What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

19.12.2012 | 22:24
Τελευταία ενημέρωση: 20.12.2012 | 00:19

Εγκρίθηκε ο μνημονιακός προυπολογισμός για το 2013

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Με 51 ψήφους υπέρ και 2 εναντίων, ψηφίστηκε ο κρατικός πορυπολογισμός του 2013.

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη και του βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Νίκου Κουτσού, οι οποίοι τον καταψήφισαν.

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα, η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013 στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία συνέρχεται απο τις 9.00 το πρωί.

H πρωινή συνεδρία της Ολομέλειας άρχισε με δεκάλεπτες τοποθετήσεις από το σύνολο των βουλευτών και διακόπηκε στη 1.00.
Στις 3.00 η επανήρχισε η διαδικασία με τις τοποθετήσεις των βουλευτών.

Αναμένεται, κατόπιν των όσων έχουν λεχθεί απο χθές μέχρι σήμερα ότι θα κατατεθούν, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ομιλιών, τροπολογίες για συγκεκριμένες πρόνοιες του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι οποίες, αφού διαμορφωθούν αναλόγως, θα τεθούν προς ψήφιση.

Το Newsit σας ενημερώνει συνεχώς για την πορεία της συζήτησης


Στιγμιαίο αλαλούμ στην Βουλή

Και ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ολοκλήρωσε την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης, ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στο βουλευτή του ΔΗΣΥ, σε συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του, όπου όπως υποστήριξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον συκοφάντησε.  Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος, αντέδρασαν, αφού όπως υποστήριξαν δεν υπήρχε λόγος να μπουν στη διαδικασία δευτερολογίας και να καθυστερούν.  Τελικά ο πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, έδωσε το λόγο στον κ.Λουκαίδης, ο οποίος απάντησε σύντομα και το συμβάν έληξε.


Αβέρωφ: Δεν επιλέγουμε την κατάρρευση – Πρέπει να ψηφίσουμε

Βρισκόμαστε προ του διλλήματος: Υπερψήφιση του προϋπολογισμού, με ενσωματωμένα τα σκληρά μέτρα της δανειακής σύμβασης, ή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας. Για μας όπως το δήλωσε, επανειλημμένα ο Πρόεδρος μας και υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η χρεοκοπία της χώρας μας δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ επιλογή μας", ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.


Ν. Παπαδόπουλος:  Υποτίμησα την κυβέρνηση

Σίγουρα ευθύνονται η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διοικήσεις των τραπεζών που διέπραξαν μέγα στρατηγικό σφάλμα όταν επένδυσαν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι, ο συνεργατισμός για τις δικές του αδυναμίες, ανέφερε στη δική του ομιλία ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ωστόσο υποστήριξε "φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης και τόλμης στο να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις όταν έπρεπε".
"Υποτίμησα την ικανότητα του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια να καταστρέψουν μέσα σε πέντε χρόνια ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου και το τραπεζικό της σύστημα", είπε.Φ. Κωνσταντίνου:  Η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα

Το μνημόνιο δεν ήρθε στα καλά καθούμενα και μας βρήκε, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου. Μπορούσαν να γίνουν πολλά για να αποτρέψουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, τόνισε. Μπορούσε η κυβέρνηση να μην σφύριζε αδιάφορα, μπορούσαν οι Εποπτικές Αρχές να μην άφηναν τις Τράπεζες να ενεργήσουν με τον τρόπο που ενήργησαν. Από τη μια, η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση μας ανάγκασε να χάσουμε πολύτιμα χρόνια στη διάρκεια των οποίων πιέζαμε για τη λήψη δραστικών μέτρων διαρθρωτικής υφής, αναλαμβάνοντας μάλιστα το πολιτικό κόστος. Από την άλλη, οι τράπεζες, ανεξέλεγκτα, επέτρεψαν στην κρίση να μπει στην καθημερινότητά μας.


