What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

18.12.2012 | 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 18.12.2012 | 15:54

Αποκάλυψη βόμβα ¨Σε κουμπάρο του Λαυρεντιάδη που έπαιρνε δανεικά κι αγύριστα απο την PROTON προσπάθησαν να δώσουν τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών.

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η σκανδαλώδης ανάθεση της έρευνας στην εταιρία ALVAREZ-Marsal του Σ. Μαρτσεκη κουμπαρου του Λαυρεντιάδη.
 -Ο ίδιος είχε "ελεγξει" τις χρεοκοπημένες Proton και Alapis και γνωμοδότησε ότι όλα λειτουργούσαν νόμιμα.
-Είχε πάρει δάνειο απο την Proton με ευνοικότατους όρους.
-Η εταιρία υποστηρίζει ότι ο Μαρτσέκης είναι στέλεχος της αλλά έλεγχει άλλα projects.

 Αποδεικνύεται ότι η καλύτερη τραπεζική σχέση, είναι η κουμπαριά! Παραλίγο ο έλεγχος των κυπριακών τραπεζών να ανατεθεί σε κουμπάρο του Λαυρεντιάδη, ο οποίος  είχε πάρει «δανεικά και αγύριστα»  από την τράπεζα του και είχε γνωμοδοτήσει επίσημα, ότι όλα είναι άψογα στην «πτωχευμένη»  σήμερα τράπεζα.

Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα το News It, έχει στοιχεία  θρίλερ. Όλα επιφανειακά είναι τέλεια, αλλά κάτω από την άψογη εικόνα, κρύβονται  ανάρμοστες σχέσεις.

 

H ανάθεση της έρευνας στην Alvarez & Marsal

Η γενική εικόνα και στην Κύπρο, ήταν ξεκάθαρη. Το τραπεζικό σύστημα έπρεπε να διερευνηθεί ώστε να προκύψουν τα γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξή του και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιους τις είχαν. Αυτή ήταν και η κατεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που δεν μπορούσε  να πάρει αποστάσεις από την δύσκολη κατάσταση. Αποφάσισε  να μην ανατεθεί η έρευνα σε εγχώρια εταιρεία που δεν είχε το τεκμήριο αντικειμενικότητας και γνώσεων.

Αυτό ήταν το πλαίσιο  και όπως συνήθως,  επιβεβαιώθηκε η φράση ότι οι καλές προθέσεις οδηγούν στην κόλαση. H  έρευνα των τραπεζών ανατέθηκε στην Alvarez & Marsal. Το πρώτο ερώτημα που προέκυψε  ήταν γιατί η ανάθεση έγινε στην συγκεκριμένη εταιρία και ποια είναι τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί. Το θέμα προκάλεσε  ένταση στη Βουλή μετά από την οποία ο διοικητής  της Κεντρικής Τράπεζας αναγκάστηκε να στείλει  στην Βουλή, την απόφαση με την οποία το έργο είχε ανατεθεί στην συγκεκριμένη εταιρεία.  Σύμφωνα με την ενημέρωση της Βουλής, στις 15 Νοεμβρίου 2012, έργο του διεθνούς οίκου είναι «η  διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη».

 Μόλις λίγες μέρες πριν η Κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει την σύσταση και άλλης τετραμελούς Επιτροπής  Σοφών(!)  οι οποίοι θα διερευνήσουν τις «προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας και θα προβεί σε συστάσεις προς την ΚΤΚ σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της σταθερότητας του τομέα».

H εμπλοκή Μαρτσέκη

Το πρόβλημα δεν ήταν μία ακόμα ανάθεση  έργου σε συμβουλευτική εταιρεία από τις πολλές που συνωστίζονται στους διαδρόμους των κυπριακών κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών, διεκδικώντας συμβόλαια. Ας υποθέσουμε ότι πράγματι χρειάζονταν να ερευνήσει κάποια εταιρεία γιατί οι τράπεζες χρειάστηκαν κρατική βοήθεια. Το ερώτημα είναι γιατί ανατέθηκε στην συγκεκριμένη, η οποία διαθέτει παρουσία, ως «Alvarez & Marsal Greece» στην Αθήνα και όπως διαβάζουμε στην επίσημη  ιστοσελίδα της  διευθύνων σύμβουλος  της ελληνικής θυγατρικής είναι ο  Σπύρος Μαρτσέκης.  Η εταιρεία εκτός από την Ελλάδα έχει παρουσία σε χώρες που είναι πιο μακριά από την Κύπρο όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία…

Ενώ όμως στην Κύπρο, οι περισσότεροι είχαν την εντύπωση ότι η έρευνα εναντίον των «κακών τραπεζών» άρχισε ώστε να  καταλογιστούν ευθύνες για την κατάστασή τους, στην Αθήνα κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, χαμογελούσαν πονηρά. Ο Σπύρος Μαρτσέκης δεν ήταν άγνωστος. Είχε μια αμφιλεγόμενης επιτυχίας πορεία, καθώς πριν από την Alvarez & Marsal είχε προσληφθεί ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην KPMG, ενώ προηγουμένως είχε αναλάβει την διαχείριση επενδυτικού χαρτοφυλακίου στην ναυτιλία και όχι μόνον, του εφοπλιστή  Βίκτωρα Ρέστη  και λίγο νωρίτερα εμφανίζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος της Oxygen Capital που αυτοχαρακτηρίζεται «boutique advisory firm». Τα τελευταία χρόνια είχε περάσει από πολλές εταιρείες αλλά νωρίτερα είχε εργαστεί αρκετά χρόνια στην HSBC Private Bank, ως υπεύθυνος για Ελλάδα και Κύπρο.

Η αμήχανη ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίζονταν  στην Αθήνα, η ανάθεση του ελέγχου των κυπριακών τραπεζών, στην Alvarez & Marsal του κ. Μαρτσέκη και μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες, δεν προέκυπταν από  κάποιο κρυφό μυστικό. Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2011, η εφημερίδα «Το Βήμα»  αποκάλυπτε ότι για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη και την Proton Bank  είχαν μεγάλες ευθύνες οι ορκωτοί λογιστές αλλά και ο κ. Σπύρος Μαρτσέκης ο οποίος ως ανώτερος διευθυντής  της KPMG, παρείχε «ελεγκτικές υπηρεσίες» στην  Proton.

 

Η διαδικασία ελέγχου των τραπεζών

To NewsIt, μελέτησε την υπόθεση και τα επίσημα έγγραφα που αποκαλύπτουν τον σκοτεινό κόσμο των «αντικειμενικών και ανεξάρτητων» ελέγχων στις τράπεζες.  

Η χρεοκοπημένη σήμερα Proton Bank, ανήκει στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη  όπως και η φαρμακευτική εταιρία ALAPIS. Η διοίκηση της τράπεζας είχε αναθέσει στην KPMG να διερευνήσει αν υπάρχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων της φαρμακευτικής εταιρείας  κι αν είναι εύλογες οι αξίες των εταιρειών που είχαν εξαγοραστεί από τον επιχειρηματία. Δεν αποτελεί έκπληξη πια, ότι η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από τον τότε Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της KPMG Σπύρο Μαρτσέκη οποίος στην πολυσέλιδη έκθεση, που υποβάλλει στις 25 Φεβρουαρίου 2011, «τεκμηριώνει» ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι εταιρείες δεν έχουν στενό δεσμό μεταξύ τους, λειτουργούν άψογα και μόνον προσωρινό εμπορικό δεσμό έχουν και  επιπλέον  μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.  Όλα ωραία και καλά και στο πλαίσιο των συνήθη εμπορικών σχέσεων.

Το δάνειο Μαρτσέκη και οι ευνοϊκοί όροι…

Οι επόμενοι μήνες είναι εφιαλτικοί για τον όμιλο Λαυρεντιάδη, οι επιχειρήσεις του οποίου η μία μετά την άλλη, καταρρέουν. Αμφισβητείται η ειλικρίνεια των λογιστικών καταστάσεων, απορρίπτονται τα λογιστικά βιβλία και η αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακαλύπτει στην Proton Bank, περίεργα δάνεια. Ανάμεσα σ’ αυτά και  προσωπικό δάνειο 319.000 ευρώ  του Σπύρου Μαρτσέκη, το οποίο είχε δοθεί ενώ υπήρχαν ήδη δυσμενή στοιχεία σε βάρος του. Σε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος  (18 Νοεμβρίου 2011) με το οποίο ενημερώνεται η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων» για τα περαιτέρω,  γράφονται για το δάνειο Μαρτσέκη, τα εξής:

