What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

15.12.2012 | 16:08
Τελευταία ενημέρωση: 15.12.2012 | 17:38

Δραστική πολιτική στην μετανάστευση για να διασώσουμε τον κοινωνικό ιστό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Την πρόταση του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για θεσμική ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αλλοδαπούς και Τουρκοκύπριους, χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

 

Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Εροτωκρίτου ανέφερε ότι «ήταν πάντα η θέση μας, ότι από τα τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε δράσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές εξελίξεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που έρχονται. Γι' αυτό χαιρετίζουμε, πρώτον, την πρόταση του Αναστασιάδη για θεσμική ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει από τις τράπεζες, με την έννοια του ότι η εξεύρεση του σωστού χρόνου και του λογικού υπό τις περιστάσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αυτών, θα τους βοηθήσει να πάρουν ανάσα, θα τους βοηθήσει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, αλλά και θα δοθεί χρόνος, αφού οι τράπεζες ανακαιφαλαιοποιηθούν με βάρη τα οποία θα πληρώσουν οι πολίτες, να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις και τα αναγκαία δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανανήψουν» είπε.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως με αυτό τον τρόπο διασυνδέεται άρρηκτα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με την ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες, όπως ανέφερε, «οφείλουν να είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφού θα πάρουν χρήματα, τα οποία θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, για να τους βοηθήσουν».

Ο κ. Εροτωκρίτου χαιρέτισε επίσης την πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που κατατέθηκε στη βουλή, σε σχέση με την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης αλλά και προηγούμενης πληρωμής-συνδρομής στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων για όσους αλλοδαπούς και Τουρκοκύπριους απολαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Θεωρούμε, όμως, την πρόταση ελλιπή, θεωρούμε ότι μπορεί να τύχει βελτίωσης και θα πρέπει να προστεθεί η επιβολή άμεσης φορολογικής αποκοπής στην πηγή της λήψης του ποσού που δικαιούται ο κάθε δικαιούχος με ένα άμεσο ποσοστό φορολογικής αποκοπής», ανέφερε.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, ένας αλλοδαπός ο οποίος δικαιούται με βάση το νόμο να παίρνει επίδομα χιλίων ευρώ, με την αποκοπή του 10% ή 15%, θα παίρνει 800 ή 750 ευρώ, αφού πρώτα θα του παρακρατά το υπόλοιπο ποσό το κράτος. Ανέφερε, επίσης πως με τα χρήματα αυτά ο κάθε αλλοδαπός δικαιούχος επιδόματος, θα μπορεί να ζήσει. Την ώρα που τα εισοδήματα των Κυπρίων, συνέχισε, «τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώνονται και θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, δεν είναι δυνατόν λοιπόν, για τους αλλοδαπούς να τίθεται μόνο η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, όπου εκ των υστέρων τους ψάχνεις για να τους βρεις να εισπράξεις, αφού οι περισσότεροι θα έχουν φύγει αλλά και τα χρήματα θα έχουν βγει εκτός της χώρας» δήλωσε.

Ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει υπολογισμός για να δούμε και πόσα εκατομμύρια εξοικονομούνται. «Υπάρχει ισχυρισμός εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι τα επιδόματα αιτητών πολιτικού ασύλου έχουν μειωθεί περίπου στα 10 εκ, οπόταν εάν επιβληθεί φορολογία περίπου στο ένα τρίτο ή ένα τέταρτο των εισοδημάτων αυτών, καταλαβαίνεται ότι 3 ή 4 εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν άμεσα ανά μήνα, σε σχέση με τις αποκοπές αυτές. Είναι απλά μαθηματικά και οι επινοητές του νομοσχεδίου πρέπει να μελετήσουν την πρόταση αυτή σοβαρά», ανέφερε.

«Επιπλέον», συνέχισε, «θα πρέπει να ασχοληθούν με τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης και των παρανόμων αλλοδαπών που βρίσκονται στην Κύπρο και εργάζονται παράνομα άπαξ και δια παντός. Οι οποιοιδήποτε εισάγονται στην Κύπρο από οποιεσδήποτε χώρες που η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να τους δεχτεί προς στον σκοπό της διακρίβωσης του καθεστώτος τους ως αλλοδαποί, θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους, θα πρέπει να μην αφήνονται να διαχέονται στις γειτονιές και να επηρεάζεται ο κοινωνικός ιστός με ληστείες και την διάπραξη σωρείας αδικημάτων και αφού διακριβωθεί, στα πλαίσια αξιοπρεπούς διαβίωσης που θα πρέπει να έχουν σε συγκεκριμένους χώρους, μετά εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να επιστραφούν πίσω στις χώρες τους, να επιστρέφονται αμέσως χωρίς δικαίωμα εισόδου στην Δημοκρατία. Εκείνοι οι οποίοι δικαιούνται να παίρνει η διαδικασία το δρόμο της με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, σε σχέση με τα αιτήματα τα οποία έχουν» είπε.

«Μόνον έτσι», ανέφερε καταλήγοντας, «με μια συγκροτημένη, συλλογική, και δραστική πολιτική γύρω από την μετανάστευση και τα εισοδήματα των αλλοδαπών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να διασώσουμε τον κοινωνικό ιστό. Θα πρέπει λοιπόν να το αποφασίσουν οι κυβερνώντες αλλά και το νομοθετικό σώμα να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Μία φορά και να κλείσει το ζήτημα», κατέληξε.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- To newsit Κύπρου αποκαλύπτει το «Τουρκμόνιο» των κατεχομένων
- Το Γενάρη θα ξέρουν οι άνεργοι για τις εκλογές

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Νικόλας 2018: Θεσμοί του Κράτους μετατρέπονται σε όργανα προεκλογικής εκστρατείας Αναστασιάδη
  2. Αν. Κυβ. Εκπρόσωπος: Οι δενδροφυτεύσεις που εξήγγειλε ο Ν. Παπαδόπουλος έχουν ήδη γίνει από την Κυβέρνηση
  3. Ν. Παπαδόπουλος: «Δεν είναι το πολιτειακό σύστημα αλλά το περιεχόμενο της ΔΔΟ»
  4. Κυπριακό - Αναστασιάδης: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες επανέναρξης διαλόγου
  5. Η ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο facebook για τον Γλαύκο Κληρίδη
  6. «ΟΧΙ» στην αποφυλάκιση Ερωτοκρίτου - Το Ανώτατο απέρριψε την έφεση Ρίκκου