Λαμάρης: Εξαιτίας των τραπεζών ήρθε το μνημόνιο


Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα συγκριτικά με άλλες χώρες περιορισμένα δημοσιονομικά προβλήματα χωρίς τον μηχανισμό στήριξης, υποστήριξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.  Αυτό θα ήταν κατορθωτό όπως είπε αν οι κυπριακές τράπεζες δεν είχαν εκτεθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας ότι "δεν απαντά κανένας που θα βρίσκαμε τουλάχιστον τα 10 δις που θα χρειαστούν οι τράπεζες".


Μεγαλύτερα θύματα οι νέοι, τονίζει ο Μητσόπουλος

Το νέο εργατικό μας δυναμικό, σήμερα είναι εγκλωβισμένο, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος. Η ανεργία των νέων φτάνει το 25%. Κάποιοι από τους νέους μας ήδη επέλεξαν το δρόμο της ξενιτιάς. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί και την πλέον νοσηρή συνέπεια της κρίσης, τόνισε.Υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης για την παιδεία ο Λουκαίδης

Ως ΑΚΕΛ εκτιμούμε ότι στον τομέα της Παιδείας η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, ανέφερε ο Γιώργος Λουκαίδης. Απέδειξε έμπρακτα την πολιτική βούληση και τη διάθεσή της να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και στην υλοποίηση  των εξαγγελιών της για την παιδεία, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν ήταν πάντα εύκολη, επειδή είχε να αντιμετωπίσει στεγανά και κατεστημένα που δημιουργήθηκαν για δεκαετίες.

Ζαχαρίας Κουλίας:  Δεν ήταν ένα το Μαρί

Σε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, εστιάστηκε η ομιλία Κουλία.  Στο πρώτο Μαρί, όπως είπε, είχαμε 13 νεκρούς, καταστροφή της Ναυτικής Βάσης, καταστροφή του σταθμού στο Βασιλικό, μεγάλο πόνο και τεράστιες οικονομικές ζημιές. Το δεύτερο Μαρί, όπως πρόσθεσε, ήταν η διασπάθιση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους Τουρκοκύπριους.
Τρίτο Μαρί, σύμφωνα με τον Ζαχαρία Κουλία, ήταν η ένταξη της Κύπρου στο Μνημόνιο. Λέγοντας πως η Κύπρος διαθέτει τεράστια μυαλά στον οικονομικό τομέα, ανέφερε πως η Κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα έστειλε τον Νεοκλή Συλικιώτη, την Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τον Στέφανο Στεφάνου. «Αυτά είναι τα μεγάλα μυαλά», που έχουμε στην Κύπρο και στείλαμε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, διερωτήθηκε ο κ. Κουλίας, δηλώνοντας με νόημα ότι «αν ο Νίκος Κατσουρίδης ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέτοια κακά δεν θα παθαίναμε.

 

Αντρέας Φακοντής: Η κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο για το λαό
Η Κυβέρνηση, βάζοντας πάνω από όλα τη σωτηρία του τόπου και του λαού, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση πέτυχε το καλύτερο για τον κυπριακό λαό, υποστήριξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής.
Αναφερόμενος στην δραματική αύξηση της ανεργίας ο κ. Φακοντής παρέθεσε, την εκτίμηση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι, βασικοί παράγοντες είναι η ύφεση της κυπριακής οικονομίας, η αποδυνάμωση της αναπτυξιακής πορείας και η αδυναμία της να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ίσες με τον αριθμό των ατόμων που ζητούν και μπορούν να εργαστούν και τόνισε ότι δεν είναι δικαιολογημένη η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για τις ενέργειες της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
 

