What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

15.12.2012 | 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 15.12.2012 | 19:26

Τρεις μήνες με …τόκο. Επιμένουν για δανεικά οι Κυβερνώντες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Μήνυμα για ενότητα μεταξύ των εργαζομένων έστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι αυτό που ζητά η Κυβέρνηση είναι να δανειστεί για τρεις μήνες από τους ημικρατικούς οργανισμούς, χρήματα που θα επιστραφούν με τόκο.

 

Ο Στέφανος Στεφάνου κληθείς να πει κατά πόσο τίθεται θέμα καταβολής του 12ου και του 13ου μισθού στη Δημόσια Υπηρεσία στην περίπτωση που δεν συναινέσουν οι συντεχνίες είπε ότι «πρώτα από όλα υπάρχει η υπευθυνότητα και η ευθύνη έναντι του κράτους μας», σημειώνοντας «το κράτος χρειάζεται αυτά τα χρήματα τώρα για να μπορέσει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει ειδικά το μήνα Δεκέμβριο που οι υποχρεώσεις είναι πολύ αυξημένες και λόγω του μισθολογίου, αλλά και άλλων που υπάρχουν στο τέλος του χρόνου».

Ανέφερε ότι «μέχρι τώρα έχουμε δώσει μια πάρα πολύ σκληρή μάχη για να φέρουμε τα πράγματα μέχρι εδώ, συζητήσαμε με την Τρόικα με στόχο να κλείσουμε ένα Μνημόνιο για να έχουμε χρηματοδότηση, βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση και είναι για αυτό που είπα πως είναι ευθύνη όλων να βοηθήσουν, να συνδράμουν για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Και με αυτή την έννοια, συνέχισε, «εμείς θεωρούμε πως αυτό που γίνεται και όλος αυτός ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από τη βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση του κράτους από ημικρατικούς οργανισμούς είναι αχρείαστος και επιζήμιος».

«Η οικονομία κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στηρίζεται στην ψυχολογία, ήδη, η κυπριακή οικονομία δοκιμάζεται από την κακή ψυχολογία, την αβεβαιότητα και όλη εκείνη την κατάσταση που επηρεάζει τον κόσμο και κατ’ επέκταση την αγορά και με αυτό που γίνεται θεωρούμε ότι επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο το κλίμα», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι «εμείς πάντοτε εργαζόμαστε όπως και μέχρι σήμερα εργαζόμασταν για να καλύψουμε τις ανάγκες», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό δεν πρέπει να απολήγει σε βάρος της προσπάθειας που κάνει το κράτος ζητώντας τη βοήθεια και τη συνδρομή όλων για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω».

«Τα χρήματα που θα δοθούν από τους ημικρατικούς οργανισμούς δεν πρόκειται να χαθούν, δεν πρόκειται να τα πάρει το κράτος και να μην τα επιστρέψει», επανέλαβε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει «δώσει σαφέστατες εξηγήσεις προς τους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αποτελούν και δημόσια περιουσία».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η εκταμίευση από τους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «αυτά έχουν εξηγηθεί από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για το πότε θέλουμε αυτά τα χρήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες μας ως κράτος».

Ενιαίος τραπεζικός μηχανισμός

Κληθείς να πει κατά πόσο μετά την απόφαση για τον Ενιαίο Τραπεζικό Μηχανισμό έχει κλείσει οριστικά το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το θέμα της αναδρομικότητας δεν έχει κλείσει», προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό έτσι και αλλιώς ήταν ευθύς εξ αρχής δύσκολο έχοντας υπόψη τις θέσεις που έχουν συγκεκριμένες χώρες στο επίπεδο της ΕΕ.

«Χρειάστηκε πρώτα από όλα η ΕΕ να συζητήσει έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η απευθείας χρηματοδότηση», εξήγησε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι και τότε υπήρχαν ενστάσεις από συγκεκριμένες χώρες κατά πόσο θα έπρεπε να γίνεται αυτό.

«Τότε η ΕΕ έκανε βήμα παρακάτω, μετά έκανε δεύτερο βήμα για να κλείσει αυτό το θέμα, αν ήταν δυνατόν, μέχρι το τέλος 2013», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «με την απόφαση που έχει ληφθεί τώρα, αυτή η ημερομηνία μετακινείται για το Μάρτιο του 2014».

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «ζητήματα περί αναδρομικότητας – που είναι δύσκολα - δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες ένεκα της κατάστασης που υπάρχει στην Ευρώπη με την οικονομική κρίση που υποχρεώνει και ορισμένες χώρες να λαμβάνουν και επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και προσπαθούν να αποφύγουν το Μηχανισμό».

Ανέφερε ότι το θέμα αυτό «έχει να κάνει με μια από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες δομείται η ΕΕ, την αρχή της αλληλεγγύης», σημειώνοντας πως «χρειάζεται η ΕΕ να δείχνει την αλληλεγγύη της έμπρακτα προς εκείνες τις χώρες που για τον ένα ή τον άλλο λόγο έχουν ανάγκη αυτής της στήριξης».

«Φυσικά και οι χώρες αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες και εμείς έχουμε δείξει ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας διότι προχθές στο Eurogroup όλοι χαιρέτισαν το γεγονός πως όχι απλώς έχει καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα, αλλά και το ότι μνημονιακά νομοσχέδια έχουν κατατεθεί και εγκριθεί από τη Βουλή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
-Υπονομευση και εξευτελισμός. Να απαντήσουν άμεσα οι υπεύθυνοι
- To newsit Κύπρου αποκαλύπτει το «Τουρκμόνιο» των κατεχομένων

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ευκαιρίες για την Κύπρο από το Brexit
  2. Αν. Κυβ. Εκπρόσωπος: Οι δενδροφυτεύσεις που εξήγγειλε ο Ν. Παπαδόπουλος έχουν ήδη γίνει από την Κυβέρνηση
  3. Νεκρός ο εισαγγελέας που άσκησε τις διώξεις στην Καταλανική κυβέρνηση
  4. ΠτΔ: Ενεργειακά, οικονομία, παιδεία, στην βαρυσήμαντη συνάντηση με Σίσι
  5. Στο 1,4% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, στο 0,4% στην Κύπρο
  6. Κατάθεση στεφάνου στο Barnet στη μνήμη Κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου