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό", που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Μελετών στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Μέσα Γειτονιάς Λεμεσού, ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, δήλωσε πως "ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι το Κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα ξένης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου".

"Ένα τέτοιο πλαίσιο", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "πρέπει να περιλαμβάνει τις αρχές, που έχουν συμφωνηθεί τόσο με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου όσο και με τον ΔΗΣΥ και τον κοινό υποψήφιο Νίκο Αναστασιάδη".

Ο κ. Καρογιάν δήλωσε, επίσης, πως "αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και μια σθεναρή διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό προϋποθέτει ένα κράτος αξιόπιστο, που να διαθέτει μιαν ισχυρή οικονομία".

"Προϋπόθεση μιας ισχυρής οικονομίας", είπε, "είναι η αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

"Η Κυπριακή Δημοκρατία", συνέχισε ο κ. Καρογιάν, "βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, η αντιμετώπιση και η διαχείριση των οποίων θα επηρεάσουν ασφαλώς το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και γενικότερα το ρόλο της Κύπρου στη νέα εποχή".

"Παράλληλα", πρόσθεσε, "το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση υπέρ των κυπριακών συμφερόντων των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και οικονομικών δεδομένων και η αντιμετώπιση δεδομένων που είναι επιβαρυντικά για τα κυπριακά συμφέροντα".

Στην ομιλία του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, "ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων με τους μεγάλους παίκτες της διεθνούς σκηνής και ρόλου της χώρας μας μέσα στην ΕΕ, με συμμετοχή σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πολιτικές της Ένωσης".

Αναφέρθηκε, επίσης, στην "επίσπευση των διαδικασιών, που θα οδηγήσουν σε στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και την Ελλάδα, με προοπτική μιας ευρύτερης συνεργασίας που να περιλαμβάνει τον Λίβανο και την Αίγυπτο, των οποίων οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες γειτνιάζουν".

Όπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, θα πρέπει να υπάρξει "στρατηγική ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου - Ελλάδας, στη βάση των σημερινών κοινών προβλημάτων και κοινών κινδύνων, αλλά και των κοινών προσδοκιών και των κοινών οραμάτων".

Χρειάζεται, ακόμα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "προώθηση στρατηγικών σχεδιασμών για αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων, έτσι που να καταστεί η Κύπρος ένας σημαντικός αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την ΕΕ".

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει "αντιμετώπιση των στόχων της τουρκικής στρατηγικής τόσο κατά την Κύπρου όσο και στην ευρύτερη περιοχή, με μια συγκροτημένη διεκδικητική στρατηγική, που να αξιοποιεί παράλληλα νέα στρατηγικά και άλλα πολιτικά δεδομένα".

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αυτοί είναι οι προκλητικοί μισθοί των βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων
- Απολογισμός Χριστόφια για το έργο της Προεδρίας της Ε.Ε

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό: Με «άρμα» τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και την UNFICYP μεθοδεύεται σενάριο «τελευταίας ευκαιρίας»
  2. Κυπριακό - Χριστοδουλίδης: «Συνταγή αποτυχίας οι προτάσεις Ακιντζί»
  3. Καμμένος: «Δεν φοβόμαστε τίποτα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο»
  4. Τσίπρας: Η κατάσταση ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ επιτάσσει την επίλυση του Κυπριακού
  5. Μετά από τη δημόσια ασφάλεια ο «Ρουβίκωνας» αναλαμβάνει και την εξωτερική πολιτική... με επίθεση στην Πρεσβεία της Σ. Αραβίας [vid]
  6. Οι TOP αναζητήσεις των Κυπρίων στο Google για το 2017