Νίκος Τορναρίτης:  Να επενδύσουμε στους νέους

Σε αυτή την περίοδο της μεγάλης κρίσης η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι στους νέους ανθρώπους, ανέφερε κατά την ομιλία του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ. «Οφείλουμε να τους βοηθήσουμε» συμπλήρωσε, «να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να προσαρμοστούν και να αντεπεξέλθουν σε μια ανταγωνιστική κοινωνία που εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα».  Ο κ. Τορναρίτης υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησής Χριστόφια, αποτελεί την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του λαού, καθώς η χώρα διέρχεται μια περίοδο καταρράκωσης των θεσμών, συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου, έκρηξης της ανεργίας, κλεισίματος των επιχειρήσεων, συσσιτίων, φτώχειας με τα κοινωνικά προβλήματα να πολλαπλασιάζονται και την κυπριακή οικονομία να παρουσιάζει προβλήματα και αδυναμίες που έχουν προκύψει από χρόνιες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις όπως η διόγκωση του κράτους, η πελατοκρατία και το ρουσφέτι, η μειωμένη παραγωγικότητα, η πτώση της ανταγωνιστικότητας, η ελλιπής λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών.


Άριστος Δαμιανού: Εμείς τροφοδοτούμε την απαξίωση


Έκκληση προς τα μέλη του κοινοβουλίου, απεύθυνε, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.  «Να σταματήσουμε να τροφοδοτούμε την υπαρκτή απαξίωση προς την πολιτική» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η αποστροφή προς τα κοινά αποτελεί το καλύτερο δώρο προς την κατοχική Τουρκία. Λαός που δεν διεκδικεί, που δεν αγωνίζεται, μοιραία και σταδιακά εξοικειώνεται με το στάτους κβο, βολεύεται με το κατεστημένο. Και σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα αυτό είναι απαράδεκτο, κατά τον κύριο Δαμιανού." Για την Αριστερά, ο ριζοσπαστισμός και η ανειρήνευτη πάλη με τα κατεστημένα αλλά και την κατοχή ήταν και παραμένει λόγος ύπαρξης" συμπλήρωσε.

Σ. Κουκουμά/ Η αντιπολίτευση ασκεί μηδενιστική πολιτική

Σε ψέματα και υπερβολές αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της βουλής η εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «η μηδενιστική πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια η αντιπολίτευση και η επιζήμια για το λαό μας όξυνση του λαϊκισμού ένεκα των προεδρικών εκλογών δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να παραθέσουμε στοιχεία και αριθμούς για όλο αυτό το έργο της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, απέναντι στα ψέματα και τις υπερβολές». Η κ. Κουκουμά διερωτήθηκε πότε ξανά από το 1974 και μετά δόθηκαν έστω τα μισά κονδύλια από όσα έχουν συνολικά δαπανηθεί επί αυτής της κυβέρνησης για να στηριχθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρθηκε επίσης στον τριπλασιασμό του ύψους των χορηγιών για αγορά κατοικίας. Ακόμη επισήμανε τις παραχωρήσεις τίτλων ιδιοκτησίας που έγιναν σε 15 χιλιάδες δικαιούχους.
Γ. Γεωργίου/Κρίση αξιών και παρακμή στο δυτικό κόσμο
Σε πρωτοφανή κρίση αξιών και παρακμή του δυτικού κόσμου αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 από το βήμα της ολομέλειας της βουλής ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου επικαλέστηκε προς αυτό δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και δήλωση του Μάρτιν Σουλτς ότι η Ευρώπη υιοθετεί την πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εξήγησε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν υποχώρησε αυστηρά μέτρα λιτότητας, υιοθέτησε μέτρα για ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας, έδωσε έμφαση σε πολιτικές που θα διασφάλιζαν την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση της φτώχιας.

Ι. Νικολάου/Οδήγησαν τον τόπο σε αδιέξοδο
Πυρά εναντίον των κυβερνώντων για την πολιτική τους κυρίως στον τομέα της οικονομίας εκτόξευσε από το Κοινοβούλιο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου. Τους κατηγόρησε ότι αποποιήθηκαν την ιστορική ευθύνη, αλλά και ευκαιρία, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, να ξεπεράσουν τις ιδεοληψίες και τους δογματισμούς που τους κατατρέχουν, και να λειτουργήσουν με γνώμονα το κοινό καλό. Τους καταλόγισε επίσης ότι οδήγησαν τους πολίτες σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, σε ένα δρόμο με πρωτόγνωρα και ασφυκτικά αδιέξοδα, με δεκάδες χιλιάδες ανέργων, συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία, άστεγους και απελπισμένο κόσμο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες διατροφής και επιβίωσης. Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις του κόμματος του επισημαίνοντας ότι αυτές δεν λαμβάνονταν υπόψη. 

Στην υψίστης σημασίας ισοσκέλιση του Κρατικού Προϋπολογισμού εστίασε την ομιλία του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης είπε πως το 14,5 δις που χρωστά σήμερα το κράτος αναλογεί στον κάθε Κύπριο εργαζόμενο 48.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το χρέος του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ πρόσθεσε ότι η Κύπρος περνά στην εποχή του μνημονίου, ή για κάποιους των μνημονίων, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

 

Καμία αναφορά σε ευθύνες από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου
 
«Δεν στερούμαστε επιχειρημάτων, στεκόμαστε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας», υποστήριξε στη διάρκεια της συνεδρίας για τον κρατικό προϋπολογισμό η βουλευτής του ΑΚΕΛ.
 
 
Ιστορική χαρακτήρισε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου τη σημερινή ευθύνη που βαραίνει τα μέλη του κοινοβουλίου τα οποία καλούνται να αποφασίσουν αν θα υπερψηφίσουν ή όχι τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ αρκέστηκε σε μια συγκρατημένη ομιλία, παραλείποντας να αναφερθεί στις συνεχείς επιθέσεις και κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με το τραγικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η οικονομία της χώρας μας.

 Σοφοκλής Φυττής: Δεν λήφθηκαν μέτρα έγκαιρα

«Εγώ θα επικεντρωθώ στο γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία δεν θωρακίστηκε επαρκώς και δεν λήφθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η συνομολόγηση ενός μνημονίου η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Κύπρου» είπε στην ομιλία του ο Βουλευτής Κερύνειας του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής .

«Οι ευθύνες είναι τεράστιες και πρέπει να καταλογιστούν, για να νιώσει επιτέλους και ο κύπριος πολίτης ότι οι κόποι και οι μόχθοι του λαμβάνονται υπόψη και ότι όλα αυτά δεν πρέπει να επαναληφθούν», πρόσθεσε ο κ. Φυττής

 

 Στέλλα Μισιαούλη: Προσπάθεια να κρατηθεί η υγεία

Ο κόσμος αρνείται να μας παρακολουθήσει, μας βαρέθηκε, ο κόσμος περιμένει λύσεις, όχι υποσχέσεις και λαϊκίστικες τοποθετήσεις. Χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία όλων μας για να λύσουμε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων που ο καθένας καθημερινά ξέρει τι περνά, είπε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη

Η οικονομική κρίση όπως ήταν φυσικό επηρέασε και τον τομέα της υγείας. Μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει τις λιγότερες περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2013. Μάλιστα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να υπάρξει και αναπτυξιακός προϋπολογισμός, μικρός μεν αλλά ουσιαστικός, πρόσθεσε η κ. Μισιαούλη.

 

Καυκαλιάς: Η παιδεία αποτελεί δύναμη του μέλλοντος

Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στην κυπριακή οικονομία, η Κύπρος παραμένει η χώρα, με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θεωρώντας την παιδεία ως τη δύναμη του μέλλοντος, την έχει κατατάξει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της.

Βασική προγραμματική δέσμευση η οποία και υλοποιείται, συνέχισε, αποτέλεσε η συνεχής προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι υψηλές δαπάνες που σημειώνονται στην εκπαίδευση θα αποδώσουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

 Ζαχαρίου: 75 εκ. ευρώ κάθε μήνας καθυστέρησης για το μνημόνιο

Η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να φορτώσει τους Κύπριους πολίτες με δημόσιο χρέος τόσο, όσο το μισό χρέος που συγκέντρωσαν αθροιστικά όλες οι Κυβερνήσεις από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Κάνοντας λόγο για «ασύγγνωστη αμέλεια» της Κυβέρνησης, ο κ. Ζαχαρίου

είπε πως «κρύψαμε το μνημόνιο από τον Ιούνιο, πήγαμε διακοπές και ήρθαμε τον Οκτώβρη να διαπραγματευθούμε ευρισκόμενοι ενώπιον της ενδεχόμενης στάσης πληρωμών».

Περαιτέρω είπε ότι κάθε μήνας καθυστέρησης στοίχιζε 75 εκ. επιπλέον και ανέφερε πως «όταν διαπραγματεύεσαι με το πιστόλι στον κρόταφο δεν έχεις επιλογές».

 
Χριστάκης Τζιοβάνης: Το μνημόνιο εισήχθη με δούρειο ίππο

 Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της κρίσης και εισήλθε στην κυπριακή οικονομία με δούρειο ίππο τις τράπεζες, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης.

Είπε ότι πρέπει ορισμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες για τις τραγικές αποφάσεις τους.

Κατά τον κ. Τζιοβάνη, πολλοί Βουλευτές επέλεξαν να αγνοήσουν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και ψάχνοντας άλλοθι φόρτωσαν όλες τις πολιτικές αμαρτίες των προηγούμενων Κυβερνήσεων στον Πρόεδρο Χριστόφια.

 

Αθηνά Κυριακίδου: Η Κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο

 Δυστυχώς, η συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας και οι απλοί πολίτες, οι απλοί εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό, είπε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο. Την ίδια ώρα, εγκληματικές ήταν και οι παραλείψεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος δεν επέδειξε επαρκή εποπτικό έλεγχο, πρόσθεσε.

Ευθύνη έχει και ο Πρόεδρος Χριστόφιας καθώς δεν ζήτησε τη στήριξη του τραπεζικού μας τομέα. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό, μέσα από τις έρευνες που διεξάγουν η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς , η Κεντρική Τράπεζα, η Pimco και η Alvarez & Marsal, να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν, συμπλήρωσε.

 

Αντώνης Αντωνίου: Καταθλιπτική η ατμόσφαιρα

Με μαύρα σύννεφα στον εθνικό μας ορίζοντα και μέσα σε ατμόσφαιρα καταθλιπτική και απαισιόδοξη, σε ότι αφορά το μέλλον της Κυπριακής Οικονομίας, η Ολομέλεια καλείται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό είπε ο βουλευτής ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου.

Κεντρικοί άξονες των ενεργειών της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης. Ανησυχούμε όμως και θα

παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης και την τήρηση από πλευράς κυβέρνησης των κυβερνητικών αποφάσεων προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των δημόσιων δαπανών και της προώθησης αναπτυξιακής πολιτικής.

 

 

Η Τρόικα απαιτεί μέτρα στην υγεία

 

Στα προβλήματα του τομέα της υγείας, αναφέρθηκε στη ομιλία της η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι ειδικά για την υγεία, το μνημόνιο έρχεται και απαιτεί αυτά που έτσι και αλλιώς έπρεπε να είχαν γίνει.

Η κ. Κυριακίδου επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Γενικού Ελεγκτή, που όπως ανέφερε επιβεβαιώνει την αποτυχία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία και την αποτυχία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει σωστό έλεγχο των δαπανών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Διαρκώς αυξανόμενη η ανεργία στην Ελλάδα

Έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  2. Υπάλληλος της Βουλής βίασε 20χρονη στο γραφείο του αφεντικού του
  3. Χαμός στην τουρκική βουλή! Πιάστηκαν στα χέρια [vid]
  4. Κουλίας: «Απασφάλισε» για διασπάθιση δημοσίου χρήματος - «Παίρνουμε σε όλους τους δείκτες κούλλουρο!»
  5. «Ο Αναστασιάδης ανήγαγε τον Αρχιεπίσκοπο σε προνομιακό συνομιλητή»
  6. Αρχίζει σήμερα η τριήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018