«Ο κ. Μαρτσέκης εργάζεται ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην KPMG. Η χορήγηση έγινε λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με τον κ. Λαυρεντιάδη , καθότι ο τελευταίος έχει βαπτίσει το παιδί του κ. Μαρτσέκη, όπως αναφέρεται στην πρόταση συνεργασίας της διεύθυνσης του Private.

Σκοπός  του δανείου ήταν γενικότερα η κάλυψη προσωπικών, καταναλωτικών και επενδυτικών αναγκών. Υπογραμμίζεται το πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα αποπληρωμής της χρηματοδότησης, με έμφαση στα ακόλουθα:

·         Κεφαλαιοποίηση τόκων (ετήσιο εκτοκισμό) για τα 2 πρώτα  έτη.

·         Πληρωμή μόνο τόκων (μηνιαίο εκτοκισμό) για τον 3ο και 4ο  χρόνο.

·         Αποπληρωμή κεφαλαίου & τόκων από τον 5ο -10ο χρόνο σε μηνιαίες δόσεις.

Μοναδική εξασφάλιση του δανείου αποτελεί το ενέχυρο επί προθεσμιακής  κατάθεσης € 50 χιλ. Σύμφωνα με τον διευθυντή Private Banking δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία  στην ιδιοκτησία του οφειλέτη. Συνιστάται πρόβλεψη  για πιθανή ζημιά σε ποσοστό 60% επί του ακαλύπτου υπολοίπου, ήτοι ποσού €161 χιλ.»

 

Θέμα ηθικής;

Ε, και τι έγινε, θα έλεγε ένας κυνικός. Έδωσε δάνειο χωρίς εξασφάλιση στον κουμπάρο του. Ποια ήταν η συνέχεια για τον Σπύρο Μαρτσέκη; Έφυγε από την KPMG και μετά από κάποιες γρήγορες περιπέτειες βρέθηκε στην Alvarez & Marsal,  ως Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδος. 

Η υπόθεση θα έμενε κρυφή στην Κύπρο αν δεν διατύπωνε αιχμηρά ερωτήματα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ο οποίος αποκάλυψε ότι στην Alvarez & Marsal «ένας από τους ερευνητές βρισκόταν και βρίσκεται στον κύκλο γνωστού συντελεστή της καταστροφής του τραπεζικού συστήματος»

 

 

Η συνέχεια δεν προκαλεί εντύπωση. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της  ομολογεί  ότι αντιλαμβάνεται  ποιόν υπονοεί ο βουλευτής!  «Ο κ. Μαρτσέκης δεν συμμετέχει σε υπηρεσίες που παρέχει ο οίκος σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ρυθμιστικές αρχές ή κράτη της ΕΕ» αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «ο κ. Μαρτσέκης δεν συμμετέχει σε θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο της Κύπρο» και υποβιβάζοντάς τον να ασχολείται με κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)!

Στους όρους εντολής με την οποία το έργο ελέγχου των τραπεζών ανατέθηκε στην Alvarez & Marsal, η Κεντρική Τράπεζα είχε επισημάνει ότι «η ομάδα των εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει άτομα εγνωσμένου κύρους και ηθικής υπόστασης με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες».  Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί αν ο συγκεκριμένος διεθνής οίκος εκπληρώνει την  προϋπόθεση της «ηθικής υπόστασης».

Ο σεβασμός στην ηθική, δεν είναι αυθαίρετη παραδοχή. Κρίνεται η συμπεριφορά όλων των στελεχών  και η εταιρεία αυτή δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν είναι ηθικό να απασχολεί στελέχη που έχουν τη συμπεριφορά αυτή.  Καλύπτεται η υποχρέωση «ηθικής υπόστασης» με την ανακοίνωση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν συμμετέχει στην έρευνα αυτή; Είναι αποδεκτό να συμμετέχει σε άλλες έρευνες;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο