What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

29.12.2012 | 19:14
Τελευταία ενημέρωση: 29.12.2012 | 21:28

Γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ πολλά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια περιέχουν μόλυβδο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα λυθούν όλες σας οι απορίες και θα μπορείτε να κάνετε μια καλή και πάνω από όλα μια ασφαλή αγορά ενός Χριστουγεννιάτικου παιχνιδιού.

 Οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους για πιθανή δηλητηρίαση από χρωστικές που περιέχουν μόλυβδο σε γιορτινά παιχνίδια και παιδικά κοσμήματα .

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι κοντά ,αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά δέχονται δώρα παιχνίδια. Αν και να δωρίζεις καινούργια παιχνίδια είναι μια γιορτινή παράδοση ,η επιλογή τους πρέπει να γίνεται έχοντας υπόψιν ότι κάποια παιχνίδια είναι επικίνδυνα για τα παιδιά γιατί περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος είναι αόρατος με το γυμνό μάτι και δεν μυρίζει. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο μόνο και μόνο από τη χρήση των παιχνιδιών .Συχνά βάζουν παιχνίδια στο στόμα τους ,όπως επίσης και τα δάχτυλά τους που έχουν πιάσει τα παιχνίδια αυτά και έτσι προσλαμβάνουν μόλυβδο με τη μπογιά και τη σκόνη των παιχνιδιών.

Ο μόλυβδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους

ΜΠΟΓΙΑ: Ο μόλυβδος μπορεί να περιέχεται στη βαφή των παιχνιδιών Απαγορεύτηκε στις βαφές των σπιτιών ,σε παιδικά προϊόντα, σε πιάτα και μαγειρικά σκεύη στις ΗΠΑ από το 1978.Παρόλα αυτά ,σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται ακόμη ο μόλυβδος ,οπότε ο κίνδυνος καραδοκεί.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των πλαστικών για να σταθεροποιεί και να μαλακώνει την πλαστική ουσία .Όταν όμως το πλαστικό αντικείμενο εκτεθεί σε καταστάσεις όπως ηλιακό φως, αέρας, και χημικά, το πλαστικό αλλοιώνεται και ελευθερώνεται ο μόλυβδος σε μορφή σκόνης.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΜΟΛΥΒΔΟ;

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένα εργαστήρια.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΕΚΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΜΟΛΥΒΔΟ;

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει έρθει σε επαφή με παιχνίδι που περιέχει μόλυβδο, πρέπει να απομακρύνετε αμέσως το παιχνίδι αυτό .Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας έχει εκτεθεί σε μόλυβδο ,είναι να κάνετε εξέταση αίματος . Ο παιδίατρός σας θα σας συμβουλεύσει αν χρειάζεται η ειδική αυτή εξέταση και επίσης να συστήσει θεραπεία αν έχει συμβεί αυτό.

ΜΟΛΥΒΔΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Αν ένα παιδί καταπιεί ή βάλει στο στόμα του παιχνίδια που περιέχουν μόλυβδο ,το παιδί μπορεί να δηλητηριαστεί .Τότε πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας ,οπότε αυτός θα αποφασίσει για την παρακολούθηση των επιπέδων του μολύβδου στο αίμα του παιδιού ,αφού πολλά παιδιά με ανεβασμένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχουν σαφή επίπεδα ασφαλείας μολύβδου στο αίμα ,διαταραχές στην ικανότητα εκμάθησης και συμπεριφοράς των παιδιών παρουσιάζονται όταν τα επίπεδα του μολύβδου αρχίζουν να αυξάνονται.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΡΑΝΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Η επαφή και μόνο στο δέρμα των παιδιών με κοσμήματα που περιέχουν μόλυβδο μπορεί να τα μολύνει. Προσοχή λοιπόν στο τι παιχνίδια δωρίζουμε στα παιδιά μας ,ελέγχουμε τη χώρα προέλευσης ,την ποιότητα κατασκευής τους και μαθαίνουμε στα μεγαλύτερα παιδιά να μη τα βάζουν στο στόμα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
www.iatropedia.gr

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ο μπαμπάς Αλέξης Τσίπρας και η ατάκα του… βενιαμίν
  2. Απίθανο βίντεο! Έμβρυο χαιρετά τους γονείς του από το υπερηχογράφημα
  3. Τα ένοχα μυστικά του σατανικού ζεύγους που βασάνιζε τα 13 παιδιά του!
  4. Καλιφόρνια: Αδιανόητα βασανιστήρια στα 13 παιδιά – Δηλώνουν… αθώοι οι γονείς
  5. Συγκλονιστικός Ριμπερί: «Με εγκατέλειψαν σε μοναστήρι οι γονείς μου - Η ουλή είναι η ζωή μου»
  6. Καρδιά και εγκεφαλικό στις γυναίκες: Αυξημένος ο κίνδυνος αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία…